04 nov Onderhoud

Hoe zorg je ervoor dat terrasplanken niet glad worden?

Je hebt een prachtig terras van hout. Het is inmiddels herfst. Hoe zorg je ervoor dat terrasplanken niet glad worden? Dat leggen we uit in dit artikel. 

Het recept om ervoor te zorgen dat je houten terrasplanken niet glad worden is simpel: een harde bezem. Hiermee voorkom je dat blaadjes en ander vuil aan je houten planken blijven hechten. Niet water, maar vuil zorgt ervoor dat je vlonderplanken glibberig worden.

10 minuten vegen per week, dat is alles!

In de herfst veeg je je terras met een harde bezem. In 10 minuten vegen per week heb je een terras van 4 bij 5 meter vuil- en bladervrij. Met simpelweg je terras vuilvrij houden voorkom je algvorming en dus uitglijden. En zo voorkom je vooral dat vuil vast gaat plakken aan je terrasplanken. Vastplakkende bladeren op je vlonder veranderen binnen een paar weken in alg. Algvrij houden is nou juist het recept! Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het vegen gaat. Dit klusje niet laten liggen dus. 

Houtsoortkeuze

Zachthoutsoorten als Lariks, vuren en grenen nemen meer vocht en vuil op dan hardhoutsoorten. Ook binnen de hardhoutsoorten nemen goedkope soorten als Keruing meer vuil op dan zeer duurzame soorten als bankirai en ipe hout. Je terras na aanleg behandelen met hardhoutolie of beits bij naaldhout zorgt ook voor minder opname van vuil en vocht. Dit maakt je terras dus ook stroever.

Dus nog geen terras aangelegd? Je weet nu dat je goed op de houtsoort moet letten. Lees ook ons populaire artikel over het feit dat glad geschaafde vlonderplanken minder snel glad worden dan planken met groeven en ribbels.

Meer onderhoudstips houten terras

Je wilt een stroef terras van hout? Bovenal GEEN hogedrukreiniger en GEEN chemische middelen gebruiken is ons advies. In het eerdere artikel Schoonmaken van je vlonder, vind je meer handige tips.

Houthandel Gadero is marktleider in de verkoop van vlonderhout en aanverwanten.