Logo Gadero
service
Blog

Hoe reinig en onderhoud ik mijn eiken parket vloer?

Gadero logo
Geschreven doorAnton
Geplaatst12-05-2016

Er gaat niets boven een houten vloer. Maar hoe blijft uw eiken parket vloer zo mooi als het eerste moment dat u er een stap op zet?

Floer visgraat eiken lamel parket vloer naturel geolied enkel gerookt

Lees in dit artikel hoe u de vloer reinigt en onderhoudt. Ontdek daarnaast handige tips om onnodig olie onderhoud te voorkomen.

Wat doet olie met uw vloer?

Bij aankoop van een eiken parketvloer is deze geolied met een masterolie. De olie dringt in de poriën van het eiken en beschermt het tegen vuil en vocht. Olie kan de vloer ook kleuren, in dit geval is er een kleurpigment toegevoegd aan de olie. Verder geeft de masterolie de vloer een matte afwerking waardoor de natuurlijke eiken uitstraling behouden blijft. Maar om de vloer goed te kunnen blijven beschermen heeft de olie onderhoud nodig.

Visgraat vloer geolied met wit pigment

Visgraat vloer geolied met wit pigment

Reinigen: dweilen met zeep

Elke vloer moet zo nu en dan worden gedweild. Zo ook een houten vloer. Hier is het belangrijk om niet te veel water te gebruiken. Er mag absoluut geen plasvorming ontstaan. Voeg een dopje natuurzeep toe aan het dweilwater en maak de dweil licht vochtig. De natuurzeep zorgt voor bescherming van de vloer tegen het water. Het water verdampt en de zeep blijft achter om de vloer verder te beschermen tegen vuil en vocht. Ons advies: 2 keer in de maand dweilen met natuurzeep (dosering: 25 ml zeep bij 5 liter kraanwater).

Benodigdheden voor het dweilen met natuurzeep

Benodigdheden voor het dweilen met natuurzeep

Onderhouden van de olie

De masterolie zelf moet na het leggen worden afgesloten en vervolgens minimaal 1 keer per jaar worden aangesterkt met onderhoudsolie. In sommige gevallen adviseren we dit 2 keer per jaar te doen. Bij gezinnen met jonge kinderen of huisdieren zien we vaak dat er meer van een vloer wordt gevraagd. Goed onderhoud van de eiken vloer is daarom nog belangrijker in deze situaties. Hoe zet u de vloer nou precies in de onderhoudsolie? Eerst moet de aangebrachte zeeplaag en hardnekkig vuil worden verwijderd. Dit kan door de intensief reiniger te gebruiken. Ook hier geldt: niet te vochtig dweilen (dosering: 125 ml bij 5 liter kraanwater). Laat de vloer na het dweilen goed drogen! 

Pads met houder voor aanbrengen olie

Pads met houder voor aanbrengen olie

Vervolgens kunt u de onderhoudsolie aanbrengen. Schud deze goed voor gebruik, zeker bij een kleurpigment! Breng de olie dun aan met bijvoorbeeld een sprayflacon. Laat dit 5 minuten intrekken en boen de olie vervolgens goed in, bij voorkeur met bovenstaande pads. Heeft u geen pads? Gebruik dan een katoenen doek, bijvoorbeeld een theedoek, om de olie op het eiken aan te brengen. Overtollige olie resten kunt u na het boenen afdeppen met katoenen doeken. Laat de houten vloer na het oliën 4 uur drogen. Betreed de vloer de eerste 24 uur alleen op sokken.

Tips: goede deurmat & veel stofzuigen

Zand is de grootste boosdoener voor een geoliede parketvloer. De korrels schuren in de beschermende zeeplaag. Vervolgens bekrast het zand de houten toplaag. Een goede droogloopmat kan een hoop onderhoud voorkomen. Hoe minder zand op de vloer terecht komt, hoe minder onderhoud de parketvloer nodig heeft.

Schoonloopmat

Schoonloopmat

Verder adviseren we regelmatig de stofzuiger te gebruiken. Zo krijgt zand wat toch binnen is gekomen geen kans de vloer te beschadigen. Zowel de olie als de houten toplaag zal hierdoor langer goed blijven. Dit betekent dat uw vloer langer mee gaat en u minder snel onderhoudsolie hoeft te gebruiken.

Bekijk onze aflevering van Gadero TV met tips voor het oliën van houten vloeren.

Houten vloer olien - Tips voor lamelparket of fineerparket lakken - Parket olie
play video

Bekijk ook onze website voor duizenden hout artikelen. Van vloeren tot tuinhout. Van houten meubelen tot complete overkappingen. Gadero. Al uw hout snel thuis.