Logo Gadero
service

Composiet vlonderplanken

Ben jij op zoek naar duurzame vlonderplanken met een stijlvolle uitstraling? Bekijk het uitgebreide assortiment composiet vlonderplanken, variërend van tijdloze houtnerf structuren tot moderne kleuren. Lees onze klustips over het onderhouden en installeren van je composiet vlonder of bekijk onze Youtube video's waar Henk Jan en Ronny je laten zien hoe je een composiet vlonder legt. We bieden zowel holle als massieve composiet vlonderplanken aan. Geschikt voor elk type tuin, balkon of terras.

Voordelen van een composiet vlonderplank

  • Duurzaamheid: Voor het produceren van composiet vlonderplanken hoeven er geen bomen gekapt. Bovendien zijn ze gemaakt van gerecycled materiaal. Dit in combinatie met de lange levensduur van composiet, zorgt ervoor dat composiet vlonderplanken enorm duurzaam zijn.

  • Onderhoudsgemak: Dankzij de robuuste samenstelling van composiet, zijn deze vlonderplanken extra goed bestand tegen onder andere schimmel, rot en insecten. Hierdoor heb je zeer weinig onderhoud aan je vlonderplanken. In ons assortiment vind je composiet planken met een extra beschermlaag. Deze zijn extra goed beschermd tegen oppervlakkig vuil en vocht.

  • Uitstraling: De natuurlijke uitstraling van hout en de diverse kleuren zorgen ervoor dat je met composiet vlonderplanken een eigentijdse moderne, of juist een klassieke uitstraling kunt creëren in je tuin.

    De samenstelling en kwaliteit van het materiaal composiet

    Composiet is het moderne alternatief voor hout. Het materiaal bestaat uit een combinatie van houtvezels en hoogwaardig kunststof. Deze samenstelling zorgt voor een milieuvriendelijk materiaal dat de natuurlijke uitstraling van hout behoudt. Echter ervaar je met composiet vlonderplanken niet de nadelen van hout zoals bijvoorbeeld splinters en het intensieve onderhoud.

    Er vindt dus geen houtkap plaats voor het maken van een composiet vlonderplank. De houtvezels zijn afkomstig van FSC-gecertificeerde bedrijven. Hierdoor is composiet dus een echt duurzaam materiaal.

    Binnen ons composiet vlonderplank assortiment bieden wij verschillende soorten planken met verschillende kwaliteiten aan. Zo hebben de premium planken met co-extrusie van Fiberdeck en Timmdek nog minder onderhoud dan gewoon composiet. Dankzij een speciale extra beschermlaag zijn de planken perfect vlekbestendig. Oppervlakkige vlekken zijn makkelijk weg te spoelen met een beetje water en eventueel groene zeep. Bovendien zorgt de beschermlaag van de premium composiet planken van Fiberdeck dat het houtcomposiet beschermt is tegen water en vochtopname.

    Gerecyclede composiet vlonderplanken

    Over het algemeen bestaan composiet terrasplanken uit gerecycled kunststof afval. Alle composiet terrasplanken van Fiberdeck en Timmdek bestaan bijvoorbeeld voor 95% uit gerecycled en hergebruikt materiaal. Hierdoor is het composiet zeer duurzaam en milieuvriendelijk. Megawood is zelfs onderscheiden voor hun inzet in het hergebruiken van composiet.

    Wil je toch iets meer traditioneel hout laten terugkomen in je vlonder? Dan zijn de composiet vlonderplanken van Tuindeco ideaal. Deze bestaan ook uit gerecycled materiaal, maar wel voor 60% uit hout en voor 40% uit kunststof.

    Het verschil tussen kunststof en composiet

    Het verschil tussen kunststof vlonderplanken en composiet vlonderplanken ligt aan de samenstelling van de vezels. Composiet vlonderplanken bestaan voor 50% uit kunststofvezels en voor 50% uit houtvezels. Bij kunststof vlonderplanken bestaat het materiaal voor 100% uit kunststof. Beide materialen zijn bijna onderhoudsvrij en hebben een lange levensduur. Maar waar een terras van kunststof vlonderplanken uitblinkt in moderne eenvoud, straalt een composiet terras een natuurlijke uitstraling uit. Dit is te danken aan de houtvezels in de planken

    Massieve vlonderplanken of met holle kamers?

    Wij bieden twee verschillende soorten composiet vlonderplanken aan. Namelijk massieve planken en holle planken. Voor intensief gebruik van je terras, raden wij massieve vlonderplanken aan. Deze zijn namelijk iets zwaarder en gaan doorgaans langer mee. Composiet vlonderplanken met holle kamers zijn open van binnen en zijn qua gewicht erg licht. Dit maakt ze geschikt voor licht intensief gebruik zoals bij een balkon of dakterras. Er zit ook verschil in composiet terrasplanken met holkamers.

