17 jan

10 Tuintrends van 2017

Na alle sneeuw en vorst kijken we uit naar de lange zomerse dagen buiten! Daarom hebben we bij Gadero 10 trends voor uw tuin. Weet u nog niet wat u wil voor de tuin? Denk bijvoorbeeld aan kleur in de tuin of maak mooie creaties met ons Bankirai hardhout!

Bent u benieuwd naar alle tips en trends? Lees dan snel verder!

1. Kleur in de tuin

Waar in 2016 nog werd gekozen voor bruintinten, wordt in 2017 gekozen voor vrolijke kleuren zoals paars of oranje. Kleuren zoals antraciet zwart en grijs blijven natuurlijk, maar worden gecombineerd met andere kleuren. Mixen met natuurlijke materialen is daarmee ook een trend in 2017. Onbehandeld Lariks Douglas hout is een blijvertje, vooral bij overkappingen en kapschuren. Maar groen geïmpregneerde houten schuttingen en vlonders zien we verdwijnen. 

Monteer je Lariks Douglas hout boven de grond en niet in vochtige schaduwhoeken! Zo gaat het hout langer mee. 

2. Terrasvloer trends

Keramische tuintegels zijn niet geheel onbekend en kennen we zelfs al enkele jaren. De prijzen hiervan worden steeds aantrekkelijker. We zien nu ook het succes van deze gebakken kleurvaste tuintegels in grijs en bruin terug in de vorm van keramische kasseistenen. Deze keramische stenen zorgen voor een nog natuurlijkere uitstraling dan de tegels! 

Bij split en grind zien we juist de oranje en paarse grind- en splitsoorten populairder worden. Denk bijvoorbeeld aan Grauwacke grind voor borders en mijnsteen split voor de oprit. Strakke tuinpaden met 50x50 cm tegels zien we verdwijnen, maar een natuurlijk tuinpad van grind, split of losse tegels wint het terrein. 

Grauwacke split

3. Wel of geen groeven in je vlonder?

Het feit dat vlonderplanken met groeven minder glad zijn dan andere vlonderplanken, is absoluut niet waar. Steeds meer mensen zien in dat juist de vlak geschaafde vlonderplank, welke helemaal effen is, water en vuil eenvoudiger zelf wegspoelt. Daar komt bij dat een glad geschaafde terrasplank zorgt voor een luxe, moderne uitstraling. 

Bekijk bijvoorbeeld eens een glad geschaafde Bankirai terrasplank. Doordat de groeven ontbreken, is deze makkelijker schoon te vegen. Wanneer u deze regelmatig bezemt, krijgt alg minder kans om zich te hechten en zo worden de planken niet glad. We zien dat de standaard 145 mm en de 190 mm (extra breed) vlonderplanken erg populair zijn. Kunt u niet kiezen? Een mix van beide planken in banen geeft ook een mooi eindresultaat!

Bankirai vlonderplank

4. Natuurlijk composiet

Mensen die graag een stroef terras willen, ontdekken steeds meer de voordelen van composiet vlonderplanken. Deze composiet planken van Resysta hebben een natuurlijke look, nemen geen vuil of water op en kennen nagenoeg geen werking. Zelfs aan zee zijn deze planken populair, omdat ze niet gevoelig zijn voor zout. 

De Chinese holkamer composiet planken met een plastic look zijn daarmee uit de mode. Er is meer budget beschikbaar en hoogwaardig massief composiet uit Duitsland trekt daarmee erg aan. Denk bijvoorbeeld aan merken zoals Megawood, Terrafina of Easydeck. Echter blijven houtsoorten zoals Lariks Douglas of thermisch gemodificeerd (hard) hout populairder dan kunststof. Hout is namelijk te recyclen, iets wat bij composiet niet mogelijk is. We willen graag naar een duurzame en betere wereld toe. Hout komt van de bomen en kan steeds beter worden gebruikt zonder chemische processen. 

