20 okt Over ons

De smaak van Gadero's oprichter

Mijn naam is Henk Jan Bijmolt, eigenaar van Gadero hout. Al jaren ben ik bezig met hout voor in de tuin. Mensen vragen mij wel eens, hoe zou jij een overkapping maken, waar moet ik opletten bij een schutting bouwen, wat raad je aan voor een vlonder. Mijn -soms niet standaard- smaak lees je in dit blogartikel.

Al jaren ben ik bezig met hout voor in de tuin. Mensen vragen mij wel eens, hoe zou jij een overkapping maken, waar moet ik opletten bij een schutting bouwen, wat raad je aan voor een vlonder. Mijn -soms niet standaard- smaak lees je in dit blogartikel.

1. De Schutting

Wat niet?

Eerlijk is eerlijk, enorme schuttingen van groen geimpregneerde planken is wel een beetje ouderwets en saai. Kant-en-klare schermen ben ik ook niet heel dol op. Je komt nooit mooi uit door de vaste afmetingen in breedte (hoewel, bij Gadero doen we ons best met schermen van 70, 90,120, 150 en 180 cm breed). Ook moet je bij schermen de palen zeer precies plaatsen, dit steekt erg nauw.

Wat dan wel? 

Een zelfgemaakte schutting van verticale planken en palen is mijn favoriet.

Hoe? Niet schrikken, maar ik plaats graag 45x70 mm hardhouten 'balken' in de grond in plaats van vierkante van 6x6 of 7x7 palen. Waarom? Welnu, hiermee maak je een raamwerk voor een schutting met verticale planken. En wat is het voordeel van die 45x70 mm "tuinpalen" denkt u. Deze zorgen voor weinig doorkijk en dat je over de palen heen kunt gaan monteren met verticale planken.

Hoe maak je een frame voor een verticale schutting; bekijk aflevering #34 van GaderoTV.

Zo krijg je een heel strak geheel waarbij de palen niet in het zicht zijn. Verticale planken schuttingen zijn verder lastiger voor ongewenste gasten om overheen te klimmen en maakt je tuin optisch groter. Je kan een dergelijke erfafscheiding bouwen met allerlei soorten hout en planken. Mijn favoriet? De 14 cm brede lariks planken met geimpregneerde 45x70x300 cm balken. Of alles van hardhout, de 9 cm groefplanken geeft ook een leuk effect als je het mij vraagt.

Verticale schutting met bankirai planken met groef.

Zwarte schutting is cool! 

De trend zwart hout voor in de tuin deel ik helemaal. Wel zwart gespoten planken en geen zwart gedompelde tuinplanken! Van laatstgenoemde spoelt de zwarte laag binnen een jaar weg.

Het mooie van zwart vind ik dat (groene) planten zo mooi afsteken tegen een zwarte ondergrond. De buren willen ook een zwarte schutting? Dan wordt beide kanten bekleden met zwarte potdekselplanken een tikje prijzig natuurlijk. Een betaalbare oplossing zijn onze 22x200 mm zwart gespoten tuinplanken, die je horizontaal met circa 5 cm tussenruimte om en om kunt plaatsen. Of verticaal met circa 2 cm tussenruimte.

Eén van mijn favoriete producten is de zwarte tuinplank. 

De groene bamboe steekt mooi af tegen de schutting gemaakt met zwarte rabatdelen.

Zelf ben ik geen liefhebber van hedera planten, die overwoekert alles. Wel is deze blijvend groen natuurlijk. Geef mij toch maar een blauwe of witte regen. Prachtig blad, mooie bloei, fraaie takken. En dat stukje open trellis op een slimme plek in de tuin voorkomt dat je continu oog in oog met je buren staat. 

2. Het terras

Mijn favoriete item voor in de tuin, het terras. Zelf ben ik dol op een houten terras direct achter de woning. Waarom? Ik vind het prachtig om ook in de winter of een regendag te genieten van het uitzicht op hout. Je raakt er nooit op uitgekeken. En het heeft een warme uitstraling, heel anders dan bij steen. Geen plank is gelijk. De vlammen, noestjes en structuurverschillen raak je niet op uitgekeken.

Welke vlonderplanken dan?

Wie mij een beetje volgt weet dat ik geen fan ben van zogenaamde anti-slip vlonderplanken met groeven. Hier blijft namelijk veel vuil en vocht in hangen. Dit is in de diepe groeven ook nog eens lastig te verwijderen en met een hogedrukreiniger maak je hout allemaal maar slechter. Dus, glad geschaafde terrasplanken hebben mijn voorkeur. Dit ziet er strak uit, hier spoelt veel water en vuil zelf al af en bezemt veel gemakkelijker dan groefplanken.

Vlak geschaafde planken zijn veel minder glad.

