De kerstboom is niet meer weg te denken uit ons interieur, elk jaar zetten we hem vol liefde weer op. En de versieringen worden steeds meer, groter en de boom voller. Het is een traditie waar we al jaren mee bezig zijn. Maar waar komt die traditie vandaan? Wanneer zet je de kerstboom op en wanneer haal je de kerstboom weer weg? Je leest het hieronder in dit blog.
Waarom kerstboom opzetten?
Omdat we een kerstboom mooi vinden en omdat het gezellig staat in de woonkamer in de donkere dagen voor kerst. Dat klinkt goed toch? Maar die traditie is ergens anders ontstaan, al honderden jaren worden kerstbomen in onze huizen geplaatst en vroeger werden deze versiert met appels en noten. Wil je meer weten over waarom de kerstboom in onze huiskamers staat? Lees dan ons blog; Wat heeft een kerstboom met kerst te maken.
Wanneer kerstboom opzetten?
Laten we voorop stellen, wat ons betreft bepaal je zelf wanneer je een kerstboom in de kamer zet. Vele gezinnen hebben hun eigen tradities wat betreft het opzetten van de kerstboom. En met kerst draait toch alles om tradities? En zoals we in 2020 veel zagen is dat de omstandigheden zwaar meewegen in het opzetten van een kerstboom. We waren toe aan lichtpuntjes in de toch al donkere dagen en zetten massaal onze kerstboom op in november.
Veel mensen wachten met het opzetten van de kerstboom totdat Sinterklaas het land weer heeft verlaten. Vanaf 6 december zien kerstboomverkopers een piek in de verkopen.
Wanneer kerstboom opzetten Amerika
In Amerika viert men Thanksgiving en is het de dag erna black friday, de dag waarop veel mensen hun kerstinkopen doen. Ook zijn er regio's waarbij de advent mee telt. De advent is de periode in aanloop naar kerst, het gaat dan om de 4 zondagen voor 24 december.
Welke kerstboom blijft lang mooi?
Maar bij het opzetten van de kerstboom is het ook handig rekening te houden met een echte of kunstkerstboom. Een echte kerstboom zou u wel in november op kunnen zetten, maar de kans dat deze met de kerstdagen nog naalden heeft is vrij klein. Echte gezaagde kerstbomen worden zo laat mogelijk naar 1 december gekapt, zo heeft u een boom die lang zijn naalden vast houdt. Een echte kunstkerstboom die lang zijn naalden vast houd is de nordman spar.
Een kunstkerstboom biedt uitkomst, indien gewenst kunt u deze het hele jaar door laten staan, de naalden zullen niet los laten.
Waarom kerstboom tot 3 koningen?
Bij het weghalen van de kerstboom horen we vaak de datum 6 januari. Waarom is dat? Op 6 januari is het Driekoningen, een christelijke feestdag die elk jaar op 6 januari wordt gevierd en waarop men herdenkt dat de wijzen uit het oosten een opgaande ster zagen en daarop gingen zoeken en Jezus vonden. Deze dag wordt gezien als de laatste dag van het kerstfeest.
Waarom kerstboom weg op 6 januari
In vele gemeentes worden de echte kerstbomen rond 6 januari (Driekoningen) opgehaald, mensen kunnen de boom dan op verzamelpunten achterlaten en de gemeente zorgt ervoor dat de bomen worden verwijderd.
Een andere traditie is dat de boom pas weggehaald wordt op Maria-lichtmis, 40 dagen na de Kerstmis. Maar laten we eerlijk wezen, dan zou de kerstboom pas begin februari uit onze woonkamers gehaald hoeven worden. Staat de boom dan niet erg lang?
Maar aan de andere kant, het is uw huiskamer, u beslist. En het zijn gekke tijden, die lichtpuntjes zullen we nodig hebben.
Gadero wenst u vooral fijne feestdagen in goede gezondheid.