17 dec Vloeren

De terugkeer van het visgraat parket

Het eeuwenoude visgraat verband is vandaag de dag nog steeds zeer populair We zien de visgraat vloeren steeds meer en meer in woonkamers terugkomen. Hoe kan dat eigenlijk? Waar komt de populariteit van de visgraat vloeren vandaan? Ontdek het in ons artikel.


Rustieke Verouderde Visgraat Vloer

Het visgraatverband wordt al jaren gebruikt en is net als bijvoorbeeld de Hongaarse punt ontstaan in de tijd van het traditionele parket. Jaren geleden werden houten vloeren in (kleine) eiken stroken op een houten plaat gelijmd. Deze houten parket plaat, ook wel tapis genoemd, werd op de ondervloer bevestigd met lijm en/of spijkers. Doordat het om grote platen ging was het niet mogelijk om dit traditionele parket te leggen op een vloerverwarming. De tapis parket platen konden het temperatuurverschil niet aan en waren bovendien niet voldoende warmte doorlatend.


Reuze Visgraat - White Wash Wit Geolied

Bij de introductie van de duoplanken, een eiken toplaag verlijmd op een berken multiplank, werd het traditionele tapis parket en daarmee het visgraat dan ook enigszins vergeten. Deze multiplanken, ook wel lamellen genoemd, werken namelijk aanzienlijk minder dan het traditionele parket. Hierdoor kunnen deze parket vloeren met eiken toplaag ook op een vloerverwarming worden gelegd. Bovendien zijn de parket duoplanken ook zwevend te leggen door de handige doe-het-zelfer waar het traditionele parket moest worden gelegd door een specialist. Het zelf verlijmd leggen van een parketvloer vereist wel enige kennis, we raden u dan ook af dit zelf te doen wanneer u geen ervaring heeft met het verlijmd leggen van een eiken houten vloer.


Reuze Visgraat - Naturel Geolied

Een aantal jaar geleden kwam ook het visgraatverband terug in de vorm van een duoplank. Het grote voordeel hiervan is, zoals eerder genoemd, de werkende arme plank opbouw van deze planken. Dit maakt het mogelijk om zonder problemen een sfeervol visgraat verband te leggen op een vloerverwarming. Ook zonder vloerverwarming ligt de visgraat multiplank een stuk rustiger bij verschillen in temperatuur of luchtvochtigheid. Daarnaast worden deze visgraat vloeren ook door particulieren zelf verwerkt. Ondanks dat het leggen van een visgraatverband ingewikkelder is dan het leggen van een standaard parketvloer. De prijs van een visgraat lamelparket per m² is bovendien een stuk aantrekkelijker dan de m² prijs voor een traditionele visgraat vloer.


Reuze Visgraat - Gerookt & Wit Geolied

Grote en brede lamelparket planken zijn de trend van de laatste jaren. Deze robuuste planken trend zien we ook terug bij de visgraat vloeren. De zogenaamde reuze visgraat parket planken van bijvoorbeeld 18 x 90 cm zijn vandaag de dag de meest voorkomende visgraat vloeren. Het is zelfs mogelijk om een visgraat in een robuust landhuis plankformaat van 20 x 100 cm te produceren. Voor de liefhebber van het traditionele visgraat formaat zijn er uiteraard ook nog kleinere parket planken te verkrijgen in bijvoorbeeld een 12 x 60 cm formaat. Bovendien kunnen deze visgraat vloeren net zo worden bewerkt als iedere andere parket vloer. Wat dacht u van een trendy gerookt en wit geolied reuze visgraat parket? Of een sfeervol verouderde traditioneel formaat visgraat vloer met een naturel olie. Alles is mogelijk in dit eeuwenoude visgraat legverband. Wees creatief en stel uw eigen vloer samen, van plankformaat tot aan de bewerking en olie van het eiken. Of kies een van de populaire designs voor u geselecteerd