20 sep Tips en advies

Welk plaatmateriaal gebruiken?

Onmisbaar bij een groter bouwproject; plaatmateriaal.

Tijdens het bouwen komen er veel zaken op u af. Gaat u bijvoorbeeld een dak voor uw overkapping maken of zoekt u platen voor betonbekisting? Dan heeft u veel verschillende keuzes. Maar voor welke soort moet u kiezen, welke maten zijn er verkrijgbaar en waar let u op bij de aanschaf van plaatmateriaal? Hieronder leest u al onze tips.

Plaatmateriaal is grofweg op te splitsen in 7 soorten:

  • Underlayment
  • OSB (oriented strand board)
  • Spaanplaat 
  • Betonplex
  • MDF 
  • Vuren traphout
  • Multiplex 

Het is bij de keuze voor plaatmateriaal belangrijk dat u eerst kijkt waar u het materiaal voor wilt gebruiken. Zo zijn bepaalde platen niet geschikt voor vochtige ruimtes en moeten veel platen eerst nog behandeld worden voordat ze in een vochtige ruimte geplaatst kunnen worden. Ook is niet al het plaatmateriaal even isolerend. Wat u nodig heeft ligt dus aan de toepassing. Hieronder hebben wij alle plaatsoorten op een rijtje gezet, zodat u de beste keus maakt. 

Underlayment

Underlaymentplaten worden verkocht in vier verschillende kwaliteiten/gradaties. Bij Gadero verkopen we platen C+/C-, dit betekent dat één zijde geschuurd is en de andere zijde gebreken mag vertonen. Het hout van deze platen komt uit Brazilië. Het gewicht is ongeveer 550 kg/m3. Deze platen zijn 244 bij 122 cm met een dikte van 0,9 of 1,8 cm. Het gewicht per plaat is respectievelijk 29,5 kg en 14,75 kg. Daarnaast zijn er ook halve platen beschikbaar van 244 bij 61 cm met een dikte van 1,8 cm.

Ook zijn er underlaymentplaten van Fins Vuren, die zoals de naam al zegt gemaakt zijn van fins vuren. Deze plaat heeft 7 lagen, is glad geschaafd en kwalitatief een stuk beter dan Braziliaanse platen. Hier betaalt u ook meer voor. De platen van Fins Vuren zijn vorm- en kleurvast en kennen weinig grote noesten, anders dan zijn Braziliaanse tegenhanger.

Underlayment platen kunnen niet zo goed tegen vocht. Let er daarom op dat er geen vocht bij de platen komt, zowel bij het vervoer als het verwerken als na verwerking. Uiteraard moet er altijd een raamwerk worden gemaakt, met om de 40 cm ondersteuning. Beide platen, zowel fins vuren als gewoon underlayment, hebben een tong- en groefverbinding en vallen hierdoor strak in elkaar. In de praktijk worden deze platen als zichtwerk gebruikt, maar de bedoeling is om dit als basis te gebruiken voor wand-, vloer- en dakplaten waarna het afgewerkt kan worden.

OSB

Het grenen en vuren hout wat gebruikt wordt voor OSB (Oriented strand board) platen komt uit verantwoord beheerde bossen. OSB kent 4 verschillende kwaliteiten, van decoratief gebruik tot aan zware last dragende constructies in droge of vochtige omstandigheden. Gadero levert OSB3, wat betekent dat het geschikt is voor lastdragende constructies in vochtige omstandigheden. De platen hebben een mes-en-tong-constructie, zodat ze in elkaar samenvallen. 

De maten van de OSB platen zijn 122 bij 244 cm, met een dikte van 0,9 of 1,8 cm of halve platen van 61 bij 244 cm. Gebruik OSB in overkappingen, kapschuren en tuinhuisjes voor op de vloer of onder uw dakbedekking.

Spaanplaat

Bij de productie van spaanplaat worden houtspaanders en een organisch bindmiddel zoals kunsthars onder hoge druk geperst en gemengd. Hoe meer hout(spaanders) er gebruikt worden, hoe beter de kwaliteit van de spaanplaat. Er zijn 5 kwaliteiten, van P1 (algemeen gebruik in ruimtes) tot aan P5 spaanplaat wat bestemd is voor dragende vloer-, wand- en dakconstructies in vochtige ruimten. Om vochtopname in het materiaal te voorkomen dienen de zichtbare plaatranden te worden behandeld met afwerkmateriaal.

De tong- en groefverbinding zorgt ervoor dat de platen goed in elkaar vallen. Gadero verkoopt vochtwerende spaanplaten, deze zijn onder andere geschikt voor uw keukenwand, dak of vloer.

