20 dec Trends

De 6 tuintrends van 2019

Wat zijn de tuintrends van 2019? 2018 is bijna voorbij en daarom is het tijd om vooruit te kijken. Wij zien in de tuin een verschuiving naar meer groen volgend jaar. Hoewel een onderhoudsarme tuin populair blijft, hoeft dat niet te betekenen dat er geen planten in uw tuin staan. Zo zien steeds meer mensen in dat het regenwater ergens heen moet en dat de biodiversiteit in onze tuin belangrijk is. Ook kiezen meer mensen voor duurzame materialen en wint bijzondere verticale montage terrein.

 Benieuwd naar de andere tuintrends van 2019? Lees dan verder.

1. Meer groen, maar niet meer werk

Waar het een tijdje geleden nog heel normaal was om een tuin vol met steen te hebben komen steeds meer mensen erachter dat dit toch echt niet kan. Ten eerste is het niet zo onderhoudsarm als beloofd. Daarnaast kan het regenwater door al die dicht betegelde tuinen geen kant op, met als resultaat overstroomde riolen. Ook zorgt minder groen in de tuin voor minder biodiversiteit. Het vol straten van uw tuin is in 2019 dus echt taboe. Kies in het nieuwe jaar voor meer groen in de tuin, maar niet voor meer werk. Bestrating kan prima, maar kies dan voor een duurzaam product (zie keramische tegels). Maak bijvoorbeeld onderhoudsarme borders met grassen en andere planten die weinig onderhoud vergen. Daarnaast zijn robotmaaiers in opmars, wat een gazon van gras weer toegankelijk maakt. 

Onderhoudsarme border tuintrend 2019

2. Duurzame materialen

Thermisch gemodificeerde gevelbekleding
Ook het duurzaam gebruik van materialen wint aan populariteit. In 2019 gaat deze trend doorzetten. Bij Gadero zien we dat bijvoorbeeld aan de toenemende verkoop van thermisch gemodificeerd hout en dan met name thermisch gemodificeerde gevelbekleding. Deze gevelprofielen zijn op een milieuvriendelijke manier verduurzaamd. Bij dit proces wordt alleen water en warmte gebruikt, maar het behandelde hout gaat zo’n twee keer langer mee. Daarnaast is thermo gevelhout beschikbaar voor elk budget, van thermo vuren en grenenhout in het lagere segment en ayous en fraké in het hogere segment.

Rhombus thermo gevelbekleding tuintrend 2019

Keramische tegels
Niet alleen in het tuinhout winnen duurzame opties terrein, ook op gebied van steen zijn verantwoorde keuzes de trend in 2019. Dat is te zien in de populariteit van keramische tegels. Deze tegels hebben veel voordelen, zo zijn ze kleurecht, kras bestendig en hebben een lange levensduur. Daarnaast nemen deze tegels weinig vuil en vocht op. Met deze tegels bouwt u circulair, omdat ze volledig recyclebaar zijn. Keramische tegels worden namelijk van klei gemaakt en het productieproces van Keramiek is niet heel belastend voor het milieu. Daarnaast kunnen de grondstoffen gewoon weer hergebruikt worden. De ideale oplossing voor een duurzaam stenen terras.

Slimmere overkappingen
Steeds meer mensen zien hun tuin als het verlengde van hun huis en willen er dan ook zoveel mogelijk gebruik van maken. Nu laat het weer dat lang niet altijd toe, waardoor overkappingen populair zijn. Ook hier denkt men beter na over de duurzaamheid van een product. Van zo’n mooie houten overkapping wilt u natuurlijk lang plezier hebben. Kies daarom voor een overkapping met overstek. Dit ziet er niet alleen heel luxe uit. Het zorgt er ook voor dat de wanden en staanders van de overkapping beter droog blijven, wat de levensduur ten goede komt. 

