09 nov Sierbestrating

Hoe kunt u regenwater slim gebruiken?

Regenwater is op verschillende manieren slim te hergebruiken in en rond uw tuin. Wij nemen in deze blog de verschillende opties met u door. De hevige regenbuien die wij hier in Nederland kennen kunnen snel voor problemen en overlast zorgen. Zeker in volledig bestrate tuinen. Maar een goede waterhuishouding in uw tuin kan dit eenvoudig voorkomen en deze afwatering is op verschillende manieren aan te leggen. U kunt het regenwater opvangen of opnemen en op een milieubewuste manier hergebruiken. Er is dus altijd een oplossing voor uw tuin!

In deze blog vertellen wij u hoe u op verschillende manieren het hemelwater in uw tuin kunt hergebruiken. Lees snel verder!

Hemelwater op het riool aansluiten is verboden

Wist u dat het niet de bedoeling is dat u uw hemelwaterafvoer aansluit op het riool? Voor nieuwbouwwoningen is dit zelfs verboden. Het riool is namelijk niet bestand tegen dergelijk hoeveelheden water en kan dus overlopen. Voornamelijk in stedelijke gebieden zien we dit probleem veel voorkomen. Daarnaast wordt regenwater gekenmerkt als ‘schoon afvalwater’. Dit kan de waterzuivering van het vuil (huishoudelijk) afvalwater in het riool verstoren. Verschillende gemeenten bieden subsidies aan voor woningeigenaren en bedrijven om hun afwatering van het riool te koppelen, vergeet hier dus niet naar te informeren!

Sfeerbeeld regen

Gebruik het hemelwater in uw tuin slim

Zoals eerder al benoemd is hemelwater schoon afvalwater. Door het op te vangen in bijvoorbeeld een mooie, houten regenton kunt u het gebruiken voor verschillende doeleinden. Nummer 1 is het watergeven van de planten. Wanneer u een paar minuten uw tuin sproeit verbruikt u onopgemerkt tientallen liters water. Doet u dit met kraanwater? Dan loopt het natuurlijk snel op in uw waterverbruik en de waterrekening. Het is dus veel voordeliger om hiervoor regenwater te gebruiken. 

Bovendien is het water ook geschikt om uw terras ermee schoon te maken en uw auto te wassen. Het water is zelfs dusdanig schoon dat kinderen het in de zomer kunnen gebruiken om ermee te spelen. En heeft u ook een hekel aan strepen die na het ramen lappen achter blijven? Wanneer u uw ramen wast met regenwater ervaart u dit probleem niet. 

Tuin sproeien

Hemelwater infiltreren in uw tuin

Daarnaast kunt u het water ook in uw tuin houden door het aan de grond af te geven. Omdat steeds meer mensen hun tuin dicht bestraten heeft het water geen mogelijkheid om de grond in te trekken. U kunt hierbij een handje helpen door grind/split aan te brengen in uw tuin. Naast onderhoudsvriendelijk en stijlvol is het ook zeer waterdoorlatend. Het grondwaterniveau blijft op peil waar uw beplanting zijn voordeel mee doet. Door het gebruik van grindmatten kunt u grind of split ook gebruiken voor looppaden en de oprit. 

Ook is het mogelijk om regenwater in de grond op te vangen wat weer afzet zodra deze te droog wordt. U doet dit eenvoudig met hydroblobs! Deze absorptie blokken van Gardenlux plaatst u eenvoudig in de grond. De blokken nemen het overtollige water op en geven dit weer af in een drogere periode. Hier profiteren uw planten dus ook weer van! Daarnaast is het mogelijk om de hydroblob te gebruiken tegen de rand van uw terras of om uw hemelwaterafvoer op aan te sluiten. 

Sfeerbeeld tuin met grind/split

Regenwater in uw tuin hoeft dus geen overlast te zijn. Bieden deze mogelijkheden geen uitkomst voor u? Bekijk dan ook eens ons assortiment watergoten. Twijfelt u nog welke oplossing het beste bij uw tuin past? Neem dan contact op met onze adviseurs voor een passend advies.