25 nov Vloeren

De trends in houten vloeren voor 2016

Met het nieuwe jaar voor de boeg ontstaan ook weer de bijbehorende trends voor de woninginrichting in 2016. Ook in de harde houten vloerbedekking zijn er een aantal belangrijke ontwikkelingen die u niet mag missen. In dit artikel vindt u de 3 belangrijkste veranderingen in houten vloeren voor het aankomende jaar.


Trend: Eiken vloeren rustiek wit geolied

1. Lichte Kleuren - White Wash & Grey Wash

Deze trend is er eentje die we al een aantal jaren terug zien. In 2013 begonnen de witte en grijze tinten onze woonkamers en daarmee ook onze vloeren te betreden. Ook in 2016 blijven we dit terug zien in parketvloeren. De immens populaire wit geoliede eiken vloer is de meest gelegde vloer van 2015 en zal ook in 2016 naar alle waarschijnlijkheid de meest gewilde kleur parket blijven. Het grijs geoliede lamelparket is een stuk minder populair. Dit heeft te maken met het niet goed grijs dekken van de verschillende beschikbare grijze oliën op de houten vloeren markt. De consument die wel graag een eiken vloer met een grijze look wenst kiest hier vaker voor een enkel of dubbel gerookt eiken parket met een witte parket olie. Door het parket lamel te roken wordt de kleur van het eiken hout donkerder door de aanwezige looizuren in eiken. Wanneer deze enkel of kern gerookte vloer vervolgens wit wordt geolied ontstaat er een schitterend parket met een industriële grijze grey wash uitstraling.

Tip: combineer deze vloeren met kleurloos geoliede houten meubelen om uw interieur warmte te geven.


Eiken vloeren wit geolied

2. Levende structuren - Vloeren met textuur

Een vloer met sfeer en een levend karakter is de trend van dit jaar en de komende jaren. Ook in 2016 zien we vloeren terug met de meest rustieke hout sorteringen, denk aan rustiek B of zelfs rustiek C. Waar een strakke noestvrije prime parketvloer stond voor kwaliteit is de rustieke vloer vandaag de dag niet alleen voordeliger maar zeker ook kwalitatief gelijkwaardig. Het grootste verschil tussen parket en laminaat is dat elke parketplank over een unieke houtnerf beschikt. En dit mag ook in 2016 worden benadrukt met een prachtige rustieke parketvloer. Door de noesten en barsten in het eikenhout te stoppen met vloeibaar hout krijgen de parket lamellen een prachtige structuur met een vlak vloeroppervlak. Ook zal er vaker worden gekozen voor een massieve rustieke vloer met open noesten en scheuren. Dit niet stoppen van de noesten en barsten in het eikenhout geeft de parketvloer een prachtig natuurlijk en echt houten karakter.

 


Natuurlijke eiken houten vloeren rustiek met noesten

3. Kleurverschil - Basiskleur met afwijkende tinten

Wat we in 2015 al langzaam zagen opkomen zal in 2016 alleen maar gaan toenemen. De vloer met meerdere kleurverschillen. Een strakke parket vloer in 1 kleur gelakt wordt steeds minder populair en vaak vergeleken met een laminaat vloer. Bovendien worden woonruimtes steeds groter (denk aan de steeds meer voorkomende woonruimtes met open keukens) en vinden we het moeilijk om deze ruimtes gezelligheid en sfeer te geven. 1 basiskleur met natuurlijke verschillen in tinten worden hierdoor steeds populairder onder de houten vloeren, denk hierbij aan de gerookte vloer lamellen. Een eiken parket heeft vaak van zichzelf al verschillende tinten. De houtnerf kleurt vaak iets donkerder of lichter dan de rest van de houten plank. Een ander voordeel van eiken hout is dat elke eiken boom een verschillende hoeveelheid looizuur bevat. Wanneer het looizuur in bijvoorbeeld een eiken lamel parket wordt gerookt met ammoniak wordt dit donkerder van kleur. Door de verschillende hoeveelheden looizuur in het warme eikenhout ontstaan hier prachtige kleurverschillen die allen afwijken van de basiskleur. Olie de vloer met een kleurloze olie en u heeft sfeer en warmte in 1 parketvloer.
 


Eiken vloeren gerookt
 

De brede eikenhouten vloerdelen van 18 en 22 cm zullen we ook in 2016 veel zien. De smalle vloerprofielen zijn minder in trek. Veel mensen kiezen voor de multiplank, waarbij eiken gelijmd wordt op een kruislings verlijmde onderplaat, dit geeft veel minder werking en is geschikt voor huizen met vloerverwarming. Het aandeel massieve vloeren (visgraat e.d.) in de markt zal komend jaar zakken onder de 10% van de totale vloerenmarkt.

Tip! Vergeet vooral niet dat een eiken houten vloer met de kleinste eiken toplaag van 3 mm al 2 keer kan worden geschuurd. Zo hoeft een bestaande vloer niet altijd te vervangen om een woonkamer of andere leefruimte aan te passen aan de huidige mode. Een vloer kan namelijk eenvoudig worden opgeschuurd en vervolgens opnieuw worden geolied met een parket olie in een trendy witte of grijze kleur.

Upcoming: Vloeren van Yellow Pine - Amerikaans Grenen

Een parketvloer zonder noesten en barsten maar met een luxe natuurlijke houtstructuur? Ontdek de Yellow Pine grenen vloeren met prachtige gevlamde patronen. Waar noestvrije prime eiken vloeren vaak oplopen in prijs ten opzichte van een rustieke vloer is dit bij grenen niet het geval. Bij grenen vloeren zien we het Yellow Pine, ook wel Amerikaans Grenen genoemd, steeds vaker terugkomen. Aantrekkelijk voor uw portemonnee en eens een keer iets anders dan een eiken houten vloer.


Yellow pine (Amerikaans Grenen) vloerdelen

Deze houtsoort verschilt namelijk op 1 belangrijk punt van het Europees Grenen, het is noestvrij! Daarnaast is het Amerikaanse Yellow Pine, groeiend in het zuiden en oosten van de Verenigde Staten, ook harder en sterker dan dit Europees grenen. Bovendien is deze pine soort foutvrij en bevat het minder hars waardoor het grenen makkelijker te verven. Het trendy gevlamde patroon wat deze Yellow Pine houtsoort van nature heeft wordt gezien als een luxe vloeroppervlak. Echter is de prijs ten opzichte van een noestvrije eiken vloer zeer gunstig. Misschien wel de grootste reden waarom we deze trend in 2016 steeds meer gaan zien.

Ontdek het uitgebreide Gadero assortiment met eiken houten vloeren hier.