10 jun Schuttingen

Welke hardhouten palen kiezen voor uw schutting?

Bij het bouwen van een schutting bieden we bij houthandel Gadero een breed scala aan houtsoorten en type hardhouten palen. Welke paal kunt u voor uw situatie het beste nemen?

Bij het bouwen van een schutting bieden we bij houthandel Gadero een breed scala aan houtsoorten en type hardhouten palen. Welke paal kunt u voor uw situatie het beste nemen?

Fijnbezaagd of glad geschaafd, een wereld van verschil!

Wij hebben zowel fijnbezaagde hardhouten tuinpalen als glad geschaafde tuinpalen. De fijnbezaagde zijn licht ruw. De glad geschaafde palen zijn zowel rondom vlak en leverbaar met of zonder dubbele v-groef. Glad geschaafd heeft een luxe uitstraling, maar is ook al snel 10-15% duurder dan fijnbezaagd. Immers deze paal is door de houtschaverij behandeld. Een geschaafde schuttingpaal is doorgaans net even rechter dan een fijnbezaagde tuinpaal.


Paal 1 Bezaagd Azobe, Paal 2 Geschaafd Azobe met v-groeven, Paal 3 Bankirai Geschaafd met v-groeven

Azobe versus Bankirai hardhout, wat zijn de verschillen?

Azobe en Bankirai hardhout zijn beide duurzaam. Azobe komt uit Afrika en is heel geschikt voor plaatsing in de grond. Echter heeft zelfs de hoogste kwaliteit FAS Azobe (die wij standaard leveren) de neiging om te trekken. Na ontvangst dus meteen vastschroeven tot eindproduct is ons advies. Azobe is zeer donkerbruin van kleur, Bankirai meer lichtbruin. De Bankirai palen matchen qua kleur iets beter bij Keruing en Bankirai hardhouten tuinschermen en Bankirai of Keruing tuinplanken. Bankirai hardhout komt uit Indonesië en heeft een zeer luxe uitstraling en mooie kleurschakeringen van geel tot bruin en iets rood.

Is uw schuttingpaal in of uit het zicht?

Bij een schutting met horizontale schuttingplanken zijn uw schuttingpalen veelal bekleed met tuinplanken. Dan zijn fijnbezaagde palen qua prijs een stuk aantrekkelijker. U ziet de palen immers bijna niet. Bij het kiezen voor schuttingen met tuinschermen zijn uw palen in het zicht. Dan staat een 65x65 mm dikte Azobe glad geschaafde paal of de iets luxere 7x7 cm dikte Bankirai paal fraai. Ook bij een verticale planken schutting laat men de palen doorgaans zichtbaar. Dan zijn de glad geschaafde tuinpalen aanbevolen. Maakt u een stalen of houten trellis scherm in uw schutting? Ook dan zijn de glad geschaafde palen een mooie oplossing.

Welke Paaldikte kiezen bij het maken een schutting?

Bij uitsluitend lichte schuttingen op plekken met weinig wind volstaat een 6x6 cm paal bezaagd. Bij schuttingen waar veel wind staat, bij 2 meter hoogte schuttingen of als u werkt met potdekselplanken voor een geheel dichte schutting dan adviseren minimaal 7x7 cm te kiezen. Bij 2 meter schuttingen en zachte ondergronden zoals zand en veengrond adviseren we 3 meter lengte. Bij erfafscheidingen van 180 cm hoogte volstaat doorgaans 275 cm lengte palen.

Wilt u dat uw schuttingpalen echt tussen uw tuinschermen uitspringen voor het optische effect? Kies dan voor onze 9x9 cm dikte geschaafde palen van Azobe of Bankirai hardhout. Tevens kunt u in fijnbezaagd bij houthandel Gadero uit 8x8 en 10x10 cm dikte palen kiezen.

Hardhout grondstuk met Lariks bovenzijde

U wilt een schuttingpaal van Lariks met een duurzame onderkant? Kies dan voor de zogenaamde H2H palen, deze hebben een hardhouten grondstuk met gevingerlaste Lariks geschaafde bovenkant.


Hardhout grondstuk met Lariks bovenzijde

 

Alle hardhouten palen op een rij vindt u hier