#237 Barset maken van Garapa hardhout

In deze nieuwe Gadero TV #237 laat Ronny u zien hoe u uw eigen barset kunt maken met Garapa hardhout planken. Ook uw eigen barset maken? Lees dan snel verder hoe Ronny dit heeft gedaan!

Statafel maken

Voor Gadero TV #237 heeft Ronny zelf een barset gemaakt. Hiervoor heeft hij onze hardhouten vlonderplanken van Garapa 2 x 9 cm gebruikt. Deze planken hebben twee zijden, namelijk een zijde met fijne ribbel en een gladde zijde. De gladde zijden zijn eenvoudig schoon te vegen en hierdoor zijn de planken gemakkelijker alg- en vrij te houden bij buitengebruik.

Barset van Garapa hout

Statafel afmetingen 

Voor een fijne statafel adviseren wij om minimaal 110 cm aan te houden vanaf de onderkant van het tafelblad. De gebruikelijke hoogte van een bartafel ligt tussen de 110 en 115 centimeter. Deze hoogte is geschikt als statafel en voor het gebruik van barkrukken. Voor barkrukken die gebruik worden voor bij een statafel raden wij 75 cm aan.

Van Garapa hout een barset maken

Stappenplan bartafel met krukken maken

Doe-het-zelf

Voorbereidingstijd:

45 minuten

Bouwtijd:

05 uur

Geschatte kosten:

€ 350,00 - € 500,00

Benodigdheden:

Accuboor
Wovar hardhout boortje 3.5 mm
Winkelhaak
Klosjes
Lijmklem
Schuurmachine
Rolmaat

Stap 1: "Het zitvlak van de barkruk maken"

Voor het zitvlak kunt u acht planken op 40 cm afkorten. Leg hiervan vier planken met de geribbelde kant naar boven. Dit wordt de onderkant van uw zitting. Mocht de barset voor buiten gebruik bedoeld zijn, dan raden wij u aan om 1 á 2 mm tussenruimte aan te houden. Op deze planken monteert u in verstek de vier andere planken. Deze monteert u met 4 x 30 mm schroeven, maar eerst voorboren met een 3 á 3,5 mm hardhout boortje. Bij het gebruik van Garapa planken moet u schroeven hanteren die speciaal gemaakt zijn voor looizuurhoudend hout.

Stap 2: "Het onderstel van de barkruk maken"

Het onderstel van de barkruk bestaat uit vier staanders en acht planken. Voor de staanders gebruikt Ronny 4 x 6 cm balken met een lengte van 75 cm. U legt de twee balken vanaf de buitenkant van de balken 40 cm uit elkaar. Daarop legt u horizontaal een plank. Om te zorgen dat uw schroeven in een rechte lijn gemonteerd worden, kunt u met een winkelhaak aftekenen waar de schroeven komen. Doe dit op 2 en 7 cm van de plank. U tekent dit af op alle planken. Op 25 cm van de grond plaatst u een horizontale plank en bovenaan de balken. Laat de horizontale planken een plankdikte oversteken van de balk. Monteer eerst maar één schroef per kruising. Controleer met uw winkelhaak of alle hoeken haaks zijn. Hierna kunt u ook de tweede schroef per kruising vastzetten. Hiervan maakt u er nog één. De twee delen kunt u aan elkaar maken door horizontale planken te monteren aan de zijkant van de balken. Deze planken komen tegen de uitstekende deel van de planken. Hier monteert u twee schroeven per kruising.

Stap 3: "Het zitvlak aan het onderstel monteren"

U monteert het zitvlak aan het onderstel vast met L-vormige hoekjes. Dit plaatst u aan de onderkant van het zitvlak tegen de balken van het onderstel.

Stap 4: "Het tafelblad maken"

Het tafelblad bestaat uit 10 planken van 90 cm lang. Op de onderkant van het tafeblad maakt u een omlijsting waarbij de hoeken in verstek gezaagd zijn. Aangezien het tafelblad een grotere overspanning heeft dan het zitvlak, kunt u na het maken van het onderstel nog twee latten in het midden van de lijst monteren.

Stap 5: "De zuil van de statafel maken"

De zuil van de tafel bestaat uit vier panelen. Om een paneel te maken, legt u vier planken van 110 cm naast elkaar. Deze monteert u aan elkaar door een horizontale plank vast te schroeven op de geribbelde kant. Zorg ervoor dat de horizontale plank aan beide zijden een plankdikte korter is dan de gehele breedte van de vier planken. Wanneer u vier panelen heeft gemaakt, kunt u deze aan elkaar monteren door het paneel vast te schroeven aan de dwarsligger van het andere paneel. Hiervoor kunt u 5 x 60 mm schroeven gebruiken. Aan twee tegenoverstaande panelen monteert u een horizontale balk aan de bovenkant. Hierop komt uw tafelblad te liggen.

Stap 6: "Het tafelblad om de zuil plaatsen"

In stap 5 werd er aangegeven dat er nog twee latten in het midden van de lijst gemonteerd moeten worden. Om de afstand te bepalen, kunt u meten wat de afstand is van het hart van de balk naar het hart van de tegenoverliggende balk van de zuil. Bij Ronny is dit 47cm. Hij zal dan ook de latten hart op hart 47cm uit elkaar plaatsen. Deze monteert u met twee schroeven per kruising vast. Hiervoor gebruikt u de 4 x 30 mm schroeven.

U kunt het tafelblad op de zuil leggen. Voordat u het tafelblad aan de zuil monteert, kunt u eerste de onderkant van de tafel vanaf de zuil op meten. Hierdoor weet u zeker dat het tafelblad in het midden ligt. U schroeft de tafel vast via de onderkant van de balk van de zuil. Hiervoor kunt u 5 x 70 mm schroeven gebruiken.

Stap 7: "De afwerking"

U kunt de onderkant van de zuil afwerken door vier planken horizontaal te monteren. Deze kunt u door de breedte in verstek zagen voor een nette afwerking. Deze monteert u via de binnenkant van de zuil met 4 x 30 mm schroeven. Verder kunt u de zijkanten van het tafelblad waar de kopse kanten van de planken uitkomen glad schuren met een schuurmachine.

Barkruk van Garapa hout

 

Statafel montage

Voor het monteren van Garapa planken is het belangrijk dat u gebruik maakt van speciale gecoate schroeven. Deze schroeven werken corrosie tegen bij Garapa planken. Hiermee voorkomt u dat het looizuur van de Garapa planken zal reageren met het nikkel dat in schroeven verwerkt is. Voor de montage van de statafel kunt u gebruik maken van Wovar RVS schroeven voor Garapa. Met deze schroeven is de barset ook buiten te gebruiken.

Detail Garapa barkruk

 

Materialen en gereedschappen voor het maken van een barset

Materialen

Gereedschap

Statafel van Garapa hout

Alternatieven voor een barset 

In deze aflevering heeft Ronny vlonderplanken van Garapa hardhout gebruikt, maar u kunt natuurlijk ook andere houtsoorten kiezen. Andere alternatieven zijn bijvoorbeeld onze smalle Ipé planken of andere smalle hardhouten vlonderplanken. Wilt u een budgetvriendelijke statafel? Kies dan voor Lariks Douglas of geimpregneerd hout.

Wilt u meer inspiratie opdoen voor het maken van meubels? Lees dan onze klustips over het maken van meubels.

Abonneer Nu op het Youtube kanaal

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op Facebook voor speciale acties, houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes!

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor doe-het-zelf klustips, de houtsoort van de maand, hout trends en meer.

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz.

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram