05 feb Gevel

Houtprijzen 2021, schaarste en gekte

Hout begon in 2020 al schaars te worden. In 2021 zet deze trend door. Het gevolg is prijsstijgingen voor diverse houtsoorten, maar niet voor alle houtjes. Wat is er precies aan de hand? Dat leggen we in deze blogpost uit. 

 

Lariks Douglas hout schaarste

Lariks Douglas, hiermee bedoel we de Europese kwaliteit, en niet Siberisch Lariks uit Rusland, is enorm populair voor het "zwevend" bouwen van schuren en overkappingen. De vraag is groot, het aanbod is beperkt. Dit komt ook door een stijgende vraag van andere landen en dat soms de bossen te drassig zijn om stammen te zagen. Gevolg is ook dat de kwaliteit van Lariks Douglas hout terugloopt: zagerijen pakken stammen die normaal voor pallets maken gebruikt worden. Vooral kleine kopmaten als 16x140 schuttingplanken zijn moeilijk verkrijgbaar, daar hebben de zagerijen nu weinig trek in: veel werk en ze verkopen toch wel.

Lariks Douglas alternatief

Gelukkig hebben we met Red Class Wood een goed alternatief voor Europees Lariks Douglas in dezelfde kleurstelling en bovendien met meer positieve eigenschappen. Zo is Red Class Wood niet harsig en beter beschermt tegen vocht, maar dient ook boven de grond gemonteerd te worden. De beschikbaarheid van Red Class Wood constructiehout is ook goed. Kies uit palen, balken en rabatdelen. De prijs ligt bovendien onder Lariks Douglas. Voor beide soorten raden we aan: montage niet in de grond, maar boven de grond via poeren, betonbanden of tegen schuttingpalen.

red class wood houtfoto red class wood constructie

Siberisch Lariks is ook iets duurder dan vorig jaar en al jaren lastig verkrijgbaar (zaken doen met Russen is ingewikkeld). Wel een duurzaam alternatief voor een vlonder of gevel. Bij ons nu nog goed vooradig. Let op: Siberisch Lariks heeft kleine noestjes, is geler van kleur en mag je niet vergelijken met Europees Lariks Douglas. Het is veel duurzamer, maar ook prijziger!

Scandinavisch vurenhout is hot, gevolg: weinig blokhutten

Vurenhout, Amerikanen en Chinezen zijn er dol op. Dat heeft de prijs sinds september 2020 al met circa 15% opgedreven. Van Scandinavisch vuren maken wij met name blokhutten en deze prefab sets zijn bewerkelijk om te produceren. Soms zijn er in Oost Europa geen stammen door de schaarste en soms is er een corona-uitbraak in de fabriek waardoor deze enkele weken dicht moet. Gevolg: een beperkt aanbod van prefab blokhutten. Wij geven zo goed mogelijk de actuele voorraad en anders de levertijd van blokhutten aan. Deze kan bij Karibu tuinhuizen oplopen tot 4-5 maanden en bij Tuindeco van 8-20 weken. Met onze blokhut Direct service proberen we iets op te vangen van de schaarste.

Er zijn bovendien limieten aan de hoeveelheid bomen die gekapt mogen worden voor verwerking. Ieder jaar weer wordt die grens bepaald en daardoor de wereld behoed.

Als de vraag naar hout met 20 tot 40 procent stijgt en de beschikbare volume van stamhout reeds verbruikt is, dan ontstaat er een vacuüm tussen aanbod en vraag.

container

Containerprijzen Azië door het dak

Misschien heeft u iets gehoord over de containerprijzen van Azië, deze zijn afgelopen 3 maanden gestegen van 1500 dollar naar ruim 8000 dollar per stuk. Dit is de vaarprijs voor containers die naar Rotterdam gaan. De oorzaak is dat in het begin van corona veel schepen uit het water zijn gehaald door rederijen door te weinig vraag en dat veel (lege) containers in Europa en USA zijn en eerst terug moeten varen naar Azië. Gevolg voor Gadero: stijgende prijzen van composiet, ijzerwaren, aluminium veranda's en hardhout, denk aan Bankirai vlonderplanken uit Indonesië, maar ook terrasplanken van Ipé uit Brazilie stijgen helaas gewoon mee.

Red Cedar uit Canada

De Amerikaanse economie draait op volle toeren. Vrijwel alle Red Cedar hout uit Canada gaat dan ook naar Amerika. Het is toch een beetje vriendjespolitiek. De prijzen voor Red Cedar gevelbekleding stijgen weer met 10-12%. Red Cedar wordt hierdoor extreem duur, prijzen ver boven de 2000 kuub! De alternatieven zoals thermisch gemodificeerd Ayous en Siberisch Larix winnen hierdoor terrein voor de gevel, maar zijn ook lastig verkrijgbaar in grote aantallen. Wilt u dit jaar uw huis of luxe schuur bekleden met gevelbekleding? Dan adviseren we zeker als u een grote partij nodig heeft, tijdig (bij ons) te bestellen. Wij leveren gevelhout reeds geschaafd uit voorraad. Dit doen wij omdat schaverijen in Nederland vaak een oplopende levertijd van 4-7 weken hanteren in het voorjaar en rond de zomer. 

Live voorraden en levertijden

We werken bij houthandel Gadero met live voorraden, dus u kunt bij ons echt zien wat we nog hebben. Pas op met partijen die het ook zeggen spullen te hebben, maar nog moeten inkopen en nog laten schaven, dit kan zo 5-8 weken duren in en rond de zomer. We proberen met onze live voorraden zo goed mogelijk te laten zien wat we echt op voorraad hebben. Met onze 24-48 uurs spoedlevering service voor Nederland en België kunt u desgewenst snel schakelen, dit geldt echter niet voor alle producten. Voor de meeste overige producten geldt een levertijd van een week.

Wilt u snel een blokhut geleverd hebben, kies dan niet voor laten impregneren of laten spuiten, maar behandel zelf uw blokhut. De impregneerbedrijven hebben namelijk gigantische levertijden naar mate het voorjaar vordert. Bovendien is een laag van grondverf en 2 deklagen in kleuren nog beter voor uw hout. Alleen wel iets meer werk. 

Conclusie 2021

We doen er alles aan de prijsverhogingen niet volledig door te voeren aan de consument, we ontkomen hier echter niet aan. We hopen op uw begrip. Ons advies is, bestel tijdig in het voorjaar uw tuinhout of blokhut, de schaarste zal richting de zomer alleen maar toenemen, te meer dat ons vakantie- en horecabudget meer aan de tuin wordt besteed.

Prijsstijgingen bij sierbestrating en binnenvloeren (weliswaar beperkt) zijn enigszins vergelijkbaar.