Betonplex

Betonplex is plaatmateriaal van Espen hout waarop een epoxy afwerklaag is aangebracht. Standaard betonplex heeft een fenolcoating van 120 gram/m2. De standaard afmeting is 250 x 125 cm. Daarnaast heeft Gadero deze betonplex platen ook in verschillende grote maten, van tot wel 5 meter lang, in het assortiment. 

Gebruik betonplex om bekistingen voor het storten van beton te maken. Daarnaast is het ook een prima materiaal om toe te passen in opbergruimtes, aanhangwagens en vloer- en wandbekleding van (bedrijfs)auto’s. Betonplex platen zijn voorzien van een gladde zijde, waardoor het beton zich niet aan de platen hecht. Daarnaast maakt u deze platen eenvoudig schoon. Door het gebruik van hoogwaardig berkenhout zijn deze platen zeer sterk. Daarnaast beschermt de fenolcoating deze platen tegen vocht, krassen en slijtage. 

Daarnaast zijn er ook betonplex platen verkrijgbaar met een antislip laag. Deze laag zorgt ervoor dat de platen minder snel glad worden onder vochtige omstandigheden. Ideaal voor paardentrailers, aanhangers en steigers. Wij raden u aan om de randen van deze platen nog wel af te dichten met randsealer om ze echt waterdicht te maken, zeker als u de platen op maat gezaagd heeft. 

MDF

Medium-Density Fibreboard (MDF) wordt gemaakt van fijngemalen houtvezels gemengd met kunstharslijm. De platen hebben een afmeting van 250x122 cm. Gezien de dichte verdeling is MDF zeer goed zaagbaar en wordt het hierdoor veel gebruikt in de meubelbouw. Deze platen worden veel toegepast bij inbouwkasten, meubels, scheidingswanden en keukenlades.

Doordat de MDF platen van Gadero al gegrond zijn, zijn ze direct overschilderbaar. Door witte grondlaag hebben deze platen een minder zuigende werking. Dit zorgt ervoor dat u deze platen mooi dekkend kunt verven. Hierdoor zijn deze platen perfect voor toepassingen in het zicht, u kunt er namelijk nog uw eigen draai aan geven. 

Deze platen zijn niet geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden of buiten.

Vuren traphout

Dit plaatmateriaal wordt gemaakt van Scandinavisch vuren hout. Deze platen zijn verkrijgbaar in 44x500 cm of 55x500 cm, beide varianten zijn 4 cm dik. Het vuren traphout in ons assortiment is geschaafd en gelamineerd. Dit betekent dat het uit verschillende lagen hout bestaat, die horizontaal aan elkaar gelijmd is.

Alleen hout zonder onvolkomenheden wordt geselecteerd voor dit traphout, dit betekent dat alleen het beste hout hiervoor wordt gebruikt. Gebruik vuren traphout voor een vensterbank of trap, maar doordat de platen zeer recht zijn kunnen ze ook goed gebruikt worden om meubels mee te maken.

Multiplex

Dit zijn platen bestaande uit een oneven aantal verlijmde houtfineerlagen, meestal 5 of meer. Het kan van verschillende houtsoorten gemaakt worden, wat meestal in de benaming terugkomt. Wij voeren multiplex in okoumé, hardhout en in populierenhout. Bij het kiezen van een multiplex plaat is de houtsoort belangrijk. Zo is okoumé geschikt om buiten toe te passen, kan hardhout gebruikt worden voor lichte buitentoepassingen (na behandeling) en is populierenhout alleen voor binnen en interieurwerk bedoeld. 

Multiplex platen kunnen voor veel verschillende toepassingen worden gebruikt. Zo ziet u dunnere hardhoutplaten terug in de bekleding van een caravan of als extra laagje over een gipsplaat. Daarnaast worden de dikkere platen gebruikt als ondergrond voor een vloer of het maken van een wand. Populierenhout is zeer licht en makkelijk overschilderbaar, ideaal om een wandje mee te maken en direct van een kleurtje te voorzien. Okoumé wordt vooral buiten gebruikt voor dakkapelen, buitendeuren, luifels en boeidelen.

Het voordeel van multiplex ten opzichte van MDF is dat het vele malen lichter en sterker is.

Isolatieplaten

De platen die wij verkopen zijn geschikt om overkappingen en tuinhuizen te isoleren. Ook licht hellende daken zijn hiervoor geschikt. Er dient met lagen gewerkt te worden, eerst met dakbeschot zoals vellingdelen of underlaymentplaten, dan dampdoorlatenfolie, dan de isolatieplaten en daarbovenop Easyroofing of EPDM. De bevestiging dient met drukverdeelplaten gerealiseerd te worden.

Bij Gadero vindt u al dit plaatmateriaal en meer bouwbenodigdheden. Zo kunt u ook uw grotere bouwproject realiseren met Gadero.