22 feb Blokhutten

Top 15 meest gemaakte fouten bij blokhutten opbouwen

In dit artikel leest u handige, algemene tips voor het vakkundig opbouwen van uw blokhut. 

Van fouten leren we. Daarom deze handige top 15 van de meest gemaakte fouten bij het opbouwen van blokhutten. Met deze lijst kunt u een hoop ellende voorkomen bij het in elkaar zetten van tuinhuisjes. Bekijk onderstaande video en tekst om u zo goed mogelijk voor te bereiden.

1. Te weinig tijd nemen voor uitmeten, haakse hoeken en waterpassen

Een goed begin is het halve werk. Het is zeer belangrijk dat de blokhut exact waterpas staat. Exact haaks uw wanden opbouwen is ook een must. Huur desgewenst handige laserapparatuur voor haakse hoeken of gebruik de wiskundige stelling van Pythagoras: rechte zijde 3 meter, rechte zijde 4 meter = diagonale zijde van 5 meter. Zorg voor wat rechte balken en piketjes om elementen tijdelijk vast te zetten. Ook handig is bij een vierkante of rechthoekige ruimte de diagonalen op te meten, deze moeten exact dezelfde lengte zijn  om een haaks geheel te krijgen. 

Supertip: bouw de eerste laag van uw blokhutprofielen helemaal haaks en waterpas in elkaar, zo ziet u exact waar uw blokhut moet komen, schuif de funderingsbalken hier vervolgens onder. Zet de blokhutprofielen niet op het omhoogstaande randje van uw funderingsbalk maar hier tegenaan. Zorg ervoor dat het aflopende gedeelte van uw funderingsbalk naar buiten is gericht.

Bekijk onze doe-het-zelf video - Blokhut opbouwen

2. Behandelen onderkant blokhut

Onderkant deuren en kozijnen ramen vergeten te behandelen voor plaatsing is een misser eerste klas. Hier is uw blokhut immers kwetsbaar. U kunt natuurlijk ook standaard reeds geimpregneerde blokhutten bestellen. Het is slim om een blokhut berging met luifel te kopen zodat uw blokhutdeur eigenlijk nooit heel nat wordt. Zo gaat uw deur veel langer mee en staat u bovendien altijd droog in de deuropening.

3. Werking van hout onderschatten

Wij adviseren om blokhutprofielen niet te strak te monteren. Gebruik een rubberen hamer. Dat uw wanden enkele centimers zullen nazakken is normaal. In het begin kan het daardoor lijken of uw ramen en deuren te klein zijn. U zult over enkele maanden verbaasd zijn dat alles is opgelost. Hout werkt enorm! Even opgelet, vers geïmpregneerd (nog iets nat) hout mag u wel strak monteren, dit krimpt alleen nog maar. Gespoten blokhutten zijn van gedroogd hout dient u NIET te strak monteren.

blokhut opbouwen

4. Ventilatie onderschatten 

Met ventilatieroosters voert u vochtige lucht af uit uw blokhut en zorgt u ervoor dat deze kan ademen. Een must voor een frisse lucht en minder houtwerking. Plaats een ventilatierooster aan de bovenkant van de ene wand en aan de overzijde aan de onderkant van de wand. Zo heeft u een optimale luchtcirculatie.

Video ventilatieroosters monteren

5. Keuze dakbedekking

Heeft u een plat dak? Dan heeft u veel keuze aan dakbedekking. Dakleer is niet echt duurzaam. Met zelfklevende eayroofing aluminium (mninimale dakhelling van 2 graden) heeft u geen brander of lijm nodig. Ook met epdm rubberfolie  gaat een plat dak veel langer mee. Voor schuine daken zijn aluminium dakpanplaten zeer duurzaam. Ook lichtgewicht aquapan dakplaten en dakshingles zijn bij juiste montage een goede en betaalbare keuze.

6. Funderingsbalken weglaten

Voorkom rotten van de onderkant van uw blokhut met funderingsbalken. Kies bij voorkeur de speciale blokhut onderbalken van kunststof of eventueel hardhout. Schroef de funderingsbalken op bijvoorbeeld een waterpas ondervloer van betontegels. Ook kunt u van bijvoorbeeld 5x15 of 5 x20 cm dikte azobe balken gemonteerd aan 6x6 cm dikte hardhouten piketpalen een goede fundering voor uw blokhut maken.

Video funderingsbalken leggen

7. Dakgoot vergeten

Voer regenwater netjes af met een dakgoot. Maak bij een plat dak bij voorkeur een dakdoorvoer zodat regenwater niet over de dakranden stroomt. Zo gaat uw tuinhuis veel langer mee. Met boeidelen en daktrimmen maakt u uw dak compleet. Zorg dat dakgoten en dakdoorvoeren 2 maal per jaar worden schoongemaakt.

8. Montagevoorschriften voor ramen en deuren negeren

Dit gebeurt helaas heel vaak. Dus even opgelet. Bij het deurkozijn worden de schroeven vaak in de afwerklatten in de wanden geschroefd. Dit is fout, want dan kan de wand niet meer omhoog en omlaag en zal men kieren krijgen tussen de wanddelen, omdat het profiel blijft hangen op de schroeven. Monteer ramen en kozijn deuren van uw blokhut dus altijd uitsluitend aan de onderste plank. Zo kunnen blokhutprofielen blijven werken.

