29 jan Vloeren

Welke plint kiest u?

Het aanbod in plinten is enorm. We krijgen dan ook regelmatig de vraag welke plinten te kiezen bij de parket, laminaat of PVC vloer. Een wit gegronde hoge MDF plint? Of toch een eenvoudig verwerkbare plakplint met zelfklevende strip? Meestal hangt de keuze in plinten af van het type vloer. Zo wordt een houten parketvloer zelden afgewerkt met een zelfklevende lijst / plakstrip. Maar waarom niet? Bent u benieuwd naar de oorspronkelijke gedachte achter plinten? Lees het in dit artikel.


Standaard witte muurplint

Niet alleen mooi maar ook functioneel!

Tegenwoordig ziet men de plint als afwerking van de vloer. Terwijl de standaard plint, zoals in bovenstaande foto, van oorsprong een onderdeel is van de muur. Plinten zijn bedacht om de overgang tussen vloer en muur sierlijk af te werken. Vaak blijft er aan de buitenste zijden van de vloer een ruige zaagrand over. Deze rand wil men niet zien en wordt als het ware verstopt onder de plint. Bovendien beschermt de plint de muur tegen vuil. Bij bijvoorbeeld het dweilen van de vloer wordt de muur dankzij de muurplint afgeschermd van vuil en water. De muurplinten hebben vaak een kabelgoot aan de achterzijde. Hierdoor kunnen kabels worden verwerkt achter de plint.


Meekleurende muurplint

Vloerkleur of muurkleur plint?

Doordat de hoge plint aan de muur wordt bevestigd is deze plint in kleur ook vaak gelijk aan de muur. In enkele gevallen wordt er gekozen voor een hoge plint in de kleur van de vloer (zie bovenstaande foto). Bij plakplinten is dit tegenovergesteld. De zelfklevende plakplint is in tegenstelling tot de muurplint een onderdeel van de vloer in plaats van de muur. Deze platte plint is van oorsprong geen plint maar een lijst die tegen de witte muurplint wordt aangelegd. Met de intrede van laminaat is deze deklijst echter de vervanger geworden van de muurplint bij dit type vloeren. Dit heeft vooral te maken met de toepassing van het laminaat. 


Witte muurplint met deklijst/plakplint

Deklijst als laminaat plint

De laminaatvloer legt men in de ruimtes die minder intensief worden gebruikt als bijvoorbeeld een slaapkamer. Er wordt hier dan ook over het algemeen minder gegeven om de afwerking van deze vloeren. Daarnaast is de plakplint eenvoudig te verwerken. Doordat de laminaatvloer ook een doe-het-zelf product is kan de combinatie met de plakplint makkelijk worden gemaakt. Vaak vindt men het afwerken van de vloer met een platte deklijst dan ook voldoende in deze ruimte en wordt de standaard muurplint weggelaten.


Eiken hout muurplint

Houttint bij gekleurde muren

Hoe anders is dit bij de parketvloeren waar over het algemeen enkel een hoge muurplint wordt gebruikt. De meest verkochte hoge plint is de 1,2 cm dikke 9 cm hoge witte MDF plint. Vooral bij ruimtes met hoge muren wordt steeds vaker gekozen voor een hoge robuuste plint. Denk hierbij aan plinten met hoogtes van 12 cm of zelfs 14 cm. Ook zien we steeds vaker de eiken plint met een behandeling gelijk aan de eiken vloer. Dit geeft bij een muur met een donkere kleur vaak een beter passende afwerking dan een witte muurplint (zie bovenstaande foto). Ondanks de robuuste hoge plinten trend in vloeren is ook de kraalplint nog altijd zeer populair.


Witte MDF Kraalplint met Deklijst Reliëf

Muurplint te strak? Kies een kraalplint

Voor de liefhebber van een plint met een sfeervolle afwerking is er de zogenaamde kraalplint. Deze plinten zijn vaak voorzien van een bollende bovenzijde. Bij sommige kraalplinten is ook de deklijst onderdeel van de plint. De kraalplint heeft geen standaard uiterlijk. Het woord kraal staat enkel voor een plint met een bepaald reliëf. Ook bij de kraalplinten zien we een trend waarin de plinten steeds hoger worden.

Tips: Teken de verschillende mogelijke hoogtes van plinten eerst af op de muur. Dit is de eenvoudigste manier om te bepalen welke hoogte het mooiste resultaat geeft in deze ruimte. Heeft u een kamer met een hoog plafond en dus hoge muren? Een hogere plint geeft hier vaak het meest passende resultaat.

Zoekt u meer informatie over plinten of advies bij het kiezen van een plint bij uw vloer? U kunt ons altijd bellen voor alle vragen over plinten en vloeren. Bent u opzoek naar en een robuuste maar voordelige plint? Bekijk het assortiment plinten in onze webshop.