01 mrt Tuinkas

Hoe werkt een kweekkas?

U denkt na over een tuinkas, in uw tuin heeft u de ruimte en u moestuiniert graag. In dit blog leggen we uit hoe een tuinkas werkt en of een kas aanschaffen iets voor u is. 

Een tuinkas of kweekkas is een constructie met een aluminium of houten frame en dit frame wordt afgedicht met glas of polycarbonaat. Bij de verschillende soorten afdichting zitten voor- en nadelen. In het blog “welk glas in uw tuinkas” leggen we uit hoe u de beste keus maakt voor uw tuinkas.

Koude kas of warme kas

In de kweekkas loopt de temperatuur op, dit in combinatie met een goede beluchting zorgt voor een gunstig klimaat voor gewassen om te groeien. Doorgaans is een kas niet geïsoleerd en wanneer de kas niet verwarmd wordt in de winter is deze niet geschikt om exotische planten te laten overwinteren. Dit noemen we een koude kas. Wel biedt deze koude tuinkas bescherming tegen regen en wind en hierdoor kan een tuinkas uw moestuin seizoen aanzienlijk verlengen.

groente kweken in de tuinkas

Een warme kas is een geïsoleerde tuinkas met verwarming in de winter. Een warme kas hoeft niet perse opgewarmd te worden tot een stabiele 22 graden, vaak is een lichte verhoging van de temperatuur al voldoende. Om de kas ‘s nachts te verwarmen wordt er gebruik gemaakt van een kacheltje op petroleum of elektra. Overdag wordt er gebruik gemaakt van het zonlicht, op winterdagen met zonlicht stijgt de temperatuur in de kas al gauw tot 10 tot 15 graden. Een prima klimaat om groente te kweken of planten te laten overwinteren. 

De keuze voor een warme of koude kas is volledig afhankelijk van uw plannen met de kweekkas. Een warme kas kost energie om warm te houden en moet goed geïsoleerd zijn. Een koude kas is alsnog erg geschikt om ook 's winters groente te kweken en semi-winterharde planten te laten overwinteren. 

Beluchting in de kas

Belangrijk voor uw gewassen is dat de tuinkas goed belucht wordt. Dit zorgt voor een lagere luchtvochtigheid in de kas en voorkomt dat de temperatuur erg veel schommelt. Automatisch beluchten kan met raamopeners, deze cilinders bevestigt u aan het dak of louvreraam. De cilinder zet uit bij warmte en sluit zich wanneer de temperatuur daalt.

Zoals we eerder al genoemd hebben is een tuinkas niet standaard geschikt om planten te laten overwinteren, wel zijn er verschillende groenten geschikt om in de winter te zaaien. Alhoewel het kan vriezen in de tuinkas is de temperatuur vaak 2 tot 3 graden hoger dan in de volle buitenlucht. Daarnaast loopt de temperatuur op op zonnige dagen. Op die manier creëert u een prima klimaat voor groenten zoals veldsla, winterspinazie en rode biet. Daarnaast zijn er ook verschillende kruiden die u in de winter in de kweekkas laat groeien.

Wat kweken in de tuinkas?

Een tuinkas is ideaal voor warmte minnende groenten en fruit zoals tomaten, komkommers, aubergines maar ook fruitbomen zoals perzik of een citrusplant doen het erg goed in de kas. Gebruikt u de kas om het moestuin seizoen te verlengen? Zaai dan groenten voor in kweekbakken en plant ze later in de volle grond buiten. 
Wanneer u de ruimte heeft is een kweekkas met voldoende ruimte voor een kweektafel en een ruimte voor volle grond planten ideaal. Voor een geintegreerde kweektafel bij uw tuinkas, bekijk de bijbehorende opties bij het product.

Waar gaat u de tuinkas voor gebruiken? 

Daar waren we al een beetje uit, toch? Voor het kweken van planten? Maar als u de ruimte heeft, in de winter ook wilt genieten van de zonnestralen, dan is een tuinkas ideaal als relaxruimte. Zorg voor een kas die groot genoeg is, dan plaatst u een bistrosetje en het relaxen kan beginnen. Helemaal met een muurkas model verlengt u eenvoudig uw woning met een tuinkas of serre. 

Muurkas van hout

Welke tuinkas kopen

Bij het kopen van een tuinkas heeft u verschillende opties. Gaat u voor hout of aluminium? Wat voor kleur tuinkas wenst u, kiest u een glazen kas of een kas met polycarbonaat? In veel gevallen is het voordeliger direct de kasaccessoires mee te bestellen. 

De kleinste tuinkas (Birdlip 44) waar in u kunt staan is bijna 2 vierkante meter, dus ook voor kleine tuinen zeer geschikt! De grootste tuinkas (Blockley 148) die Gadero momenteel verkoopt is ruim 11 vierkante meter. Perfect voor als u de ruimte heeft.

tuinkas Burford

Verdiep u in de verschillende modellen en de mogelijkheden die erbij te bestellen zijn. En neem contact op met onze adviseurs wanneer u hulp nodig heeft bij het uitzoeken van uw ideale tuinkas.