22 apr Sauna

Waar op letten bij sauna kopen

U zoekt een manier om te kunnen ontspannen in eigen tuin. U heeft de ruimte en houdt van de sauna. Plaats een houten sauna in uw tuin en geniet wanneer u wilt.

Maar waar moet u op letten bij het kopen van een sauna?

Hoeveel ruimte heeft u nodig voor een sauna?

Bekijk vooraf welke ruimte u heeft om een sauna huisje te plaatsen. Bij sauna huisjes heeft u de optie om een huisje te nemen met luifel of extra binnenruimte. Een afdakje of voorruimte kan prettig zijn om te kunnen omkleden voordat u een sauna bad neemt. De kleinste maat sauna die Gadero verkoopt is ongeveer 150 x 200 cm (lengte x breedte) (Karibu Jorgen). In deze sauna is voldoende ruimte voor 2 personen zittend, of 1 persoon liggend. De grootste sauna is de 3940m van Interflex, bij deze blokhut heeft u een sauna ruimte van 2x2 meter, de rest van het huisje richt u naar eigen wens in. Het saunahuisje Hygge van Karibu is ongeveer 5 x 3 meter en heeft ook een sauna en een voorruimte.

Een saunabarrel is de trend van afgelopen tijd. De tonvormige sauna heeft een authentiek uiterlijk en geeft een ruim gevoel. Voor een saunabarrel heeft u relatief weinig vloeroppervlakte nodig voor de fundering. 

Hoe gaat u de sauna gebruiken?

Komt de sauna in uw tuin te staan, bent u de enige die gebruik maakt van de ruimte. Gaat u meerdere malen per week in de sauna, of wordt de sauna een enkele keer per maand gebruikt. Allemaal factoren om rekening mee te houden bij de aanschaf van uw sauna. 

Welke kwaliteit sauna

Een sauna met wanden van 38mm of 42mm dikte zal sneller zijn warmte verliezen dan een sauna met 70mm wanden. Een saunahuisje met afgesloten sauna ruimte maakt optimaal gebruik van de warmte, hierbij heeft u minimaal warmteverlies. Maar deze laatste optie is kostbaarder. 

Houd er ook rekening mee dat een saunahuisje standaard zonder saunakachel geleverd wordt. Ook hierbij heeft u verschillende keuzes. Een elektrische saunakachel van 4,5 kw is geschikt voor een sauna ruimte van ongeveer 3-6 m3, een kachel van 8 kw is geschikt voor een ruimte van ongeveer 7-12 m3. Een houtkachel is geschikt voor een ruimte van ongeveer 6-13 m3. Een elektrische saunakachel geeft een constante warmte af, een houtkachel moet opgestookt worden en op temperatuur gehouden worden. 

Zowel een elektrische saunakachel als een houtkachel maken gebruik van stenen, die stenen worden verhit en wanneer u water op de stenen giet komt er een aangename warmte vrij. Standaard worden er stenen met de saunakachel meegeleverd, controleer deze regelmatig. Kapotte stenen dienen op tijd vervangen te worden. 


Benodigdheden bij een sauna

Maak voor uzelf de keuze, zoekt u een sauna met houtkachel of een sauna met elektrische kachel? Goed om te weten is dat een houtkachel een goede afvoerpijp moet hebben en dat u voldoende hout op voorraad moet hebben om te kunnen stoken. Bij een elektrische kachel is het in sommige gevallen nodig krachtstroom aan te sluiten. De kleinere elektrische kachels kunnen op gewone stroom aangesloten worden. 
 

Bij Gadero bent u op het juiste adres om een complete sauna samen te stellen. Bekijk onze saunahuisjes of saunabarrels, kies een geschikte saunakachel en neem contact op wanneer u meer informatie wenst.