16 sep Tips en advies

Hoe kan een vloer aan de 10 dB geluidsnorm voldoen?

Gaat u verhuizen naar een bovenwoning, zoals een appartement? Er kan in het huurcontract gevraagd worden om uw vloer aan 10 decibel (dB) geluidswerende eisen te laten voldoen. Maar wellicht vraagt u zich af waarom en hoe uw nieuwe vloer aan de 10 dB eis voldoet? Kan ik iedere vloer kiezen om aan de 10 dB eis te voldoen? In deze blog zullen we de meestvoorkomende vragen over dit onderwerp beantwoorden. 

Waarom moet een vloer aan de 10 dB norm voldoen?

Alleerst is het belangrijk om te weten dat de 10 dB norm om het verminderen van het contactgeluid van de vloer gaat. Dit kan opgelost worden met een geluiddempende ondervloer. Bij Gadero hebben we voor elke soort vloer een bijpassende geluiddempende ondervloer of u nou voor een click vinyl vloer of een laminaatvloer gaat.

Floer Geruisloos Ondervloer 10db

Wat houdt contactgeluid in?

Appartementseigenaren of bijvoorbeeld VVE's mogen aan zijn huurders vragen om maatregelen te treffen om contactgeluid naar benedenverdiepingen te verminderen. Contactgeluid kan geluidsoverlast veroorzaken naar de onderburen doordat het contactgeluid galmt of doordreunt naar andere verdiepingen tijdens het bewandelen van de vloer. Vaak vragen deze huurders zich ook af hoe een vloer aan de gestelde 10 dB geluidsnorm kan voldoen. Een oplossing hiervoor is een geluiddempende ondervloer. Naast het contactgeluid is er ook nog contactgeluid wat naar u toekomt in de ruimte bij betreding. Dit contactgeluid wordt ook wel loopgeluid genoemd en kan worden beschreven als het tikkende geluid wanneer men over een vloer loopt, zoals op hoge hakken of de poten van huisdieren. 

Wat betekent de decibelwaarde van een ondervloer?

Bij geluidsreductie gaat het om de vermindering van 10 db tussen een kale betonvloer en een vloer met een ondervloer. De decibel reductie op een ondervloer kan uitgedrukt worden in twee waarden, namelijk Llin en Lw. Llin is de gemiddelde reductiewaarde in de lage tonen en de Lw is de gemiddelde reductiewaarde in de hoge tonen. Het verschil tussen deze twee waarden is 11 dB, dus 15 dB Llin staat gelijk aan 26 dB Lw. In Nederland gebruiken we alleen Llin, in het buitenland wordt Lw gebruikt. Ondervloer specificaties

Ondervloer met NSG-certificaat

Twijfelt u over de decibelwaarde van een ondervloer? Kies dan voor ondervloeren met een NSG-certificaat of een TÜV keurmerk. Deze geluiddempende ondervloeren voldoen aan de strengste eisen op gebied van contactgeluidreductie. Bij aankoop van de geluidsreducerende ondervloer wordt een certificaat meegeleverd. Hiermee kunt u aan de woningbouwvereniging of VvE tonen dat de geluidsisolerende ondervloer aan de 10 dB contactgeluidreductie norm voldoet. Ondervloer TUV-certificaat

NSG en VvE

De contactgeluidreductie van de vloer is gebaseerd op een advies van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG). NSG is een onafhankelijke organisatie die zich richt op het voorkomen en bestrijden van geluidshinder in appartementen. Zo hebben ze een wettelijke geluidsnorm vastgesteld dat het contactgeluid van de vloer aan 10dB moet voldoen. Hoeveel decibel bij u precies geldt, zult u bij de woningbouwvereniging of Vereniging van Eigenaars (VvE) moeten navragen. VvE is een afkorting voor een vereniging van alle appartementseigenaren van een woning gebouw. 


Welke vloer gaat u leggen, nu u weet dat elke vloer een bijpassende geluiddempende ondervloer heeft. Kijk dan eens naar eiken parket vloeren in de populaire visgraat patroon van bekende vloeren merken als Floer, Meister. Neem dit geval de Parket Ondervloer van Heat Foil. Deze ondervloer heeft een NSG-certificaat en kan de benodigde 10 dB reduceren. Of ga voor extra breed laminaat vloeren van onder andere Quick Step, Beautifloor. Combineer de laminaatvloer met de Geruisloos Laminaat Ondervloer van Floer. Met deze geluiddempende ondervloer kunt u aan de geluidsnorm voldoen. Liever click PVC vloeren met betonlook of een V-groef? Vergeet niet de Click PVC ondervloer van Redfloor erbij te nemen. De ondervloer voldoet aan de strengste geluidseisen.