13 feb Trends

Tuintrends 2015

Tuintrends 2015

Zoals elk jaar schrijft Buitenwarenhuis over tuintrends die wij signaleren op het gebied van tuinhout, bestrating en tuinmeubelen. Voor 2015 voorzien wij een viertal interessante trends in de tuin.

Natuurlijke materialen en kleuren

Het is niet dat composiet kunststof helemaal uit is. Wel zien we dit jaar meer hout dan de afgelopen jaren. Dat komt door innovaties zoals behandeld oud grijs hout. Dit zijn planken en palen die eerst zijn geïmpregneerd voor een langere levensduur en daarna grijs geverfd. Zo heeft u in een mum van tijd een mooie grijze schutting, wat natuurlijk fraai afsteekt tegen uw groene beplanting. Dit heeft ook te maken met de trend dat veel mensen ‘klaar’ zijn met groen geïmpregneerd tuinhout. Alternatieven zoals grijs geïmpregneerd, onbehandeld lariks douglas en bruin geïmpregneerd zijn daardoor in trek.

Dankzij uitvindingen als de Spyx vlonderbouten zijn effen hardhouten planken weer in. Dit zijn namelijk stoere “schroeven” met een geheel stalen bolkop (dus zonder schroefkop), die op glad geschaafde vlonderplanken gemonteerd worden. Semi-ribbels en ribbel terrasplanken zien we nog steeds, maar nemen af. Daarnaast zijn effen planken ook beter schoon te maken dan ribbelplanken en daar draait het dit jaar om: houdt uw planken vrij van vuil en alg om gladheid te voorkomen.
Andere stoere, echte materialen die we terugzien zijn de screenframes, waarmee men zelf een tuinscherm van 1,80 of 2 meter hoog kan bouwen op een robuust stalen frame. Sowieso zien we steeds meer kant-en-klare schermen van 2 meter hoogte op de markt verschijnen.


Gladde planken met Spyx schroeven met stalen bolkop

Een andere trend die we zien is het combineren van materialen. Bijvoorbeeld aluminium gleufpalen met stapelplanken of zwart gebeitste palen met blanke lariks douglas planken. De combinatie betonpalen met geïmpregneerde, lariks of hardhout schermen blijft ook in 2015 populair.

Binnen het segment composiet terrasplanken zien we dit jaar voor het eerst dat meer mensen kiezen voor massieve dekdelen in plaats van holle planken. Massieve vlonderplanken worden namelijk qua prijs steeds aantrekkelijker en hebben niet de nadelen van holkamerplanken. Het blijft binnen het composiet oppassen met Chinese B-merken, te herkennen aan het feit dat er geen garantie wordt gegeven of onbekende merknamen. Binnen de composiet schuttingen zien we steeds meer variaties met aluminium strips en in het luxe segment combinaties van hardhout en aluminium.

In Nederland kiest men steeds meer voor een veilig gevoel, hierdoor zien wij dat men vaker voor houten opritpoorten tot stalen dubbelstaafmatten tot 2 meter hoogte kiest en dit blijkt een echte groeimarkt te zijn.

Lariks Douglas trend dendert door

De afgelopen jaren is de trend van lariks douglas al opgezet. Dit jaar is deze houtsoort nog steeds populair om diverse redenen. Het hout is onbehandeld relatief duurzaam en onbehandeld past het in de tijd waarin we duurzaam bezig zijn. Lariks wordt qua prijs langzaamaan wel iets duurder. De warme rose / rode kleur zijn we nog wel een aantal jaren verliefd op. Om deze kleur veel langer vast te houden adviseren wij om te behandelen met een kleurloze beits (bijvoorbeeld Maxrelease), doe dit wel tweemaal voor de optimale dekking. Binnen het lariks douglas programma ziet u dat bij Buitenwarenhuis en vele andere houthandels het glad geschaafde assortiment fors is uitgebreid. Het lariks douglas is niet alleen populair binnen prielen, overkappingen en kapschuren maar juist ook voor schuttingbouw en tuinmeubels.


terras van lariks douglas vlonderplanken

Bestrating groter en groter

Binnen de markt van sierbestrating is de trend dat terrassen gaan bestaan uit steeds grotere tegels. De maten 60x60 cm in de kleuren grijs en antraciet zijn nu al populairder dan 50x50 cm. Zelfs de 100x100cm tegels zien we bij particulieren langzaam terug. Verder blijven de abbeystones (ook weer grijs en antraciet) populair als opritsteen en doen betonnen en gebakken waaltjes het goed in dit segment.

Een trend waar we zeker bij stil moeten staan binnen het bestrating segment zijn de keramisch tegels. Deze keramiektegels zijn gebakken en hebben alle voordelen van beton en natuursteen zonder dat ze de nadelen van deze beide steensoorten hebben. Daarbij zijn keramische tegels krasvrij en niet gevoelig voor alg en mos. De prijs van keramiek tegels is nog redelijk pittig, eenmaal gezien wil men echter niet anders. Wie niet wil verlijmen op beton moet even opletten en de 4 cm dikte keramiek terrastegels kiezen.

Actieve tuinmeubelen

Hebben we jarenlang loungesets gekocht om te relaxen in de tuin, merken we nu dat we ook graag actief buiten zien. Denk aan gezellig borrelen met vrienden, buren of familie. Daar hoort een statafel bij. Qua kleuren gaan we van antraciet naar lichtere grijstinten. Ook aardebruin en andere natuurlijke kleuren doen het goed. Binnen de tuinmeubelen zien we dat hardhout het goed doet. Met name tafels van (plantage) teak hardhout zijn weer helemaal terug. Qua stoelen zijn de lichtgewicht (rond dubbel gevlochten) wicker en textileen modellen nog steeds in trek. 


Actief buiten zijn is weer in

Grijs steigerhout blijft in trek als het gaat om het zelf maken van tuinmeubelen, maar krijgt nu echt concurrentie van lariks douglas. Steeds meer tuintafels, loungesets en statafels worden in lariks douglas (op maat) aangeboden. Ook nieuw en gebruikt 5x15 cm balkhout is opkomend binnen de houten tafels. Tot slot zien we bij de tuinmeubelen de combinatie van een verzinkt staal of RVS tafelframe bekleed met hardhout of naaldhout veel terug.