04 jun Vloeren

Welke legrichtingen zijn er voor een vloer?

Als u op zoek gaat naar een nieuwe vloer dan basseert u uw keuze onder andere op kleur, structuur en materiaal. Bij Gadero merken we dat de legrichting van een vloer ook een grote rol speelt. De meest bekende keuze in legrichtingen is een vloer met rechte plankdelen. Ook kiezen veel klanten voor het super hippe visgraatpatroon. Maar er is meer mogelijk! We gaan uitleggen wat de verschillen zijn, welke legrichtingen er voor een vloer bestaan en welke vloeren hierbij horen.

Waarom is een goede legrichting belangrijk?

Wanneer u kiest voor een laminaat vloer, eiken houten vloer, een click PVC vloer of een plak PVC vloer, is een goede legrichting altijd van groot belang. De manier waarop u de vloer in uw huis gaat of laat leggen bepaalt voor een groot deel de uitstraling van de vloer. Is uw vloer onlogisch gelegd, dan kan dit optisch een nadelig effect hebben op de ruimte. Zo worden vloeren bijna nooit in de breedte, maar in de lengte van de woning gelegd. Het is belangrijk dat er een logische en goede legrichting wordt gekozen waar u zich prettig bij voelt. De juiste legrichting is enigszins subjectief, maar draagt altijd bij aan het ruimtelijke effect in uw woning. Zo kan een vloer een ruimte groter of langer laten lijken.

Quick-Step_Livyn-Pulse_Click_Zeebries_Eik_Natuur_PUCL40081_Sfeer

De meest gekozen legrichtingen

Naast dat patroon vloeren tegenwoordig vaak worden gekozen, zoals visgraat vloeren of XL visgraat vloeren, zijn er ook de meest gekozen legrichtingen. Deze legrichtingen worden onder andere bepaald op basis van de lichtinval van een woning, de vorm van de ruimtes en het doorlopend patroon van een vloer. Heeft uw woning een groot raam aan een zijde? Dan wordt er meestal gekozen om de vloer dwars bij het grootste raam te laten leggen. Wordt de vloer op deze manier gelegd, dan valt de lichtinval in de lengterichting over de vloerdelen. Hierdoor zullen de groeven minder opvallen waardoor een vloer rustiger oogt en ruimtelijker lijkt, het benadrukt in dat geval het doorlopend patroon van een vloer. Heeft u een diepe woonkamer of andere ruimte waar de vloer komt te liggen? Dan raden we het aan om de vloer verticaal te laten leggen, met de ruimte mee. Hierdoor wordt de ruimte benadrukt en oogt het extra groot.

Welke legrichtingen geven uw woning een optisch effect?

Wilt u een legrichting van een vloer gebruiken om uw woning optisch ruimer te laten lijken? Er zijn verschillende mogelijkheden om uw woning een ruimtelijk effect te geven. Uw woning groter laten lijken, dat wil natuurlijk iedereen. We zullen hieronder een aantal tips geven om de juiste legrichting te bepalen zodat uw woning optisch een ruimtelijk effect krijgt.

  • Is uw ruimte smal? Deze lijkt breder als de planken dwars ten opzichte van de langste wanden laat leggen.
  • Is de ruimte waar de vloer komt te liggen kort van formaat? Door de vloer in de lengte van de kamer te leggen lijkt de ruimte langer van formaat.
  • Heeft de woning een grote raampartij? Dan is het aan te raden de vloer in de lengte van het raam te leggen.
  • Wist u dat een visgraat vloer een pijl vormt? Als u een visgraat laminaat vloer laat leggen met de pijl wijzend de ruimte in, zal de woning een optisch effect krijgen en groter lijken! Dit geldt uiteraard ook voor visgraat plak PVC vloeren, visgraat click PVC vloeren en houten visgraat parket vloeren.

Floer landhuis laminaat extra breed laminaat vloer welke legrichtingen zijn er voor een vloer

Wilt u meer vloeren blogs lezen? Wilt u weten wat het verschil is tussen Plak PVC en Click PVC? Of wilt u weten wat is het voordeel van breed laminaat? Bent u benieuwd naar welke vloer geschikt is voor vloerverwarming? Of bekijk alle vloeren bij Gadero.

Uiteraard zijn onze binnen vloeren specialisten voor u telefonisch beschikbaar voor al uw vragen, neem contact op met onze klantenservice indien u specifieke vragen heeft omtrent vloeren.