23 jul Verschil tussen

Blokhutprofiel of dubbel Rabat?

Bij het plaatsen van een nieuwe schutting of andere dichte wand heeft u de keuze uit veel verschillende planken. Soms is het niet helemaal duidelijk wat nu het verschil is tussen de verschillende profielen. Zo lijken blokhutprofiel en dubbel rabat veel op elkaar. Ze zijn beide geschikt voor een schutting met gleufpalen of wandbekleding. Toch is de uitstraling van deze beide profielen anders. 

Blokhutprofiel en dubbel rabat

Wat is nou het verschil tussen blokhutprofiel en dubbel rabat? Hieronder vindt u een overzichtelijk rijtje met het onderscheid tussen de twee.

Blokhutprofiel

  • Strakke afwerking
  • Minimale vellingkant

Dubbel Rabat

  • Duidelijke sponning (ronding aan de bovenkant)
  • Doorbreekt het patroon

Verschil blokhutprofiel en dubbel rabat

Blokhutprofiel

De naam blokhutprofiel doet vermoeden dat deze planken vooral geschikt zijn om blokhutten mee te maken. Hoewel ze hier ook zeker veel voor gebruikt worden, zijn deze profielen ook toepasbaar voor veel andere buitenprojecten. Zo zien we blokhutprofiel ook terug in schuttingen, schuur wanden of als dichte wand voor een overkapping.

Een schutting van blokhutprofiel maakt u gemakkelijk met gleufpalen. Blokhutprofiel heeft een hele strakke afwerking en sluit mooi aan door de minimale vellingkant. Het voordeel van deze profielen is dat ze een dubbelzijdig aanzicht hebben, beide zijde zijn dus gelijk. Hierdoor is een schutting van blokhutprofiel zeer geschikt als u de erfafscheiding deelt met de buren.

Blokhutprofiel

Dubbel Rabat

Dubbel Rabat is net zo veelzijdig te gebruiken als blokhutprofiel. Met deze planken maakt u ook hele mooie schuttingen of wanden. Het grootste verschil met blokhutprofiel is de ronde vellingkant, die duidelijk zichtbaar blijft als het rabat eenmaal opgestapeld is. Deze ronding doorbreekt net even het patroon, wat uw schutting een speelser uiterlijk geeft. Dubbel Rabat is niet aan beide zijde gelijk, dus deze planken zijn niet geschikt als u wilt dat beide zijde van de schutting hetzelfde aanzicht hebben.

Dubbel rabat

Verschil Blokhutprofiel en Dubbel Rabat

Het grootste verschil tussen blokhutprofiel en dubbel rabat is dus voornamelijk de vellingkant. Blokhutprofiel is bijna naadloos, terwijl bij dubbel rabat een duidelijke ronde naad te zien is. Daarnaast is blokhutprofiel aan beide zijde gelijk en dubbel rabat niet. De keuze tussen deze twee planken zal dan ook voornamelijk afhangen van uw persoonlijke smaak en de toepassing waarvoor u ze gaat gebruiken.

Blokhutprofiel VS Dubbel rabat

In de onderstaande video leggen we de verschillen nog even duidelijk uit en kunt u ze ook zelf zien: