02 nov

Maak uw tuin winterklaar

Door uw tuin winterklaar te maken zorgt u ervoor dat alles wat nu in uw tuin staat de winter goed doorkomt. Als u nu even aan de slag gaat zorgt u ervoor dat uw tuin klaar is voor de winter en heeft u er in het voorjaar minder werk van. Denk ook aan uw tuinmeubels, vlonder en schutting. Met een beetje onderhoud en bescherming zorgt u ervoor dat uw spullen beter bestand zijn tegen het weer en in de lente weer te gebruiken zijn.

Sla uw tuinmeubels bijvoorbeeld op in een tuinhuisje, zorg dat uw schutting stevig staat en bescherm kwetsbare grond met een vlondertegel. Lees verder voor de beste tips en producten om uw tuin winterklaar te maken.

Wat is winterklaar maken?

Hout vorst boom tuin winterklaar

Maak uw tuin winterklaar, zo bevordert u de groei van de planten in het voorjaar en zorgt u ervoor dat uw tuinspullen de winter goed doorkomen. Vroeger was het van belang dat de tuin er heel netjes uitzag, tegenwoordig zijn tuinen iets slordiger en dat is eigenlijk wel goed. Vogeltjes en egeltjes zullen u dankbaar zijn als u niet al het blad weggooit, maar in een hoopje in de hoek van de tuin neerlegt. Wat doet u nu bij het winterklaar maken van uw tuin? Onder andere het snoeien van planten en struiken, beschermen van vorstgevoelige planten en het onderhouden van uw vijver. 

Vlonder voorbereiden winter

Vlonder winterklaar maken

Oktober en november zijn over het algemeen te beste tijd om uw tuin winterklaar te maken. Maar ook in december als het lang zacht weer blijft. Er zijn dan nog een paar mooie dagen om in de tuin te werken en het vriest vaak nog niet. Nu gaat het winterklaar maken van uw tuin niet alleen om planten, ook uw vlonder moet goed de winter in. Zo is het in de herfst belangrijk dat u uw vlonder goed schoonhoudt om te voorkomen dat deze glad wordt. Denk eraan dat u geen hogedrukspuit gebruikt! Hiermee beschadigt u het hout. Veeg regelmatig de gevallen bladeren van uw terras. Gooi deze niet weg, maar maak een beschut plekje voor de kleinere dieren die de winter door moeten komen. Behandel uw vlonder met olie om ervoor te zorgen dat deze stroever blijft. Daarnaast geeft u het hout zo een extra beschermlaag.

Overdekt opslaan in de winter

Tuinhuis/tuinkast
Veel spullen die in de tuin staan blijven mooier als u ze in de winter overdekt opslaat. Zo is een tuinhuisje ideaal voor het opslaan van uw tuinmeubels en tuingereedschap. Dit verlengt de levensduur van uw tuinmeubels en tuingereedschap enorm en een tuinhuisje of overkapping is ook nog een hele leuke toevoeging aan uw tuin.

Carport
Ook uw auto kan wel wat extra bescherming tegen weer en wind gebruiken. Hoewel deze hier op zich goed tegen bestand zijn, blijft uw auto of fiets langer mooi als u ze overdekt wegzet. Zo vindt u bij Gadero verschillende carports om uw auto beschut te parkeren.

Fietsenberging
Fietsen houten berging

Fietsen kunt u beter binnen zetten in de winter. Heeft u daar geen ruimte voor in uw garage of tuinhuis? Dan hebben wij ook een houten berging speciaal om uw fietsen in te stallen. Daarnaast is deze tuinkast geschikt voor scooters of een motor. Zo zet u uw fiets het hele jaar door makkelijk weg, zonder dat u grote of dure constructies in de tuin hoeft te zetten. 

Houtberging
Als u een houtkachel heeft dan moet u het hout ergens opslaan. U koopt natuurlijk een heleboel hout in één keer, terwijl u dit niet allemaal gelijk opstookt. Om het hout goed op te slaan gebruikt u een haardhoutberging. Zo staat uw hout de hele winter droog en hoeft u niet bang te zijn dat u het straks niet meer kunt gebruiken.

Schutting stormbestendig maken

Schutting winterklaar maken

U wilt natuurlijk niet dat uw schutting omvalt bij de eerste beste herfststorm. Als u daarom twijfelt aan de stevigheid van uw schutting kunt u hem beter vervangen voordat het mis gaat. Voor een stevige schutting maakt u gebruik van 7x7 cm hardhouten schuttingpalen, 9x9 cm Lariks Douglas palen of 10x10 cm betonnen palen met 6 verbindingshoekjes. Zorg er daarnaast voor dat u niet de dunste tuinschermen uitkiest. 

Tuin begaanbaar houden

Grind winter klaar pad maken

In de winter wil het nog wel gebeuren dat veel gebruikte paden in de tuin in een modderfestijn veranderen. Heel vervelend als je dan elke keer vieze voeten krijgt. Om dit te voorkomen gebruikt u bijvoorbeeld vlondertegels of grind. Vlondertegels helpen niet alleen om uw tuin begaanbaar te houden, ze zien er ook nog heel luxe uit en zijn zeer eenvoudig om te leggen. Grind zorgt ook voor een dichte ondergrond en is nog eens makkelijk aan te brengen ook. 

Bekijk ook onze inspiratiepagina voor meer artikelen om uw tuin winterklaar te maken. Of lees onze blog 10 tips bij vorst in de tuin voor extra tips.