05 okt Beschoeiing

De 3 beste houtsoorten voor een beschoeiing

De herfst is het ideale moment om nog eens goed te kijken naar uw beschoeiing. Zeker omdat veel waterschappen tijdens de najaarsschouw eind oktober de sloten gaan controleren op onderhoud. Daarbij is het onder andere belangrijk dat uw beschoeiing in orde is. 
 

Bij Gadero hebben wij een groot aanbod aan beschoeiingshout voor een houten keerwand, damwand of grondkering.  Maar welk hout kiest u voor uw beschoeiing? Hieronder zetten wij drie houtsoorten in de spotlight.

Azobé

De belangrijkste eigenschap van een houtsoort geschikt voor beschoeiingen is wel dat ze goed tegen water kunnen. Azobé is hier het perfecte voorbeeld van. Deze hardhoutsoort kunt u onbehandeld in het water zetten en zo’n 25 jaar laten staan. Naast de lange levensduur is Azobé erg hard, waardoor het een hoge stoot- en wrijvingsweerstand heeft. Ook de mooie donkerrode kleur van Azobe hardhout valt op, hoewel deze uiteindelijk ook zal vergrijzen. Deze hardhoutsoort heeft als nadeel dat het kan werken en draaien voordat u het gaat verwerken, daarom raden wij aan om Azobé na levering niet te lang te laten liggen. 

Azobé is één van de meest geliefde houtsoorten om damwanden en beschoeiingen mee te maken. Wij bieden verschillende Azobe producten voor een beschoeiing aan. Zo vindt u bij ons damwandprofielen, palen en balken van deze sterke hardhoutsoort. 

Beschoeiing Azobe

Angelim Vermelho 

Angelim Vermelho is een goed alternatief op Azobé. Op veel vlakken zijn deze twee tropische hardhoutsoorten met elkaar vergelijkbaar. Zo is Angelim Vermelho ook zeer duurzaam met duurzaamheidsklasse 1. Daarnaast is het mogelijk om Angelim Vermelho onbehandeld direct in het water te plaatsen. Het voordeel van Angelim Vermelho is dat het iets minder trekt dan Azobé. Maar Angelim Vermelho staat bekend om de sterke geur die veel mensen als onprettig ervaren. Daarom is deze houtsoort niet geschikt voor toepassingen als een vlonder of een schutting. 

Voor beschoeiingen is Angelim Vermelho echter ideaal. Zo bieden wij deze duurzame hardhoutsoort aan als kant-en-klare keerwand en beschoeiingsplank. 

Damwand Azobé

Robinia

Als u liever niet voor tropisch hardhout kiest, bijvoorbeeld uit milieuoverwegingen, dan is Robinia ook een goed alternatief. Robinia komt namelijk uit duurzaam beheerde bossen in Hongarije. Deze houtsoort heeft duurzaamheidsklasse 1 - 2 en is onbehandeld goed te gebruiken. Robinia staat bekend om de goede weerstand tegen water. Zo kunt u planken van Robinia onbehandeld in het water plaatsen, ideaal voor een beschoeiing. Qua duurzaamheid komt Robinia dicht in de buurt van Azobe en Angelim Vermelho, alleen deze houtsoort is zeer gunstig geprijsd. 

Het nadeel van Robinia is dat het kruisdradig is en dat het dus graag wil trekken. Met vakkundige montage hoeft dit geen probleem te zijn. Bij het maken van een beschoeiing van Robinia raden wij u aan om elke 50 cm stevige palen te plaatsen. Dit kan met grillige palen van Robinia, maar ook met meer rechte varianten van Azobé of een andere hardhoutsoort. 

Hardhouten beschoeiing damwand

Voor de winter begint uw beschoeiing op orde maken? Bekijk dan ons hele aanbod aan beschoeiingshout. Bekijk voor meer informatie onze blog over de meest gestelde vragen over beschoeiingen