29 mrt In de media

Schaarste hout groeit verder door Suezkanaal probleem

Veel mensen willen komende tijd in de tuin aan de slag. Door de enorme wereldvraag is er al maanden sprake van enorme schaarste aan materialen. Daarbij komt nog eens bij dat nieuwe aanvoer van hout stokt in het Suezkanaal. 

Vrees voor voorraden

Houtondernemer Henk Jan Bijmolt, directeur van Gadero vreest voor de voorraden van tuinhout in de meivakantie. Hij legt uit: ,,We hebben al problemen met de houtaanvoer uit Europa, nu lopen containers uit Azië ook nog eens in de soep. Het Scandinavisch vuren, veel gebruikt voor blokhutten, is sinds oktober al megaschaars en inmiddels 40% duurder geworden. Hierin worden we vooral overboden door Amerikanen en Chinezen. De beschikbaarheid is ook zeer beperkt. Dat merken we, zeker 30% van alle blokhutmodellen zijn al uitverkocht voor dit seizoen."

Extra problemen door blokkering Suezkanaal

"Ook ons Lariks Douglas hout, veel gebruikt voor overkappingen is niet aan te slepen", gaat Henk Jan verder. "Gelukkig hebben we alternatieven als Red Class Wood nog ruim 6 weken voorraad staan. En nu hebben we er ook nog eens een extra probleem bij door het containerschip die dwars geparkeerd staat in het Suezkanaal. Vooral onze Bankirai hardhouten Deens rabat planken uit Indonesië, Cortenstaal borderstrips, composiet terrasplanken en PVC vloeren uit China staan vast in containerschepen die achter het gecrashte schip liggen. Daarbij zijn er ook nog leveranciers van ons die containers hebben vast staan waar ik nog geen weet van heb. Gelukkig hebben we nog aardig wat voorraad staan, maar het raakt hard op. Ik maak me zorgen wat en hoeveel we rond de meivakantie nog beschikbaar hebben."

Beschikbaar tuinhout

Het Nederlandse baggerbedrijf Boskalis verwacht nog enkele dagen nodig te hebben voordat het containerschip weer verder kan varen. Het inklaren van goederen in Rotterdam kan ook nog zorgen voor vertraging als alle schepen straks tegelijk willen lossen. We houden u via onze blog en socials op de hoogte. We werken verder zoveel mogelijk met live voorraden op de website zodat u precies ziet wat er nog beschikbaar is.

Lees ook het bericht op RTV NOORD nieuws: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/803114/Houthandel-getroffen-door-blokkade-Suezkanaal-In-mei-misschien-geen-tuinhout-meer + op de televisie bij RTV Noord (maandag).

tv noord

Of in Dagblad van het Noorden: https://www.dvhn.nl/economie/Blokkade-Suezkanaal-voedt-schaarste-houthandel-Gadero-in-Groningen.-Mogelijk-in-meivakantie-geen-tuinhout-meer-verkrijgbaar-26741128.html.