08 jan Vloeren

Zwarte visgraat vloer pakt goed uit

Een zwarte eiken houten visgraat vloer in een nieuwbouwwoning, hoe pakt dat uit? Lees ons blogartikel voor alle ins en outs. 

 

Het moest een gezellig nieuwbouwhuis worden was de opdracht. In dit plan kwam de binnenhuisarchitecte meteen met het idee een zwarte parket vloer te leggen. Zwart? Daar wordt een ruimte toch klein van? Dat was (ook) onze eerste reactie.

Video: Zwarte visgraat vloer leggen

Zwart maakt niet klein!

Een zwarte vloer op een klein, gesloten oppervlakte maakt je ruimte klein. Maar op een groter oppervlakte maakt een zwarte vloer de ruimte helemaal niet klein. Een zwarte vloer ligt veel meer, het geeft een massief gevoel. Het heeft veel gezelligheid en karakter. 

visgraat parket zwart

Ideaal voor nieuwbouwhuizen

Een nieuwbouwhuis is van zich zelf doorgaans een tikje saai. Het mist oude sfeerelementen. Met een visgraat vloer breng je al extra sfeer. Je visgraat parket uitvoeren in de kleur zwart geeft je woning nog eens extra sfeer, karakter en gezelligheid. Gewoon een kwestie van durven en gewoon doen dus.

visgraat parket zwart

Welke visgraat?

Moderne visgraat vloeren zijn tegenwoordig niet meer van die hele kleine plankjes zoals vroeger. Vandaag de dag zie je veel 18x90 cm planken, beter bekend als reuzevisgraat en 12x60 cm vloerdelen. Wij vinden voor een kleinere woning de 12x60 cm afmeting perfect. Zo voorkom je dat je maar enkele banen krijgt. Voor hele grote ruimtes, bijvoorbeeld in hotels of luxe villa's komt reuzevisgraat goed tot zijn recht. In onderstaande foto's zie je de visgraat 12x60 cm Carbon Black vloerplanken. Deze zijn eigenlijk meer chocoladebruin (puur) dan echt zwart.

In dit voorbeeld kozen we voor de 1-bis eiken duoplank. De term 1-bis betekent soms een klein noestje, maar zeker geen grote noesten en onregelmatigheden in het eiken. Het visgraat in duoplank zorgt ervoor dat deze vloer ook op vloerverwarming verlijmd kan worden. Deze zogenaamde 12+4 mm planken hebben een eikenhouten toplaag van 4 mm en een kruislings verlijmde berken multiplex onderplaat van 12 mm. Wie een zwarte parketvloer van rechte banen wil leggen op vloerverwarming, kan ook kiezen voor 9+3 mm vloerdelen. Voor houten vloeren met vloerverwarming dient de totale plankdikte altijd zo dun mogelijk te zijn. 

Randafwerking

Je visgraatvloer kan je afwerken met en zonder rand, ook wel visgraat band genoemd. Wij kozen voor 18 cm brede planken aan alle buitenranden. Bij de binnenranden gebruikten we geen kantplank. In de iets smallere hal kozen voor we de 12 cm brede planken als rand. Zie oranje lijnen op het interieurontwerp.

Onderstaand zie je de randafwerking in de hal met de 12 cm brede plank bij de deurmat.

brede band buitenrand

Brede band bij de buitenranden van de woning randafwerking visgraat parket

Het leggen

Het leggen van een visgraat vloer laten wij over ervaren parketteurs. Het is geen alledaagse klus. Deze visgraat vloer wordt verlijmd op een vlakke betonvloer. Geen huis is recht, zelfs niet bij nieuwbouwhuizen. De parketteur steekt veel tijd in de eerste baan. Deze moet perfect liggen zodat je verderop geen verloop krijgt. Door het verlijmen zit de vloer meteen vast. Dus foutjes maken is geen optie. De vloerenlegger zorgt eerst voor het leggen van de banen. De randafwerking komt als laatste. Wel is bij het leggen al rekening gehouden met de benodigde ruimte voor de randplanken.

Onze legjongens waren erg blij met de maatvastheid van de eiken vloer. Daarmee bedoelen ze dat elke plank even dik, breed en lang is. De visgraat vloeren van het gerenommeerde merk Floer worden in ons eigen Nederland vakkundig geproduceerd.

visgraat vloer leggen

Eerst wordt een volle baan gelegd die het meest in het zicht is

visgraat duoplank verlijmen en randen

Met een krijtlijn worden de randen met een cirkelzaag afgezaagd, daarna wordt de kantplank in de rand verlijmd.

visgraat vloer verlijmen

De delen worden verlijmd. De rechter en linker delen schuiven in elkaar.

visgraatvloer leggen

Oliën

Na het leggen en grondig stofzuigen pakken we de Woca Carbon Black onderhoudsolie er bij. Hiermee geven we de vloer niet alleen extra bescherming, ook oogt alles rustiger omdat kleine zaagsnedes en dergelijke ook goed zwart worden. Dit maakt de zwarte vloer bovendien maar ietsjes donkerder. 

Verder onderhoud

Op zwart zie je snel vuil. Dat klopt. Wij adviseren dan ook een 'schoenen uit' policy. Wij hebben een handstofzuiger van Dyson altijd in de buurt staan, zo kan je kruimels rond de eettafel snel even opzuigen.

Daarnaast is het heel belangrijk alle meubelen van vilt te voorzien voordat je begint met de inrichting. Zo voorkom je krassen door schuivende stoelen en dergelijke. Kinderen spelen niet op de vloer, maar op de vloerkleden. 

Voor extra bescherming van je vloer dweilen we standaard met zwarte Woca zeep. Dit heeft enig zwart pigment, zorg er dus voor dat deze natuurzeep niet op je trap of tegelvloer terecht komt. Kortom, goed laten drogen na het dweilen. En groot onderhoud? Bij intensief gebruik in de woonkamer is 1 keer per jaar behandelen met bovenstaande olie afdoende.

Gewoon durven dus

Wij waren wel een beetje in spanning. Hoe zal een dergelijke zwarte vloer uitpakken? Wordt het niet te druk? Wordt het niet te donker? We vinden beide aspecten totaal niet het geval. En elke plank is uniek. Op deze gezellige houten vloer raak je nooit uitgekeken. Door de wanden licht te houden blijft deze U-vormige ruimte van 70m2 groot ogen. 

eiken houten visgraat vloer zwart

Zwart eiken visgraat in de woonkamer

zwart eikenhout in de woonkeuken

De zwart parketvloer is goed te combineren met een blank eiken tafel en eetbank zoals hier.

Meer foto's en video

Benieuwd naar de foto's van het eindresultaat met plinten, vloerkleed, inrichting en verlichting? Volg ons dan op facebook en youtube. Deze verwachten wij vanaf februari 2018.