3. Verticale montage 

In 2019 gaan channelsiding profielen de markt veroveren. Deze halfhouts rabatdelen zijn gemaakt voor verticale montage. Deze channelsiding profielen zorgen voor een opvallende gevel of schutting. Vooral de varianten in onbehandeld hout of zwart van kleur worden in 2019 populair. Het speciale profiel zorgt voor goede afwatering, waardoor er geen vocht doorkomt naar de achterwand. Goede ventilatie is echter wel belangrijk, om zo lang mogelijk plezier te hebben van uw gevel. Daarnaast zijn horizontaal gestapelde potdekselplanken op hun retour. Ook hier is verticaal het toverwoord. Deze trend zien wij terug bij zowel schuttingen als wanden van overkapping. 

Ayous thermisch gemodificeerde gevelbekleding tuintrend 2019

4. Variëren met schuttingen

Een standaard kant-en-klaar tuinscherm laten we achter in 2018. In 2019 gaan we ook bij schuttingen steeds meer verticale montage terugzien. Mensen kiezen voor een verticale schutting van losse planken over palen heen. Dit zorgt voor een strak en chic geheel. Daarnaast lijkt uw tuin optisch groter dan bij horizontale montage.

We zien ook steeds meer schuttingen van gleufpalen met horizontale blokprofielen, bijvoorbeeld van hardhout of duurzaam en milieuvriendelijk Resysta.

Resysta schutting tuintrend 2019
Met een schutting van gleufpalen kunt u eindeloos variëren. Zo hebben wij gleufpalen van beton, hout, aluminium of WPC in het assortiment. Combineer dit met houten of WPC profielen voor een dichte wand met een 2-zijdig gelijk aanzicht. 

Vergeet niet uw tuin groen te houden door uw schutting af en toe te onderbreken met een trellis scherm met klimplanten. Zo voegt u gemakkelijk wat extra planten aan uw tuin toe en houdt u een dichte schutting (als de klimop genoeg gegroeid is).

5. Rekening houden met veranderend klimaat

Het klimaat is aan het veranderen en dat beginnen we te merken. Zo was de zomer van 2018 bijzonder warm en droog. Daarnaast valt er meer regen in korte tijd. Het is zaak om deze regen een plaats te geven om de grond in te kunnen zakken. Denk daarbij aan borders, een gazon of een vlonder op piketpalen. Daarnaast is het handig om te zorgen voor hemelwaterafvoer. Dit doet u bijvoorbeeld met drainage en watergoten bij uw terras zodat het water weg kan lopen. 

In periodes van droogte doen we vaak een beroep op leidingwater om onze tuin te besproeien. Milieuvriendelijker is om hemelwater op te vangen in een regenton en dit te gebruiken om uw plantjes water te geven in de zomer. Zo maakt u optimaal gebruik van de regenval in Nederland en ontziet u het drinkwatersysteem.

6. Houtproducten duurzaam gebruiken

Onze houtproducten hebben een lange levensduur en zijn in veel gevallen ook nog geschikt voor hergebruik. Zeker hardhout komt hiervoor in aanmerking. Het is dan wel belangrijk dat u ons tuinhout dan degelijk monteert. Zo benut u niet alleen de volle levensduur van het hout, u zorgt er ook voor dat deze producten eventueel nog een keer te gebruiken zijn. Wij raden u bijvoorbeeld aan om een vlonder van luxe hardhouten planken met clips te monteren. Deze zogenaamde blinde montage zorgt ervoor dat u geen schroefgaten in uw vlonderplanken heeft. Uw hardhouten planken zijn dan na gebruik voor een vlonder nog om te schaven naar bijvoorbeeld schuttingplanken. Zo streven wij ernaar om onze klanten in 2019 (en daarna) te stimuleren onze houtproducten net zo lang te gebruiken als de groeiduur van de boom. 

terrasplank clips trend 2019

De tuintrends van 2019 draaien dus vooral om gemak en duurzaamheid. In 2019 gaan we meer groen in de tuin zien en maakt men gebruik van veel duurzame materialen. Benieuwd naar onze verantwoorde producten? Bekijk dan ons thermisch gemodificeerd gevelhout, schuttingplanken voor een verticale schutting of stapelblokken voor onderhoudsarme borders.