22 apr Sauna

Waar op letten bij sauna kopen

U zoekt een manier om te kunnen ontspannen in eigen tuin. U heeft de ruimte en houdt van de sauna, dan is een sauna de beste keus.

Een sauna bad is goed voor de weerstand en gezondheid. En met deze tips weet u waar u op moet letten bij het kopen van een sauna.

  • Benodigde ruimte
  • Hoe vaak gebruikt u de sauna
  • Welk type sauna
  • Welk type houtkachel
  • Andere accesoires en benodigdheden

sauna in de tuin kopen

Hoeveel ruimte heeft u nodig voor een sauna?

Bekijk vooraf welke ruimte u heeft om een sauna huisje te plaatsen. Saunahuisjes en barrels zijn verkrijgbaar met extra binnenruimte of een voorruimte zoals we dat noemen. Een afdakje of voorruimte is prettig om u om te omkleden voordat u een sauna bad neemt.

De kleinste maat sauna die Gadero verkoopt is ongeveer 150 x 200 cm (lengte x breedte) (Karibu Jorgen). In deze sauna is voldoende ruimte voor 2 personen zittend, of 1 persoon liggend. De grootste sauna is de 3940m van Interflex, bij deze blokhut heeft u een sauna ruimte van 2x2 meter, de rest van het huisje richt u naar eigen wens in. Het saunahuisje Hygge van Karibu is ongeveer 5 x 3 meter en heeft ook een sauna en een voorruimte.

Een saunabarrel is de trend van dit moment. De tonvormige sauna heeft een authentiek uiterlijk en geeft een ruim gevoel. De warmte verspreidt zich makkelijker in de ronde sauna. Voor een saunabarrel heeft u relatief weinig vloeroppervlakte nodig voor de fundering.

Hoe gaat u de sauna gebruiken?

Komt de sauna in uw tuin te staan, bent u de enige die gebruik maakt van de ruimte? Gaat u meerdere malen per week in de sauna, of wordt de sauna een enkele keer per maand gebruikt? Allemaal factoren om rekening mee te houden bij de aanschaf van uw sauna. Bij een sauna die u regelmatig gebruikt wenst u een hogere kwaliteit sauna, die de warmte beter vasthoudt en minder energie verspilt. Bij een sauna die u minder gebruikt kiest u een kleinere maat saunabarrel met eventueel een laagstroom saunakachel.

Welke kwaliteit sauna

Een sauna met wanden van 38mm of 42mm dikte zal sneller zijn warmte verliezen dan een sauna met 70mm wanden. Een saunabarrel verdeeld de warmte van de kachel beter. Maar een saunahuisje met afgesloten sauna ruimte maakt optimaal gebruik van de warmte, hierbij heeft u minimaal warmteverlies. Maar deze laatste optie is kostbaarder.

Saunakachel kiezen

Een sauna wordt standaard geleverd zonder saunakachel. U heeft in de meeste gevallen zelf de keuze welke kachel u wenst. Plaats een saunakachel altijd vrij in de ruimte, niet onder banken of een schot. De warmte van de kachel moet weg kunnen, de ruimte in. Een saunakachel verwarmt de stenen, deze liggen op de kachel. Bij een elektrische kachel liggen de stenen tussen de verwarmingsspiralen.

Een laagstroom saunakachel is geschikt voor een kleine saunaruimte, echter zal deze kachel de ruimte maar verwarmen tot maximaal 70 graden. Een houtkachel wordt het warmst en is geschikt voor een grote saunaruimte, echter alleen in een buitensauna. Een elektrische kachel is doorgaans geschikt voor alle saunaruimtes, let goed op de inhoud van de saunaruimte.

De elektrische kachel dient aangesloten te worden op krachtstroom, in de sauna gebruikt u siliconenkabels. Let goed op of deze meegeleverd worden met de kachel of dat u deze nog los bij dient te bestellen. Wenst u de kachel in temperatuur in te kunnen stellen, dan is het verstandig een kachel te kiezen met externe besturing.

Lees ook onze blog, waar op letten bij een saunakachel kiezen

Qua saunastenen heeft u grote stenen nodig, na verloop van tijd en bij veelvuldig gebruik brokkelen stenen af en zijn ze niet meer geschikt om te gebruiken. Controleer dit regelmatig, kapotte stenen dienen op tijd vervangen te worden. Een saunakachel verwarmt de stenen wanneer u water op de stenen giet komt er een aangename warmte vrij. Standaard worden er stenen met de saunakachel meegeleverd.

Benodigdheden bij een saunahuisje of tonsauna

Een saunaruimte kan vrij donker worden. Hoe meer ramen u in de saunaruimte plaatst hoe meer warmte u verliest in de ruimte. Maar daardoor kan het vrij donker worden in de ruimte en is verlichting gewenst. Voor de aansluiting van uw saunalamp heeft u net als de kachel een siliconenkabel nodig.

Bij een buitensauna worden espenhouten saunabanken meegeleverd. Voor meer ligcomfort bestelt u extra rugsteun, hoofdsteun of bankpanelen. Ook een aromakom en thermometer zorgen voor een luxe sfeer in uw saunaruimte.

Saunahut kopen? Wij hebben A-merken en snelle bezorging in de Benelux

Bij Gadero bent u op het juiste adres om een complete sauna samen te stellen. Bekijk nu onze saunahuisjes of saunabarrels, kies een geschikte saunakachel en neem contact op wanneer u meer informatie wenst. Wij leveren uitsluitend A-merken en bezorgen voorraadartikelen binnen 10 werkdagen in heel Nederland en België.