Logo Gadero
service
Blog

8 tips voor het schoonmaken van een laminaatvloer

Gadero logo
Geschreven doorAnne
Geplaatst05-03-2020

Bij het schoonmaken van uw laminaatvloer is het belangrijk om te letten op de middelen die u hiervoor gebruikt. Wilt u precies weten wat u kunt gebruiken zonder uw laminaatvloer te beschadigen?

Floer Landhuis Laminaat Vloer Extra Breed 32 Brede planken

In dit blog geven we u 8 tips voor het schoonmaken van uw laminaatvloer.

Tip 1 - Goed stofzuigen

Een laminaatvloer schoonmaken en onderhouden, begint met goed stofzuigen. Hiermee voorkomt u dat kleine zandkorreltjes en steentjes de toplaag van bijvoorbeeld uw extra brede laminaat of visgraat laminaat vloer kunnen beschadigen. Wanneer zand mee naar binnen wordt genomen, schuurt het de vloer en kan het krasjes veroorzaken. Een schoonloopmat kan dit helpen verminderen!

Tip 2 - Gebruik een opzetstuk!

Bij het stofzuigen raden we aan om een opzetstuk voor de stofzuiger te gebruiken. Hierdoor raakt de vloer niet beschadigd en zullen er geen krassen ontstaan door de stofzuiger. Laminaat vloeren zijn afgewerkt met een anti-kraslaag, zoals de laminaatvloeren van Floer, Quick StepMeister en Beautifloor. Hierdoor is de kans kleiner dat zand of steentjes de vloer beschadigen.

Floer Landhuis Laminaat Vloer Extra Breed 32 Brede planken

Tip 3 - Dweil met lauw water

Uw laminaatvloer goed schoonmaken? Dat kan met een beetje lauw/warm water. Eventueel met een scheutje schoonmaakazijn voor de grondige schoonmaakbeurt. Breng het aan op de vloer met een doek of een dweil. Bij het dweilen van uw laminaatvloer is het erg belangrijk dat de vloer niet te nat wordt en (langdurig) vochtig blijft. Indien dit gebeurt, is de kans groot dat er vocht door de groeven onder de vloer terecht komt. Dit kan de laminaatvloer onherstelbaar beschadigen. Voorkom dit door deze tips te gebruiken!

Tip 4 - Open ramen en deuren

Een laminaatvloer mag niet langdurig vochtig blijven. Dit proces kunt u versnellen door tijdens en na het dweilen de ramen en deuren te openen. Hierdoor zal uw vloer sneller drogen. Tevens is het nadrogen van vochtige plekken op uw vloer met een microvezel doek een aanrader! Zorg er wel voor dat de luchtivochtigheid en temperatuur niet te sterk fluctueert, dit heeft namelijk ook een negatief effect op uw laminaat. 

Quick Step Laminaat Creo Witte Eik Charlotte 120 x 19 x 0,7 cm White wash laminaatvloer

Tip 5 - Gebruik GEEN allesreiniger

Bij het schoonmaken van een laminaatvloer moet u in ieder geval geen allesreiniger gebruiken. Ook soortgelijke schoonmaakmiddelen, zoals groene zeep, raden we sterk af. Als u deze middelen gebruikt kan dit de laminaatvloer dof maken en de kleur aantasten. Dit wilt u natuurlijk niet, want het kan daardoor niet alleen het uiterlijk maar ook de kwaliteit van de toplaag aantasten! 

Tip 6 - De oplossing als uw laminaatvloer is aangetast

Is uw laminaatvloer aangetast doordat u de verkeerde schoonmaakmiddelen heeft gebruikt? Herstel uw vloer door ammoniak te gebruiken. Gebruik hiervoor een emmer warm water, een scheutje ammoniak en dweil de vloer grondig met een doek. Dit proces mag u een paar keer herhalen zodat u de natuurlijke kleur van uw laminaatvloer terug krijgt. Ook hierbij geldt dat de vloer niet langdurig nat mag blijven.

Tip 7 - Gebruik nooit een stoomreiniger

Bij het schoonmaken van een laminaatvloer is het sterk af te raden om een stoomreiniger te gebruiken. Doordat de stoom met druk uit het apparaat komt, is de kans groot dat er vocht door de groeven onder de vloer komt. Als dit gebeurt, zal het uw laminaatvloer onherstelbaar beschadigen. Daarnaast zijn er enkele stoomreinigers welke werken in combinatie met een hoge temperatuur. Ook dit is nadelig voor de staat van uw laminaat vloer. 

Tip 8 - Kies voor waterbestendig laminaat

Bij Gadero hebben we ook waterbestendig laminaat. Dit betekent niet alleen dat de toplaag waterbestendig is gecoat, maar ook dat de groeven waterbestendig zijn afgewerkt. Hierdoor is het mogelijk om tot 4 uur of langer plasvorming op de vloer te laten liggen, zonder dat de laminaatvloer wordt aangetast. Benieuwd naar deze waterbestendige laminaatvloeren? Ontdek onder andere de waterbestendige collecties Majestic Laminaat van Quick Step, het Landhuis Laminaat of het Steden Laminaat van Floer.

Floer Visgraat Laminaat Mat Wit Eiken Vloer

Extra tip: Meister verkoopt ook enkele laminaatvloeren die 24 uur waterbestendig zijn! Houd onze website in de gaten voor de nieuwste ontwikkelingen qua laminaat collecties!