31 mrt Vloeren

Hoe bereken ik de benodigde vierkante meters (m2) voor mijn vloer?

Zodra de zoektocht naar de perfecte vloer voor uw woning is afgerond, wilt u graag weten hoeveel vierkante meters u moet bestellen. Om dit te kunnen berekenen heeft u de afmetingen van de ruimte(s) nodig waar de vloer komt te liggen. Vervolgens kunt u aan de hand van een simpele rekensom het aantal benodigde vierkante meters vloer berekenen.

Hoe bereken ik de oppervlakte van mijn woning?

Om het aantal vierkante meters te berekenen dat u nodig heeft voor de vloer, moet u eerst het oppervlakte van uw woning weten. U begint met het opmeten van iedere ruimte waar de vloer komt te liggen. Vervolgens vermenigvuldigt u de lengte x breedte van de ruimte(s). De uitkomst is het totale oppervlakte van uw woning of de ruimtes waar u de vloer wilt leggen.

Voorbeeld:
Uw woonkamer heeft een lengte van 10 meter en de breedte van 5 meter. De slaapkamer is 5 meter lang en 4 meter breed. De gang is 6 meter lang en 1 meter breed.

Oppervlakte woonkamer: 10 x 5 = 50 m2
Oppervlakte slaapkamer: 5 x 4 = 20 m2
Oppervlakte gang: 6 x 1 = 6 m2
Totale oppervlakte waar de vloer komt te liggen: 76 m2

Floer Landhuis Laminaat Rustiek Pure Eik bereken benodigde vierkante meters

Marges snijverlies

Bijna geen enkele vloer past op de plank of strook nauwkeurig in uw ruimte zonder deze te verzagen. Dit zaagafval wordt ook wel snijverlies genoemd. Om ervoor te zorgen dat u voldoende vloerdelen in huis heeft om uw vloer te leggen houden we de volgende marges aan bovenop het berekende vloeroppervlak:  

Laminaat 7 - 10 %
Visgraat laminaat 15 - 18 %

Click PVC 7 - 10 %
Visgraat click PVC 15 - 18 %

Plak PVC 7 - 10 %
Visgraat Plak PVC 10 %

Houten vloer 10 %
Houten visgraat vloer 18 - 20 %

Muur- of plakplinten 5 - 7 %
Band (alleen verlijmd) 7 - 10 %

Floer Visgraat Laminaat Onbehandeld Eiken bereken benodigde vierkante meters

Hoeveel vierkante meters vloer heeft u nodig?

Nadat u het oppervlakte van de ruimte(s) heeft berekend en u weet met welke marges snijverlies we rekening houden, maken we de berekening compleet. In dit voorbeeld heeft u een voorkeur voor een visgraat laminaat vloer. De oppervlakte van de woning was in ons eerdere rekenvoorbeeld 76 m2. Bij visgraat laminaat wordt er rekening gehouden met een marge van 15 tot 18 %. Omdat het om drie verschillende ruimtes gaat, hebben we in dit voorbeeld 18 % marge gebruikt. Zou het om een enkele ruimte gaan, dan is er in de meeste gevallen minder snijverlies en kan er rekening worden gehouden met 15 %.

De rekensom is: 76 m2 x 18 % = 76 x 1,18 = het te bestellen aantal extra m2

Hieronder hebben we het aan de hand van het voorbeeld berekend.
76 x 1,18 = 89,68 m2

In dit voorbeeld betekent het dat er 13,68 m2 extra vloer moet worden gekocht. In totaal moet er dus: 76 + 13,68 = 89,68 (afgerond 90 m2) worden besteld. We ronden uw bestelling daarnaast altijd in uw voordeel af naar volle pakeenheden! Hierdoor ontvangt u altijd iets meer dan u heeft besteld. Zo bent u er zeker van dat u altijd genoeg vierkante meters vloer heeft.


Vloer Quick Step Laminaatvloer Charlotte

Waarom zit er een verschil in het snijverlies?

Naast dat de afmetingen van uw woning uiteraard het aantal vierkante meters vloer bepalen, speelt ook het aantal m2 aan snijverlies een belangrijke rol. Het snijverlies bepaalt uiteindelijk het te bestellen aantal vierkante meters. Dit komt doordat bij iedere type vloer er met een ander marge snijverlies rekening wordt gehouden. Het verschil komt voornamelijk voort uit de verschillen in het legpatroon en eventueel de afmetingen van de vloerdelen. Een visgraat vloer heeft vaak meer snijverlies doordat deze vaak worden geleverd in linker en rechter delen. Bij een laminaat vloer met rechte planken, is de verbinding aan alle kanten gelijk.

Bekijk al onze binnenvloeren. Plaats direct een bestelling als u het benodigde aantal vierkante meters heeft berekend. Komt u er niet uit? Dan kunt u contact opnemen met onze vloer specialisten, we helpen u graag verder. Bekijk alle vloeren van A-merken als Quick Step, Meister, Floer, mFLOR en Fesca.