09 nov Vloeren

5 populaire manieren om uw houten vloer te bewerken

Een houten parket vloer kan op verschillende wijzes worden bewerkt en behandeld. Denk hierbij aan verouderen, roken of bijvoorbeeld borstelen. Door gebruikt te maken van een eigen productie kan Gadero eiken parket exact produceren naar de wensen van de klant. Zo kan het Nederlands geproduceerd parket op verschillende manieren worden bewerkt en behandeld.

Hieronder leest u welke verschillende behandelingen mogelijk zijn. Sommige bewerkingen kunnen eventueel gecombineerd worden.

1. Trommelen / verouderen:

De parketvloer wordt machinaal verouderd door de lamellen te bewerken in een grote trommel. In deze centrifuge worden meerdere eiken planken tegelijk gecentrifugeerd. Doordat de planken elkaar hier raken, lopen de eiken lamellen kleine beschadigingen op. Met deze bewerking wordt ervoor gezorgd dat het hout een sfeervolle nostalgische uitstraling krijgt.


Verouderd houten parket

2. Borstelen:

Eiken parket is voorzien van unieke en natuurlijke houtstructuren. Vooral de rustieke hout sorteringen hebben fraaie levendige houtnerven die het parket de sfeer geven van een natuurlijke houten vloer. Door het parket te borstelen wordt de structuur en de poriën van dit hout “open” geborsteld. Zo wordt de houtnerf beter zichtbaar en voelbaar. Dit borstelen geeft een optimaal effect wanneer het parket vervolgens in kleur wordt geolied. De kleur blijft door het borstelen op unieke wijze achter in de open geborstelde houtstructuur. 


Geborsteld houten parket

3. Roken:

Wanneer Eiken hout wordt geconfronteerd met ammoniak reageert het looizuur in het eiken op bijzondere wijze. Door de planken te roken met ammoniak in een speciale rookcabine wordt onder andere de nerftekening van het eiken hout beter zichtbaar. Ook wordt de natuurlijke kleur van het hout donkerder door het roken. Doordat elke eiken plank een andere hoeveelheid looizuur bevat krijgen de parket vloerdelen een licht kleurverschil. Er kan worden gekozen uit enkel roken wat zorgt voor een licht kleurverschil en een iets donkerdere plank. Ook kan het parket dubbel worden gerookt wat zorgt voor een groter kleurverschil en een nog donkerder parket. 


Gerookt houten parket

4. Bezagen:

De houtstructuur in het eiken kan ook worden bewerkt met kleine zaagsneden. Zo ontstaat een ander voelbaar oppervlak. De parket lamellen worden tijdens het bezagen ruw gemaakt door deze in de breedte te bewerken met een zaag. Zo ontstaan er kleine zaagsneden in het eiken. Door het eiken parket te laten bezagen worden tijdens het oliën van de eiken vloerdelen de kleurverschillen in de houtstructuur bovendien duidelijker zichtbaar.


Bezaagd houten parket

5. Antiek Beitsen en schuren:

Bij deze bewerking methode wordt de parketvloer compleet zwart gebeitst. Vervolgens wordt het eiken parket licht geschuurd tot de originele eiken kleur weer naar voren komt. Doordat er zwarte beits achterblijft in de V-groef en in de houtstructuur ontstaat een lamelparket met een fraaie nostalgische uitstraling. Deze behandeling wordt vaak gecombineerd met het trommelen om zo een compleet verouderde vloer te creëren. 


Gebeitst houten parket

Meest gebruikte bewerking combinaties

Naast het enkel bewerken van een houten vloer kan er ook worden gekozen voor een dubbele bewerking. De meest populaire combinaties bestaan vaak uit een een eiken structuur behandeling als bezagen, schuren of borstelen in combinatie met een rook, verouderd of kleur behandeling. Deze behandelingen en bewerkingen van de vloer planken kunnen worden toegepast op zowel de multiplanken als de massieve vloerdelen. Hieronder vindt u een greep uit de meest gebruikte bewerkingsmethodes van het eiken parket.

A. Geborsteld en Bezaagd

Door de houten lamellen met een borstel te bewerken wordt de structuur van het eiken hout open geborsteld. Zo neemt de houtnerf niet alleen kleurolie op een bijzondere wijze op maar wordt de structuur van het eikenhout op unieke wijze benadrukt. Door na het borstelen de parket vloer nog eens te laten bezagen krijgt het eiken vloeroppervlak een luxe voelbare structuur. Kies hierbij voor een rustieke houtsortering, zo ontstaat er dankzij de noesten en scheuren een parket met een levendig karakter. Liever geen open noesten en barsten in het parket? Alle vloeren worden standaard gestopt met vloeibaar hout.

B. Dubbel Gerookt en Verouderd

Met het dubbel roken van de vloerplank met ammoniak wordt de reactie van het looizuur in de eiken plank heviger dan wanneer de vloerplank enkel wordt gerookt. Dit betekent dat de eiken toplaag van het lamel nog donkerder kleurt. Bovendien worden de kleurverschillen tussen de verschillende planken nog groter. Dit geeft een mooie nostalgische uitstraling aan de houten vloer. Door dit dubbel roken te combineren met het verouderen, ook wel trommelen genoemd, wordt een parket gecreëerd met een fraaie retro-look.

C. Beitsen en Borstelen

Wanneer het parket zwart wordt gebeitst blijft er een compleet zwarte plank over. Bij de antieke bewerking methode wordt de plank weer opgeschuurd waardoor de eiken kleur weer naar voren komt. Er kan hier ook worden gekozen de eiken vloerdelen te borstelen in plaats van schuren. Deze houtbehandeling is in principe een lichte vorm van schuren. Zo blijft er meer zwarte beits achter op de toplaag van de duoplank. Door het borstelen van de planken komt er een sfeervolle eiken gloed door de zwarte beits naar voren.

D. Geborsteld en Gerookt

Enkel roken heeft een minder sterk sterk effect op het looizuur in eik dan dubbel roken. Als gevolg van het roken van het eiken hout ontstaat er, zoals eerder genoemd, een uniek kleurverschil tussen de verschillende vloerplanken. De multiplanken worden hierdoor bovendien donkerder van kleur. Wanneer deze gerookte planken daarnaast nog eens worden geborsteld ontstaat er een bijzonder eiken vloeroppervlak. Eventueel kan de plank ook nog in kleur worden geolied voor een uniek parket.

Wilt u meer weten over trendy, rustieke houten vloeren met oude look? Of zoekt u foutvrije, noestvrije vloerdelen met nieuwe uitstraling? Check het aanbod houten vloeren van Gadero hier!