    Holkamer

    Standaard holkamer composiet beschikt over holle rechthoekige kamers en bieden over het algemeen iets meer fundamentele sterkte en stabiliteit aan je vlonder. Dit heeft er mee te maken omdat de vierkante vormen zorgen voor een gelijkmatige verdeling van het gewicht. Voor holkamer composiet geldt dat deze altijd met afschot gelegd moeten worden, daar er makkelijk water kan achterblijven in de kamers. Tijdens vorst kan dit leiden tot scheuren. Composiet planken met vierkante holkamers zijn doorgaans ook iets lichter dan composiet met ronde holkamers. Standaard holkamer composiet is goedkoop en vooral goed geschikt voor minder intensief gebruik waaronder op een balkon of dakterras.

    Ronde holkamer

    Composiet terrasplanken met ronde holkamers beschikken over kleinere ronde binnenkamers en zijn doorgaans is steviger dan standaard holkamer Deze planken zijn extra licht van gewicht waardoor ze makkelijker te plaatsen zijn. Een nadeel kan echter zijn dat het ronde ontwerp van de holtes kan leiden tot minder structurele sterkte. Ronde holkamer composiet valt onder semi-massief composiet.

    Arched Semi-Massief

    Semi-massief composiet beschikt over luchtkamers (bogen). In feit bestaat de structuur uit massief composiet, maar door de bogen zijn deze lichter van gewicht doordat er minder materiaal wordt gebruikt. Door de structuur zijn semi-massieve composiet vlonderplanken sterk, maar lichter en goedkoper dan massief composiet. Het nadeel van semi-massief composiet met luchtkamers is dat deze enkel op 1 zijde te monteren zijn.

    Verschillende profielen

    In ons uitgebreide assortiment vind je veel verschillende soorten profielen terug bij onze composiet terrasplanken. Kies voor glad geschaafde profielen als je een strak uiterlijk wilt creëren in je tuin. Met de gegroefde en geribbelde motieven creëer je juist een robuuste sfeer met je vlonder of terras.

    Veel van onze vlonderplanken van bijvoorbeeld Tuindeco of Fiberdeck zijn dubbelzijdig te gebruiken. De ene kant is glad geschaafd en de andere kant heeft een houtnerf profiel. Zo kun je zelf kiezen welk profiel het beste bij je tuin past.

    De prijs van een composiet vlonderplank

    Composiet vlonderplanken zijn in aanschaf duurder dan houten vlonderplanken. Wij hebben een uitgebreid assortiment waardoor wij composiet vlonderplanken aanbieden in veel verschillende prijsklassen. Op de lange termijn zijn vlonderplanken van composiet goedkoper in vergelijking met houten vlonderplanken. Het lage onderhoud en de langere levensduur zorgen voor lagere kosten op lange termijn. Je bespaart ten opzichte van houten planken namelijk op het onderhoud zoals het schuren, schilderen en vervangen.

    Een massieve composiet plank is vaak duurder dan een vlonderplank met holle kamers, omdat er minder composiet materiaal is gebruikt voor de vervaardiging van de vlonderplank.

    Onderhoud van je composiet vlonder

    Houd je composiet vlonderplanken als nieuw met eenvoudig onderhoud. Reinig regelmatig met een milde terrasreiniger(bijvoorbeeld groene zeep) en water om oppervlakkig vuil en vlekken te verwijderen. Overweeg om jaarlijks of eens in de twee jaar een sealing toe te passen op je composiet vlonderplanken om de mooie kleur en de duurzaamheid te versterken. 

    De installatie van een composiet vlonder

    Maak het installeren van je terras een gemak met composiet vlonderplanken.

    1. Begin met een goede voorbereiding: zorg voor een stabiele, vlakke ondergrond als fundering. Maak eventueel gebruik van een worteldoek boven je fundering. Het gebruik van worteldoek kan helpen om onkruidgroei te voorkomen.

    2. Dankzij het handige kliksysteem zijn onze composiet vlonderplanken geschikt voor de beginnende klusser, maar ook voor de ervaren doe-het-zelver. Het kliksysteem maakt de installatie een stuk eenvoudiger en je levert niet in op stabiliteit.

    3. Leg de planken met precisie, volgens de bijgeleverde montage instructies. Het gebruik van clips is aan te raden. Met clips maak je het voor jezelf een stuk eenvoudiger om een gelijkmatige tussenruimte te behouden. Clips vergemakkelijken de installatie en ze zorgen ook nog eens voor een strakke afwerking.

    4. Tot slot is het belangrijk om goed na te denken over de afwerking. Gebruik bijvoorbeeld een randafwerking voor strakke randen. Elk detail draagt bij aan de uitstraling en duurzaamheid van je nieuwe vlonder.

    Lees meer over de installatie van composiet vlonderplanken in onze blogs en video's onderaan deze pagina.

    Meest gestelde vragen over composiet vlonderplanken