18 aug Verschil tussen

Het verschil tussen vellingdelen, rabat en potdekselplanken

Bent u op zoek naar een houtprofiel, maar heeft u geen idee welke u moet kiezen? In deze blog leggen wij de verschillen uit tussen rabatdelen, vellingdelen en Zweeds Rabat potdekselplanken. 

In deze blog vertellen wij u de verschillen tussen de verschillende soorten waar u uit kan kiezen. Zo heeft u zeker weten een mooi eindresultaat!

Vellingdelen

Vellingdelen worden gekenmerkt door de 45 graden afgeschuinde hoeken. Daar wordt mee bedoeld dat 1 zijde velling alleen bij de onder- of bovenkant afgeschuinde hoeken heeft. Bij 2 zijden velling hebben ook beide kanten afgeschuinde hoeken. Houten vellingdelen worden voornamelijk gebruikt als dakhout. Het staat daarom ook wel bekend als mes en groef dakbeschot. 

Vellingdelen kunt u kopen in Lariks Douglas, blank of geïmpregneerd vuren hout, met diktes van 18 en 27 mm. Schuif de tong en groef altijd los in elkaar om de werking van het hout te waarborgen. Wanneer het erg nat of net geïmpregneerde vellingdelen zijn, dan juist iets strakker monteren omdat deze nog wel eens willen krimpen. 

vellingdelen dak

Dubbel lip profielen

Een dubbel lip profiel staat bekend om zijn strakke vorm. Dubbellip profielen lijken op halfhouts hout en maken een dicht geheel. Echter hebben dubbel lips niet de rondingen die halfhouts profielen wel hebben. Dubbellips profielen worden veel gebruikt als dakbeschot bij terrasoverkappingen. Deze profielen zijn snel en eenvoudig te monteren. Doordat het fijnbezaagd hout is en het geen vellingkantjes bevat heeft het een minder luxe uitstraling dan geschaafde groef en tong vellingdelen. U kunt deze profielen kopen in de hardhout variant (geschaafd) en de Lariks Douglas variant (bezaagd). 

dubbel lips dak

Halfhouts

Halfhouts profielen zijn over elkaar heen vallende delen. Enkel een kleine ronding blijft in het zicht. Halfhouts profielen zijn erg populair omdat deze eenvoudig en snel te monteren zijn. De halfhouts profielen worden meestal horizontaal gemonteerd, maar bij een wand van een overkapping kunnen deze ook eventueel verticaal gemonteerd worden. Meestal worden channelsiding profielen gebruikt voor verticaal gebruik omdat deze een betere afwatering hebben. 

Het verschil met blokhutprofielen is dat deze strak op elkaar gestapeld worden en een massief geheel vormen. De ronding bij de halfhouts profielen zorgt ervoor dat uw wand minder sterieel wordt en het geheel "even breekt". 

halfhouts profiel

Blokhutprofielen

Blokhutprofielen zijn 2-zijdig gelijk met doorgaans afgeschuinde hoeken, maar soms ook zonder afgeschuind vellingkant. Het meest populair zijn de profielen met 28 mm dikte, maar voor luxe tuinhuizen wordt ook vaak 40 en 45 mm dikte gebruikt. Blokhutprofielen zijn verkrijgbaar in hardhout, Scandinavisch Vuren en keteldruk groen geïmpregneerd hout. U kunt met onze blokhutprofielen een dichte wand maken voor uw tuinhuis, een schutting zonder doorkijk of een wand voor uw overkapping. Met 28 x 145 mm blokhutprofielen kunt u zelfs een paardenstal maken. 

Zelf een blokhut of tuinschuur bouwen met blokhutprofielen? Houdt rekening met krimp bij de keteldruk geïmpregneerde blokhutprofielen. Monteer nooit deur- en raamkozijnen vast aan uw blokhutplanken. Maak de deuren vast aan de vloer en plaats de raamkozijnen zwevend. U kunt dergelijke planken ook in sleufpalen plaatsen. Zorg er dan voor dat uw gleufpalen uiterst waterpas staan en dat de profielen aan beide kanten een paar millimeter ruimte over hebben voor werking. Begin bij voorkeur met een betonplaat of start ca. 10 cm boven het maaiveld. 

 

 

 

 

Waarom Potdekselplanken en waarvoor gebruik je het?

Erg populair zijn Zweedse Rabat (potdeksel) planken. Deze planken kunt u stapelen en worden meestal gebruikt voor wanden van overkappingen, schuren of schuttingen, maar zijn ook ideaal als gevelbekleding voor woningen. Begin altijd met de brede zijde aan de onderkant en werk vanuit daar omhoog. Een populaire keuze zijn zwarte potdekselplanken. Let wel op tussen zwart gedompelde en zwart gespoten Zweeds rabat. Gedompeld zwart verkleurt sneller naar grijs, terwijl dubbel gespoten zwart jarenlang zwart blijft. U kunt deze potdekselplanken vinden in 14.5 en 19 cm breedte op de markt. 

Overhangend rabat

Deze enkelzijdige mes en groef rabatdelen zijn erg populair bij het kleden van schuurtjes, bergingen maken en dichte schuttingen bouwen. Overhangend rabat en halfhouts hebben een sterke gelijkenis qua profiel. Alleen heeft overhangend rabat een mes en groef, halfhouts heeft dit niet. Deze tong en groef rabatdelen zijn verkrijgbaar in keteldruk geimpregneerd vuren, Western red cedar en grenen hout, meestal 18 mm dik. Wij adviseren vast te schroeven op 1/3 en 2/3 van de plankbreedte, dus niet in de mes en groef. Ook met Wovar RVS bolkopschroef (schroefnagels) te monteren. Laat de bolkop dan altijd op het hout en sla deze niet in uw rabatdelen.

overhangend rabat geimpregneerd tong en groef

Channel Siding

Bij Western red cedar, thermisch gemodificeerd Ayous, hardhout en Siberisch lariks gevelbekleding wordt deze term gebruikt voor verticale profielen. De channel siding plank heeft een slimme afwatering, uiterst geschikt voor verticale montage. Het channelsiding profiel is een net iets strakker (minder rond) profiel dan halfhouts planken.

Voor woning gevels worden channelsiding profielen vaak Western Red cedar, Ayous of Siberisch Lariks toegepast. Naast noestvrij red cedar ontdekken steeds meer mensen rustiek STK red cedar, een stuk goedkoper en de noesten geven het hout juist karakter. Lees meer over gevelbekleding op de site.

verticaal hout op de gevel

Rhombus Open gevelbekleding

Rhombus profielen zijn ruitvormige profielen. Deze worden met enige tussenruimte gemonteerd op de gevel, men spreekt daarom van open gevelbekleding. Zwart UV-werend doek en zwarte panlatten zijn bij rhombus op de gevel een must. Rhombus is meestal verkrijgbaar in diverse breedtes namelijk 18x68 mm (meest populair), 18x90 en 18x145 mm. Ook te monteren als luxe schutting.

rhombus profielen open gevelbekleding

Rhombus profielen zijn zowel horizontaal als verticaal te monteren. Ontdek op onze pagina rhombus ook de trendy double en triple blokprofielen. Dit zijn net iets andere profielen die sterk lijken op rhombus.

Deens Rabat (Triple blokprofiel)

Wie een bijzonder design profiel zoekt, dient zeker eens naar Deens Rabat te kijken. Dit profiel lijkt op dubbellips en halfhouts profielen, echter heeft het 2 of 3 golven. Deens Rabat, ook wel double of triple blokprofiel genoemd is verkrijgbaar in inlands Lariks Douglas en hardhout. Voor montage op de gevel raden we de hardhout variant aan. Ook gebruikt als wand voor overkapping of schutting. Dit profiel wordt meestal horizontaal gemonteerd, verticaal is eventueel mogelijk.

triple blokprofiel

Kraaldeel schroot

Een tikje ouderwets formaat. Dit type houten schrootjes zien we vaak in oude woningen nog terug. Een kraaldeel heeft een halve maan vorm op het einde. 

Vloerdeel profiel

Een vloerdeel profiel is eigenlijk een blokhutprofiel zonder vellingkantjes. Dit is een strak profiel voor geheel dichte vloer of dak. Vaak in Scandinavisch vuren hout. Hou rekening met veel werking. Raadpleeg vloerhout vuren via deze link. Als dakbeschot van overkappingen adviseren we bovenstaande vellingdelen te gebruiken.

Behandelen of niet?

Voor de gevels van woningen kiest men vaak voor Western Red Cedar, thermisch gemodificeerd Grenen, vuren of Ayous en tevens behoort Siberisch Lariks tot de mogelijk. Deze soorten kunt u onbehandeld toepassen op de gevel. Desgewenst behandelen voor brandvertraging. Zorg wel altijd voor voldoende ventilatie en raadpleeg de Gevelbekleding handleiding voor juiste montage.

Thermisch modificeren, wat is dat?

Dit is een populair, milieuvriendelijk stoomproces (anders dan keteldruk impregneren) waardoor zachthout flink duurzamer wordt. Wel wordt het hout iets minder sterk door het proces. Echter voor montage op de gevel moet dit geen probleem zijn. Thermisch modificeren gebeurd bij de houtsoorten vuren, grenen, Essen, Fraké en Ayous (Afrikaans loofhout). Door de stijgende prijzen van Western Red Cedar een steeds gewilder alternatief. Bekijk hier ons assortiment thermisch hout in de vorm van Rhombus, Zweeds Rabat, Deens rabat en halfhouts.

Gevelbekleding montage

Houten gevelbekleding monteren vergt nauwkeurig werken en een aantal spelregels. Lees op houten gevelbekleding monteren handige doe het zelf tips.

Het verschil tussen rabat, schroten, potdeksels nog niet helder? Neem contact met ons - houthandel Gadero - op. Bekijk het complete aanbod van rabatdelen, tong en groef vellingdelen en Zweeds rabat hier

Video over verschillen rabatdelen