Qua hardhoutsoort ben ik bij vlonderplanken fan van ipe en bankirai hout. Deze houtsoorten nemen weinig vocht op, zetten bijna niet uit (vooral ipe kun je met 6 mm tussenruimte leggen bij 14 cm brede planken) en vergrijzen mooi lichtgrijs. Goedkope hardhoutsoorten als Keruing voor een vlonder vecht ik tegen. Dit is dan weliswaar goedkoop, maar niet duurzaam, veel vochtopname (dus snel glad), veel werking en kan ook nog eens harsuittreding bij voorkomen. Niet doen dus, goedkoop is duurkoop.

Je hebt iets minder budget? Dan is Garapa hardhout een goede optie. Je neemt genoegen met iets meer werking, iets grotere naden en mindere duurzaamheidheid? Dan zijn geimpregneerde en lariks terrasplanken met de effen zijde naar boven gericht een goed alternatief. Mijn tip is: zorg dat je een bezem altijd bij je vlonder hebt staan. Dan is het 1x per week slechts 2 minuten werk door even vuil, bladeren e.d van het houten terras af te vegen.

Vlonderplanken van Ipé hardhout, mijn favoriet.

Je wilt iets gewaagders? In GaderoTV aflevering 1 heb ik een vlonder gelegd waar ik random 14.5 en 19 cm brede bankirai planken door elkaar heb gemixt. Het was een gokje, ik had dit nooit eerder gedaan. Echter heeft het goed uitgepakt en vind ik persoonlijk het resultaat geweldig.

En kunststof composiet wat vind je daarvan hoor ik je denken. Heel eerlijk, het haalt het niet met hout qua uitstraling, wel vind ik de Resysta terrasplanken van rijstvlies hulzen een geweldig mooi en duurzaam product. Het heeft de looks van hout, is supersterk, bevat geen plastic en blijft zeer stroef, ook bij nat weer.

Resysta vlonderplanken gemaakt van gerecycled materiaal.

 

Je gaat voor WPC? Bij composiet sowieso heel strak de leginstructies in de gaten houden en oppassen met Chinese B-kwaliteit is mijn advies. Kies liever voor de in Duitsland geproduceerde merken als Easydeck en Megawood. Iets duurder, wel topkwaliteit.

3. Overkapping en blokhut

Terecht heel populair. Want hoe vaak is de temperatuur aangenaam maar regent of miezert het iets. Een houten overkapping is dan een heerlijke buitenplek. Mijn voorkeur gaat uit naar het kapschuur model. Daar ervaar ik een ruimtelijk gevoel als ik er onder zit. Dit komt door het puntdak. Ook heeft het kapschuur model een stoere uitstraling, zeker in lariks douglas hout. De wanden zwart en de staanders blank Lariks Douglas. Van mij mag het best licht ruw, dus fijnbezaagd zijn. Staanders van 15x15 cm dikte genieten mijn voorkeur, mooi robuust. Lariks Douglas is een trend.

Wel opletten dat je palen en wanden zwevend monteert op betonpoeren en betonbanden.

Ook een schuurtje erbij maken? Wat ik aanraad is een blokhut met een luifel, zo sta je altijd droog bij jouw tuinhuisdeur. Ook heeft je deur dan veel minder last van veel vocht. Qua dikte raad ik minimaal 28 mm blokhutprofiel dikte aan.

Nog een dingetje: heb je weinig tijd of een prijzige maar goede klusser voor de montage? Dan win je veel terug op de montage-uren met een reeds op maat gezaagd pakket. Dan hoef je niet te zagen en dat schiet lekker op. Dergelijke terrasoverkappingen hebben wij bij Gadero in diverse plat dak en puntdak (zadeldak en kapschuur) varianten en maten te koop.

Denk om de sneeuw belasting

Ga je zelf op maat een overkapping maken? Vergeet dan de belasting van sneeuw niet. Onthoud deze vuistregel. Reken met 5 cm dikte per meter bij een plat dak. Met een balk van bijvoorbeeld 15 cm dikte kun je dus maximaal 3 meter overspannen. Vergeet tevens schuine schoren in de hoeken niet, hiermee kun je bovendien de overspanning verlengen.

https://gadero.nl/overkappingen/

4. Lage Hekken en toegangspoorten

Die gammele voortuin hekjes vecht ik tegen. Kies dan een mooie beukenhaag of luxe tuinhekken van 45 mm dik. Bij landelijke huizen, zoals boerderijen, staan kastanjehekken heel gaaf.

Wat ik gaaf vind bij opritten is een houten toegangspoort. Ook al is deze nooit gesloten, het staat mooi, zeker als deze van Lariks Douglas of Eikenhout gemaakt is met mooi dikke staanders met diamantkop.