5. Thermisch modificeren

Met thermisch modificeren wordt hout duurzamer gemaakt, dit gebeurt door middel van een natuurlijk waterstoomproces. Thermowood, meestal thermisch vuren of grenenhout, kennen we al van de gevel, maar gaan we nu ook in de tuin terugzien. Bovendien kent thermisch gemodificeerd hout weinig transport vervuiling, het is vaak afkomstig van landen om ons heen. 

6. De keuze voor Bankirai

Qua hardhout ontdekken we steeds meer de kwaliteitsverschillen. Keruing hardhout werkt bijvoorbeeld enorm, gaat soms maar 7 tot 10 jaar mee en kan bloeden. Deze roodbruine hardhoutsoort worden daarom tegenwoordig vaak gemeden op ons terras. Bankirai hardhout daarentegen vormt juist een trend voor vlonders. Bankirai is stabiel, duurzaam en kent weinig werking. U kunt gemiddeld 20-25 jaar met deze hardhoutsoort doen. 

Bankirai of Keruing

7. Tuinmeubel trends

Als we kijken naar tuinmeubelen, zien we een trend om materialen te mixen. Denk bijvoorbeeld aan Teak hardhout in combinatie met een aluminium onderstel. Of een stoere loungeset van extra dik balkformaat hout met grijze buitenkussens. 

In het goedkope segment van houten tuinmeubelen zien we dat oud grijs steigerhout nog steeds in is. We gaan hier van buitentafels van steigerplanken naar tuintafels van dikkere steigerbalken. Ook wordt er gemixt met kleur, zoals witte of zwarte tafelpoten in combinatie met een old grey tafelblad. 

8. Schutting trends

We durven eindelijk te combineren in 2017. Betonpalen met sponning gevuld met steigerhout planken, zwart gespoten of Lariks Douglas stapelplanken vormen een prachtig tuinscherm. We willen bovendien geen doorkijk. Met zogenaamde beton of houten gleufpalen gevuld met stapelplanken en blokhutprofielen krijgt u een geheel dichte tuinwand. Bovendien zijn deze aan beide zijden gelijk. Dat willen we anno 2017 als erfafscheiding.

Schuttingplanken en tuinschermen groen geïmpregneerd kunnen we niet meer zien of luchten. Tuinplanken en schermen in de kleuren oudgrijs, bruintinten en zwart zijn helemaal in. Bij zwart tuinhout echter even opletten. Zwart gespoten (bij ons dubbel gecoat) hout blijft namelijk zwart. Zwart gedompeld hout is goedkoop, echter na een jaar weer grijs verschraald.

Meer schutting trends. Ook zien we graag groene tuinschuttingen. Denk aan een groenblijvende schutting van kant-en-klare Hedera klimplanten of stoere stenen erfafscheidingen van schanskorf keien met bijvoorbeeld een grote groene hulst plant er voor. Ook een Resysta rijstvlies schutting heeft een natuurlijke uitstraling en is gemaakt van een restproduct.  Deze duurzame schuttingen stapelt u bovendien geheel dicht en gaan in 2017 marktaandeel veroveren. 

9. Duurzaam hout van dichtbij

De dollarkoers bewegingen zorgt ervoor dat importeren uit andere continenten relatief duur is. Dat maakt o.a. hardhout relatief duurder in 2017.  Dat biedt ruimte voor hout uit Nederland en Europa. Denk hierbij aan Robinia hardhout voor beschoeiingen en Lariks Douglas tuinhout voor schuttingen en terrasoverkappingen. Houtsoorten van dichtbij zorgen bovendien voor minder transportvervuiling en zijn onbehandeld te gebruiken. Op onze speciale pagina verantwoord hout van dichtbij leest u hier meer over.

10. Planten en Borders

Borderranden gaan van strak naar een natuurlijke grillige vorm. Gekloofde stapelblokken in antraciet zwart gaan we meer zien in de tuin. Borders houden we graag onderhoudsvrij met bijvoorbeeld siergrassen. Ook graniet keien en split zien we meer terug in de tuin.

Samengevat zien we een trend van natuurlijke mixmaterialen. In alles omarmen we een natuurlijke look en feel. We willen buiten actief en passief genieten.