Robinia hout staat bekend als snel kromtrekkend hout en kans op scheurvorming. Niet bepaald een aantrekkelijk houtje zou u denken. Echter zien steeds meer vaklui die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan veel toekomst in Robinia hout.
Wat is Robinia hout precies?
Robinia is afkomstig van Acaciabomen en wordt daarom ook wel Acacia hout genoemd. De houtsoort wordt wel Europees hardhout genoemd, het valt namelijk onder duurzaamheidsklasse 1 houtsoort. Omdat het graag wil trekken en scheuren wordt het nu nog veel toegepast als weidepaal met een grillige vorm. De kleur is lichtgeel-bruin.
Waar komt Robinia vandaan?
Robinia hout komt meestal uit Hongarije. Daarmee hebben we alweer een voordeel te pakken. Deze hardhoutsoort heeft relatief weinig transport vervuiling in vergelijking met hardhout uit verre, tropische landen.
Welke toepassingen kent Robinia hout?
Zoals reeds aangegeven is Robinia een zeer duurzame houtsoort. Wanneer het goed voorbehandeld wordt, kunt u er de mooiste dingen van maken. Tuinmeubelen en speeltoestellen zijn populaire accessoires die dankzij een basis van Robinia een torenhoge kwaliteit en een lang leven in het verschiet hebben! Ook bruggen, tuinschermen en zelfs hekwerk worden van deze houtsoort vervaardigd.
Denk er wel aan dat het hout enigszins kan verkleuren als er ijzer, koper en messing op wordt toegepast. Bovendien kan het lichtelijk gaan vervormen wanneer het na een regenbui te snel opdroogt.
De toekomst van Robinia hout
Robinia hout kan prima onbehandeld toegepast worden. Behandelen is niet nodig en dat maakt het milieutechnisch extra aantrekkelijk. Binnen Robinia hout zijn veel kwaliteitsverschillen. Uitgesorteerd in A, B en C keuze levert tal van toepassingen op. Denk bij A-keuze aan het schaven in planken voor meubels of een terras. Daarbij zullen nooit hele lange planken toegepast worden, de kans op trekken is dan te groot. Dit hoeft echter geen probleem te zijn. Met korte planken tot 2,5 meter zijn er reeds 1001 mogelijkheden.
De enorme duurzaamheid, onbehandeld toe te passen en het feit dat het in Europa verkrijgbaar is maakt Robinia een interessante hardhoutsoort voor de Nederlandse markt. Het is een sterk alternatief voor de steeds schaarsere tropische hardhoutsoorten. Dat Robinia hout kan scheuren vinden we nu nog heel spannend, echter trekken deze scheuren bij vochtig weer snel weer dicht en doet dit niets af aan de duurzaamheid.