5. Sierbestrating

De markt van sierbestrating staat gelukkig niet stil. De trend van keramiek en speciale oprit stenen juich ik toe.

Oud of nieuw gebakken waaltjes op de oprit zijn kleurvaster en karakteristieker dan betongeperste waalformaat stenen. Deze adviseer ik dan ook boven de goedkope betonnen waaltjes. Wel de 7 cm dikte kiezen voor opritten.

Mijn voorkeur voor tegels voor een terras? Heel simpel, keramische terrastegels uit Italië! De voordelen zijn oneindig: kleurvast, krasbestendig, maatvast, kleurecht. Keramische tuintegels combineren met hardhouten tuinmeubelen steekt mooi tegen elkaar af. Heel eerlijk, een houten vlonder heeft wel mijn persoonlijke voorkeur vanwege de warmere uitstraling.

Ook zien we in heel Nederland veel gladde betonnen muurelementen en steeds vaker vind ik eigenlijk de gekloofde variant veel mooier. 

Deze gekloofde muurelementen hebben een meer natuurlijke uitstraling.

 

6. Beschoeiing

Eindigt je tuin met een sloot? Dan ben ik fan van een beschoeiing, zo pak je al snel een kleine meter extra tuin. Dat kan met verticale damwandprofielen, maar handig zijn ook kant en klare beschoeiingsschotten, die kan je zelfs een stukje onder water laten zakken. Wel even een paar graden uit het lood plaatsen (tuingericht).

Beschoeiing kan ook prima geplaatst worden bij een hoger gelegen tuin, zo voorkom je verzakking van je terras.

 

7. Gevelbekleding

Red cedar hout heeft de naam. Echter is de vergrijzing van siberisch lariks ook minstens zo fraai en de prijs 20% lager. Voor (luxe) vakantiehuisjes vindt ik verticale channel siding gevelbekleding geweldig staan voor bekleding van de muren van de begane grond zeg maar. Ook zwart is dan ook fantastische variant. Voor stenen huizen waar je alleen de nok van het dak dicht maakt staat horizontaal halfhouts weer mooi. Potdekselplanken bij een wand van een overkapping staat mooi, op gevels vind ik potdekselen met zogenaamd Zweeds rabat niet strak genoeg.

Voor een buitenverblijf of vakantiehuisjes staat de door ons zelf ontwikkelde Deens rabat profielen ook fenomenaal.

Deens rabat, door onszelf ontwikkelde profielen, geschikt voor schuttingen of gevelbekleding.

 

8. Pergola

Een pergola geeft diepte aan je tuin. Een houten pergola is betaalbaar en kan je mooi laten begroeien. Kortom, deze mag niet ontbreken in je tuin. Ik vind palen van 9x9 cm een mooie dikte voor een tuinpergola. Laat hem begroeien met een druif of bijvoorbeeld een witte of blauwe regen. Naast blank lariks douglas hout kan je hier ook kiezen voor zwart of steigerhout grijs. Kies je voor hardhout? Dan hebben de rondom glad geschaafde palen zonder v-groefjes mijn voorkeur.

9. Tuinmeubelen

Tuinmeubelen van grijs steigerhout kunnen eigenlijk echt niet meer als je het mij vraagt. In 2018 zal de trend ook verder afnemen. Het mag van mij wel iets vrolijker. Tegenwoordig zijn voor nagenoeg dezelfde prijs tuintafels met een mooi glad geschaafd lariks douglas tafelblad en zwarte poten een fraai alternatief.

Super trendy, deze lariks tafel met zwart blad.

 

En het klinkt heel cliché maar een picknicktafel is een heel sociaal type meubel. Je moet namelijk wel dicht bij elkaar zitten. Picknicktafels wel op een vlakke ondergrond plaatsen en niet bezuinigen op de bladdikte.

10. Binnen Vloeren

Zelf woon ik in een nieuwbouwhuis. Nieuwbouwhuizen zijn van zichzelf doorgaans een tikje saai ten opzichte van een oud huis. Dan kan je met een eiken houten vloer echt sfeer creëren. Zelf heb ik een gewaagde keuze gemaakt met een zwarte visgraat parket vloer 1 bis (dus met een klein noestje af en toe). Zwart heeft het imago dat dit een ruimte kleiner maakt. Echter bij grotere oppervlaktes met voldoende licht valt dit juist erg mee. Het geeft veel warmte in huis. Verder komen houten meubelen en witte muren mooi tot z'n recht in een woning met een zwarte vloer.

Het is soms ook een kwestie van gewoon durven hè.

Haal sfeer in huis met een visgraat vloer, zoals met deze carbon zwart geoliede vloer

 

 

Zakelijk

Zakelijk connecten met Henk Jan? Dat kan via Linkedin. Ontdek ook de voordelen (o.a. korting) van een zakelijk account bij Houthandel Gadero.