Leuk om te lezen: blog over wat voor soort dakbedekking kiezen?

9. Stormankerset monteren 

Een stormankerset bestellen voor elke wand is ons advies. Plaats deze op de onderste en bovenste wandplank. 

Video stormankerset monteren

10. Mes en groef zijde van blokhutprofielen vergeten te behandelen voor plaatsing

Door de binnenkant van uw blokhutprofielen even kort te behandelen verlengt u de levensduur en zal uw blokhut eveneens minder werken. U kunt natuurlijk ook reeds geimpregneerde tuinhuisjes bestellen.

11. Houten wanden en dakbeschot te strak monteren

Dakplanken moet men “losjes” monteren met 1 a 2 mm tussenruimte en niet strak in elkaar slaan en dan vast zetten. Dit voorkomt dat wanneer de dakplanken uit gaan zetten, de dakplanken geen ruimte meer hebben om te werken. Monteert u het te strak? Het gevolg zal zijn dat de dakplanken op bepaalde plaatsen omhoog gaan staan en zo kan er een bobbel in het dak ontstaan. Let op, bij reeds geïmpregneerde blokhutten (die nog nat aanvoelen) mag u het dakbeschot (vellingdelen) wel strak monteren, deze krimpen immers alleen nog maar. Wij adviseren om bij tuinhuisjes met grondverf wel tussenruimte aanhouden. 

Video zelf een blokhut bouwen

12. Reeds geimpregneerd hout direct schilderen

Geïmpregneerd hout is vaak nog vochtig of vettig. Laat uw blokhut eerst enkele zomermaanden drogen en laat zouten uitzweten alvorens u geïmpregneerd hout gaat schilderen. Of nog beter, schilder het eerst half jaar groen, bruin of grijs geimpregneerd hout helemaal niet, dit is ook niet noodzakelijk. Geïmpregneerd hout kunt u het beste behandelen met transparante beits, het is lastig in de mes en groef van uw blokhutprofielen nog een kleur aan te brengen.

Wilt u een blokhut in een bepaalde kleur verven, dan is een onbehandelde blokhut met grondverf spuitlaag in wit, blank of antraciet grijs overigens een betere keuze. Dit is vrijwel voor elk type blokhut mogelijk. U hoeft uw blokhut na plaatsing dan nog maar 1 x af te lakken en heeft de eerste 3 jaar geen onderhoud. Wilt u bijvoorbeeld uw wit gespoten blokhut geel verven, behandel de tong en groef dan voor plaatsing al met gele verf, zo voorkomt u later witte naadjes. Let daarbij op dat u de geverfde profielen niet in de volle zon of warme garages laat liggen, hierdoor trekken deze krom en heeft u de volgende dag problemen met het opbouwen.

Video blokhut behandelen

13. Handleidingen en tekeningen negeren

Lees de montagehandleidingen uitvoerig en onthoud: haastige spoed is zelden goed. Neem de tijd voor het opbouwen van uw blokhut. Daar heeft u daarna nog jaren plezier van. Zorg bij voorkeur voor ervaren krachten. Kijk regelmatig op uw tekening. Blijf ook goed tellen hoeveel wandlagen u heeft gestapeld en stapel niet door tot de profielen op zijn, deze kunnen mogelijk voor een ander deel zijn! Raadpleeg ook de materialenlijst voordat u begint. Hier staan alle soorten profielen met geleverde aantallen op. Leg alle soorten die hetzelfde zijn bij elkaar, let op minimale verschillen en lengtes!

14. Vloeren te strak monteren

Monteer uw houten vloer achteraf, ook hiervoor geldt de vuren vloerplanken niet te strak in elkaar schuiven en 2 cm van de wanden vandaan blijven zodat uw houten vuren vloerdelen kunnen werken.

15. Hout in de felle zon leggen

Uw houten blokhutprofielen en andere vuren houten planken in de felle zon leggen is vragen om problemen zoals krom trekken en torderen. Regelmatig zien wij helaas foto's van klanten die planken schuin tegen hun garage leggen in de volle zon. Leg planken die u nog niet gebruikt daarom vlak gestapeld onder afdekzeil op een schaduwplek in uw tuin.

Bekijk ook onze handige blog, waar u nog meer handige tips vindt voor het opbouwen en behandelen van uw blokhut.

Bekijk ons assortiment blokhutten:

Houthandel Gadero

Dit artikel is gemaakt door Houthandel Gadero BV, marktleider in tuinhout en tuinhuisjes. Bekijk alles van simpele blokhutten voor bergruimte tot luxe tuinhuisjes met overkapping op de website van Gadero.nl. Kunt u geen geschikte blokhut vinden? Stel dan uw eigen blokhut samen met onze handige blokhut configurator. Zo maakt u in een handomdraai een blokhut op maat. Heeft u na dit artikel nog meer vragen? Kijk dan ook eens bij de meest gestelde vragen over blokhutten voor meer informatie.