19 mei Onderhoud

Wat zijn de beste vlonderplanken?

Als je een vlonder gaat bouwen, is het kiezen van de juiste vlonderplanken essentieel. Er zijn verschillende soorten vlonderplanken verkrijgbaar, waaronder hardhout, vuren, grenen, en composiet. Maar welke planken zijn nu eigenlijk het beste? In deze blog gaan we dieper in op deze vraag en geven we antwoord op andere veelgestelde vragen over vlonderplanken.

Hoe lang gaan vlonderplanken mee?

De levensduur van vlonderplanken hangt af van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. In het volgende stukje zullen we verschillende soorten (houten) vlonderplanken bij langs gaan en hun levensduur toelichten. 

Hoe lang gaan hardhouten vlonderplanken mee?

Hardhout is een duurzaam materiaal en heeft een mooie uitstraling. De levensduur van hardhouten vlonderplanken kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het hout, de blootstelling aan weersinvloeden en het onderhoud dat wordt gepleegd. Over het algemeen kunnen hardhouten vlonderplanken echter tot wel 25 jaar meegaan. Het is wel belangrijk om het hardhout regelmatig te behandelen om de levensduur te verlengen. Hierbij kun je denken aan beitsen of oliën.

Hoe lang gaan vlonderplanken van vuren/grenen mee?

Vuren/grenen vlonderplanken zijn relatief goedkoop, maar gaan dus ook minder lang mee dan hardhouten planken. De gemiddelde plank gaat zo’n 10 tot 15 jaar mee. Hier geldt ook dat je de plank moet behandelen om zo de levensduur te verlengen, zodat je zo lang mogelijk van jouw prachtige vlonder kunt genieten. 

Hoe lang gaan composiet vlonderplanken mee?

Composiet vlonderplanken zijn gemaakt van een mix van houtvezels en kunststof. De planken zijn onderhoudsarm en hebben over het algemeen een levensduur van zo’n 20 - 25 jaar Omdat de planken niet van hout zijn, hoef je ze niet regelmatig te beitsen. Dergelijk onderhoud is wel gewenst, simpelweg regelmatig schoonmaken is genoeg om de planken in goede staat te houden. Door de mix van materialen geven de planken een natuurlijke uitstraling.

Hoe installeer je vlonderplanken?

Voordat je begint met het installeren van vlonderplanken, is het belangrijk om te bepalen wat je onder de planken legt. Hierbij kun je denken aan worteldoek, gravel of beton. Vervolgens is het belangrijk om de planken op de juiste manier te leggen. Hierbij is het van belang om te weten welke kant boven moet en of de planken met groeven of glad moeten liggen.

Wat leg je onder vlonderplanken?

Het is belangrijk om iets onder de vlonderplanken te leggen om te voorkomen dat er onkruid doorheen groeit. Hier kun je een worteldoek voor gebruiken. Zorg ook voor een stabiele ondergrond. Meer hierover kun je lezen in onze blog over wat je onder een vlonder legt. 

Welke kant van de vlonderplank leg je boven?

Bij veel vlonderplanken heb je doorgaans een gladde kant en een kant met groeven. Het is gebruikelijk om de gladde kant naar boven te leggen, zodat de ruwere kant onderop ligt. Als je de gladde kant boven plaatst zorgt dat voor een esthetisch uiterlijk en een fijner loopoppervlakte. Bij sommige planken, zoals Ipé, heb je doorgaans twee gladde kanten. Hier kun je gewoon kiezen voor wat jij de mooiste kant vindt en deze bovenop leggen. 

Hoe installeer je een vlonderplank met groeven?

Wanneer je vlonderplanken met groeven gaat installeren, is het belangrijk dat je alles groeven in dezelfde richting legt. Hierdoor kan eventueel water goed weglopen. Voor de rest kun je de normale manier van installeren aanhouden. 

 

Hoe onderhoud je vlonderplanken?

Nu je vlonder er ligt, wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. Hierin is onderhoud heel belangrijk. Zorg dus dat je een paar keer per jaar met wat water en een harde bezem over de vlonder gaat. 

Hoe krijg je groene aanslag van vlonder?

Een veelgestelde vraag is hoe je nou die slijmerige groene aanslag van je vlonder krijgt. Dit begint dus bij regelmatig vegen, zo verklein je de kans op de aanslag. Mocht je er toch last van krijgen is het aan te raden om met een harde bezem of borstel de aanslag los te schrobben. Als de aanslag wat hardnekkiger is, kun je water en eventueel zeep gebruiken. Gebruik geen sterke zeep, maar gewoon afwasmiddel. Spoel altijd je vlonder grondig af. 

Hoe vaak moet je een vlonder beitsen?

Als je aan vlonderonderhoud denkt, denk je aan beitsen. Door een houten vlonderplank te beitsen, zorg je ervoor dat deze beter beschermd blijft tegen vuil en weersinvloeden. Hoe vaak je jouw vlonder moet beitsen, hangt af van het soort hout en de soort beits die je gebruikt. Hardhouten vlonderplanken hoef je minder vaak te beitsen in vergelijking met vlonderplanken van vuren of grenen. Ook het type beits dat je gebruikt, kan invloed hebben op de frequentie van beitsen. Het is altijd raadzaam om de gebruiksaanwijzing van de beits te lezen. 

Meer weten of het leggen van vlonders of het onderhoud? Dan verwijzen wij jou graag door naar de volgende linkjes: