17 jan

De Tuintrends 2017 in 10 alinea's

Tuintrends 2017

We kijken na alle sneeuw en vorst uit naar de lange zomerse dagen buiten. Lees hier de tuintrends van 2017.

Kleuren in de tuin

We gaan langzaam van de bruintinten in 2016 naar meer oranje en paars in 2017. Grijs en antraciet zwart blijven weliswaar in, maar wel meer gecombineerd met andere kleuren. Een mix van natuurlijke materialen (steen, onbehandeld hout, metaal) zien we in 2017 écht mega veel. Groengeïmpregneerd houten schuttingen en vlonders zien we steeds minder. Onbehandeld Lariks Douglas hout (bekend van de rose-gele kleur) is een blijver. Vooral bij overkappingen en kapschuren die we nog steeds massaal in de achtertuin bouwen. Lariks Douglas hout vrij van de grond monteren en niet in vochtige schaduwhoeken plaatsen. We blijven het zeggen!

Terrasvloer trends

Keramische terrastegels uit Italië kennen we al enkele jaren. De prijzen van keramische tuintegels worden steeds aantrekkelijker. Het succes van deze gebakken kleurvaste tuintegels in natuurlijke kleuren grijs en bruin zien we nu ook in de vorm van keramische kassei stenen. Deze keramische stenen geven uw terras nog meer een natuurlijke uitstraling dan tegels.

In de categorie split en grind zijn oranje en paarse split- en grindsoorten populair. Denk hierbij aan Grauwacke grind voor borders en mijnsteen split voor de oprit bijvoorbeeld.
 


Grauwacke split voor borders en oprit

Een strak tuinpad van 50x50 cm tegels is uit, een pad van beachpebbels grind of grauwacke split en losse tegels met een natuurlijke uitstraling is in.

Vlonder fabel

Het fabeltje dat vlonderplanken met groeven minder glad zijn is over. Steeds meer mensen weten het al, van een vlak geschaafde vlonderplank die helemaal effen is, spoelt water en vuil juist gemakkelijker zelf weg. Een glad geschaafde terrasplank oogt strakker en moderner. De term glad geschaafd is alleen een beetje onhandig, liever spreken wij van effen geschaafd of vlak geschaafd.

Een zogenaamde glad geschaafde Bankirai terrasplank is door het ontbreken van groeven ook eenvoudiger schoon te vegen (geen hogedrukreiniger gebruiken, daarmee spuit u de houtnerf open). Uw terras even regelmatig bezemen en klaar is Kees. Zo krijgt alg minder kans om te hechten. En alg maakt glad, niet water. Zowel de standaard 145 mm als de 190 mm extra breed zijn populair bij hardhouten vlonderplanken. Deze 2 planken mixen in banen geeft ook een prachtig eindresultaat zie onderstaande foto. 


Bankirai vlonderplanken glad geschaafd, mix 145 en 190 mm breedte

Natuurlijk composiet

Mensen die echt een heel stroef terras wensen ontdekken steeds meer Resysta rijstvlies composiet planken. Deze hoogwaardige terrasplanken met natuurlijke look en feel nemen geen water of vuil op. Ook populair aan zee, ze zijn namelijk niet gevoelig voor zout. En nagenoeg geen werking!

Chinees holkamer composiet met plastic look is uit. We hebben gemiddeld meer budget. Hoogwaardig massief composiet uit Duitsland met natuurlijke look en feel is daarom meer in trek. Denk hierbij aan merken als Megawood, Easydeck en Terrafina. Echter hout, denk aan houtsoorten als onbehandeld Lariks Douglas, thermisch gemodificeerd hout en hardhout zijn populairder dan kunststof. Hout is altijd te recyclen, bij composiet is dit nog wel een probleem. We willen spullen voor een betere wereld. Hout blijft groeien uit bomen en we ontdekken steeds beter hoe we hout kunnen gebruiken zonder chemische processen.

Thermisch gemodificeerd hout

Thermisch modificeren van hout is een natuurlijk waterstoomproces die hout duurzamer maakt. Zogenaamd thermowood, meestal thermisch vuren of grenen hout, kennen we al van de gevel, maar gaan we ook in de tuin terugzien. Het thermisch gemodificeerd hout kent bovendien weinig transportvervuiling, het komt van landen om ons heen.

Bankirai hardhout aub

Qua hardhout ontdekken we steeds meer dat er enorme kwaliteitsverschillen zijn. Keruing hardhout werkt enorm, gaat soms maar 7-10 jaar mee en kan bloeden. Helaas wordt hier nog veel mee gesjoemeld door houthandels (bij twijfel kunt u altijd een proefstukje naar ons opsturen van een derde partij of een proefmonster bij ons bestellen en vergelijken). Deze roodbruine hardhoutsoort zien we niet graag meer terug op ons terras. Het officiële geelbruine Bankirai hardhout vormt de trend voor vlonders. Uiteraard verantwoord gekapt. Bankirai is stabiel, duurzaam en kent weinig werking. De levensduur is gemakkelijk 20-25 jaar. Bij het voorboren merkt u al dat u met echt Bankirai te maken heeft, het is hard hout.


Verschil in kleur tussen echt Bankirai en minder duurzame variant

Tuinmeubel trends

Bij tuinmeubelen zien we een materiaalmix. Bijvoorbeeld Teak hardhout met aluminium of rvs onderstel. In het luxe segment zien we stoere loungesets van extra dik balkformaat hout  met mooie grijze buitenkussens.


Stoere loungesets

In het segment van goedkope houten tuinmeubelen is oud grijs steigerhout nog steeds in. Van houten buitentafels van steigerplanken gaan we naar tuintafels van dikkere steigerbalken. Stoerder, robuuster. Vaker zien we ook kleurmixen van witte of zwarte tafelpoten met een old grey tafelblad.


Stoer Tafelblad van balken in plaats van planken

Schutting trends

We durven eindelijk te combineren in 2017. Betonpalen met sponning gevuld met steigerhout planken, zwart gespoten of Lariks Douglas stapelplanken vormen een prachtig tuinscherm. We willen bovendien geen doorkijk. Met zogenaamde beton of houten gleufpalen gevuld met stapelplanken en blokhutprofielen krijgt u een geheel dichte tuinwand. Bovendien zijn deze aan beide zijden gelijk. Dat willen we anno 2017 als erfafscheiding.


Betonpalen met sponning gevuld met steigerplanken

Schuttingplanken en tuinschermen groengeïmpregneerd kunnen we niet meer zien of luchten. Tuinplanken en schermen in de kleuren oudgrijs, bruintinten en zwart zijn helemaal in. Bij zwart tuinhout echter even opletten. Zwart gespoten (bij ons dubbel gecoat) hout blijft namelijk zwart. Zwart gedompeld hout is goedkoop, echter na een jaar weer grijs verschraald.

Meer schuttingtrends. Ook zien we graag groene tuinschuttingen. Denk aan een groenblijvende schutting van kant-en-klare Hedera klimplanten of stoere stenen erfafscheidingen van schanskorf keien met bijvoorbeeld een grote groene hulst plant er voor. Ook een Resysta rijstvlies schutting heeft een natuurlijke uitstraling en is gemaakt van een restproduct.  Deze duurzame schuttingen stapelt u bovendien geheel dicht en gaan in 2017 marktaandeel veroveren. 


Natuurlijke look Schutting van rijstvlies hulzen

Duurzaam hout van dichtbij

De dollarkoers bewegingen zorgt ervoor dat importeren uit andere continenten relatief duur is. Dat maakt o.a. hardhout relatief duurder in 2017.  Dat biedt ruimte voor hout uit Nederland en Europa. Denk hierbij aan Robinia hardhout voor beschoeiingen en Lariks Douglas tuinhout voor schuttingen en terrasoverkappingen. Houtsoorten van dichtbij zorgen bovendien voor minder transportvervuiling en zijn onbehandeld te gebruiken. Op onze speciale pagina verantwoord hout van dichtbij leest u hier meer over.

Planten en Borders

Borderranden gaan van strak naar een natuurlijke grillige vorm. Gekloofde stapelblokken in antraciet zwart gaan we meer zien in de tuin. Borders houden we graag onderhoudsvrij met bijvoorbeeld siergrassen. Ook graniet keien en split zien we meer terug in de tuin.


Gekloofde muurelementen met grillige vooraanzicht

Samengevat zien we een trend van natuurlijke mixmaterialen. In alles omarmen we een natuurlijke look en feel. We willen buiten actief en passief genieten.

Buiten geniet, binnen handbereik met Gadero. Ontdek ook onze pinterest pagina en website gadero.nl meer voor tuininspiratie. Tevens kunnen wij in 2017 nog sneller meer dan 9000 tuinhout en sierbestrating artikelen thuis leveren, zie bezorginfo-pagina.