28 sep Vlonders

De beste oplossingen voor een gladde vlonder

De herfst is weer begonnen en daar horen vallende bladeren bij. Nu heeft dit ook zijn charme, maar laat die bladeren nu ook net een van de oorzaken van een gladde vlonder zijn. Daarnaast helpen de toenemende buien de zaak ook niet. Toch hoeft dit niet de betekenen dat uw mooie houten vlonder heel glad wordt. Met een klein beetje onderhoud om de zoveel weken kunt u al een stroeve vlonder behouden. 

Gaat u een vlonder aanleggen? Dan kan de materiaalkeuze ook nog veel verschil maken. Hieronder zetten we de beste tips voor een stroeve vlonder nog eens op een rij. 

Vlonder onderhouden

Het schoonhouden van uw vlonder is een van de belangrijkste stappen om te ondernemen als u uw terras stroef wil houden. Zorg ervoor dat er geen vuil, water of bladeren op uw vlonder blijven liggen. Deze stoffen zorgen er namelijk voor dat algen heel goed kunnen groeien en dit zijn de boosdoeners die uw vlonder glad maken. Door uw vlonder met enige regelmaat schoon te vegen met een bezem kunt u voorkomen dat uw vlonder glad wordt. In de herfst moet u misschien iets vaker aan de slag met de bezem, om te voorkomen dat gevallen bladeren zich aan uw vlonder hechten. Daarnaast maakt de ligging van uw vlonder nog verschil in het onderhoud. Een terras waar veel zon op staat heeft minder last van algen dan een terras in de schaduw.

Het kan ook helpen om te kiezen voor glad geschaafde vlonderplanken om uw terras stroef te houden. In planken met groeven blijft makkelijker water en vuil staan, waardoor algen goed kunnen groeien. Op planken met een glad geschaafd oppervlak blijft in de eerste plaats minder water staan. Daarnaast veegt u het er eenvoudig af. Zo zal een terras van glad geschaafde planken minder snel glad worden, als u zorgt voor regelmatig onderhoud. Ook uw hardhouten terras jaarlijks met hardhoutolie behandelen helpt om uw terras stroef te houden. Water en vuil spoelt beter van uw terras af en trekt niet in het hout.

Ultieme stroeve vlonder met Resysta 

Als een stroef terras een absolute must is voor u, dan kiest u al snel voor Resysta. Deze biobased planken zijn compleet gemaakt van natuurlijk producten. Resysta bestaat uit restproducten en is samengesteld uit 60% rijstvlies, 22% zout en 18% minerale oliën. Het resultaat is een zeer sterke plank met alle voordelen van hout, maar zonder de nadelen. Resysta komt erg in de buurt van hout, maar splintert, rot en barst niet. Daarnaast hebben de planken een egaal uiterlijk en kennen ze bijna geen werking. Verder heeft Resysta een zeer lange levensduur en is het heel milieuvriendelijk. Resysta is namelijk 100% recyclebaar.

Resysta ziet u veel terug op plekken waarbij een terras eigenlijk niet glad mag worden, zoals vlonders bij het water, in de horeca en bij seniorenwoningen. Deze biobased planken blijven zeer stroef, omdat ze geen vocht opnemen en er geen algen op groeien. Ze hebben dan ook de hoogste anti-slip klassering: Klasse C. Resysta is dus de beste keuze als u een echt stroef terras wil.

Massieve composiet vlonderplanken

Ook met vlonderplanken van massief composiet maakt u een zeer stroef terras. Massief composiet is vaak een combinatie van hout en kunstof. Dit zorgt ervoor dat deze planken minder vuil en vocht opnemen. Zo maakt u met deze composiet planken een terras wat niet snel glad wordt. Hierbij is het wel van belang dat u kiest voor composiet van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld van topmerken als Megawood en Easydeck. Hoewel een terras van hoogwaardig composiet zeer stroef blijft dient u deze ook af en toe schoon te vegen. 

Kwalitatief stroef hardhout

Gaat er voor u niets boven hout, maar wilt u toch een stroef terras? Dat is zeker mogelijk, alleen raden wij u wel aan om het juiste materiaal te kiezen en uw terras regelmatig te onderhouden. Als u wilt voorkomen dat u terras snel glad wordt dan kiest u voor kwalitatieve glad geschaafde hardhouten vlonderplanken met duurzaamheidklasse 1. Deze planken worden minder snel glad, omdat ze minder vocht en vuil opnemen. Daarnaast zijn de trendy glad geschaafde vlonderplanken makkelijker schoon te vegen, waardoor u terras stroever blijft. 

Meer tips voor een stroef terras? In dit filmpje leggen we uit wat je precies kunt doen om je terras zo stroef mogelijk te houden.