20 mrt Vloeren

Waarom moet een vloer acclimatiseren?

De zoektocht naar een nieuwe vloer neemt wat tijd in beslag. Er zijn veel keuzes te maken. Kiest u voor een houten vloer, een laminaat vloer of een PVC vloer? Wilt u een patroonvloer zoals visgraat laminaat of juist extra breed laminaat? We begrijpen dat het belangrijk is om hier een weloverwogen keuze in te maken. Als u de perfecte vloer heeft gekozen, wilt u hier zo lang mogelijk van genieten en soms ook zo snel mogelijk leggen.

Maar voordat dit kan moet u eerst de vloer laten acclimatiseren. Hoe belangrijk is dit eigenlijk en wat gebeurt er als u dit niet doet?

Elke vloer moet acclimatiseren

Goede voorbereiding is het halve werk. Een vloer laten acclimatiseren hoort daar ook zeker bij. Dit geldt niet alleen voor een houten vloer, maar bij elke vloer is dit belangrijk. Het acclimatiseren is in tegenstelling tot wat geregeld wordt gedacht, niet afhankelijk van een seizoen. Het is dus belangrijk om altijd het acclimatisering advies op te volgen. Hierover leest u onderstaand meer!

Wat is acclimatiseren?

Een vloer laten acclimatiseren zorgt ervoor dat het materiaal went aan het klimaat in huis of kantoor. Acclimatiseren betekent letterlijk: het aanpassen aan een ander klimaat. Hiermee geeft u de vloer de mogelijkheid om te wennen aan de temperatuur van de ruimte waar de vloer in gelegd wordt. Dit zorgt ervoor dat deze kort na het leggen niet of nauwelijks uit kan zetten of krimpen. Door dit te doen, voorkomt u enkele problemen. Acclimatiseren is zowel voor parket, laminaat als voor een PVC vloer van groot belang.

Waarom moet u een vloer laten acclimatiseren?

Een nieuwe vloer moet dus altijd in de ruimte waar deze gelegd wordt acclimatiseren. Dit geldt voor alle soorten vloeren. Een houten vloer zal het meest reageren op grote temperatuurverschillen en een wisselende luchtvochtigheid. Elke houten vloer kan na het leggen soms iets krimpen of uitzetten. Dit is ook de reden dat houten vloeren of vloeren op houtbasis, zoals laminaat, niet strak tegen de muur gelegd kunnen worden. Er moet met een marge rekening worden gehouden van minimaal 1 cm.


Hoe lang moet een vloer acclimatiseren?

We raden aan om elke vloer minimaal 48 uur te laten acclimatiseren, bij een temperatuur van 15 - 25 graden Celsius in de ruimte waar de vloer gelegd zal worden. Hierdoor heeft de vloer de mogelijkheid om te wennen aan het klimaat in uw woning. Het verlijmen van een plak PVC vloer is af te raden bij 25 graden Celsius of hoger. Door de warmte en de luchtvochtigheid zal de lijm minder goed hechten, waardoor PVC delen niet strak op de ondergrond verlijmd zullen zijn. Bij het acclimatiseren adviseren we een luchtvochtigheid van 45 - 65 %. Om de luchtvochtigheid op pijl te houden kan er een speciale luchtbevochtiger worden gekocht of kunt u bakjes water aan de verwarming hangen.Hout leeft

Hout krimpt of zet uit, dit is afhankelijk van de temperatuur in de woning en luchtvochtigheid. Bij het aanschaffen van een houten vloer raden we aan om gebruik te maken van een luchtvochtigheidsmeter. Hierdoor heeft u altijd inzicht in het klimaat van uw woning en kunt u anticiperen wanneer de luchtvochtigheid te laag of te hoog is. Wanneer het buiten erg koud is, kan de luchtvochtigheid in huis gaan dalen. Zeker daar men dan ook nog eens de verwarming hoger zet. Als dit gebeurt, zal het hout vocht verliezen en gaan krimpen. Hierdoor kunnen er scheurtjes of kieren in uw houten vloer ontstaan. Wanneer het buiten warm is, stijgt de luchtvochtigheid meestal in huis. Als dit gebeurt, zal hout juist vochtiger zijn en daardoor kunnen uitzetten. Als u een houten vloer aanschaft bij Gadero, ontvangt u hier meer informatie over.

Floer Click PVC rijn gerookt wit

Volg altijd de instructies op!

Heeft u een vloer gekocht? Volg altijd ons advies en het advies op de verpakking van de leverancier op. Zo is het voor de vloerdelen optimaal om deze in hashtag patroon in de ruimte waarin gelegd gaat worden, op te stapelen. Op deze manier liggen de vloerdelen vrij en ontstaat er de meest gunstige luchtstroming voor het acclimatiseren. Heeft u een legservice besteld? Zorg er ook dan voor dat de vloerdelen voldoende hebben kunnen acclimatiseren in de ruimte waarin gelegd wordt. Gaat u het zelf leggen? Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken hebben we op onze pagina Klustips een aantal video's over het leggen van uw vloer staan. Zoals het leggen van een visgraat vloer of het leggen van een laminaat vloer, inclusief leginstructies!