Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Gadero klustips

Cortenstaal border maken

Wilt u iets heel anders dan een border van stapelblokken of muurelementen? Kies dan voor een border van cortenstaal! In de nieuwe Gadero TV #221 heeft u kunnen zien hoe Ronny met behulp van cortenstaal borderranden een mooie border maakt in uw tuin. 

Benieuwd wat de verschillende stappen zijn? Lees hier het volledige stappenplan door en ga aan de slag met uw border! 

Let op, als u cortenstaal borderranden koopt zijn deze donkergrijs van kleur, na circa 6 weken in de buitenlucht krijgen deze pas die unieke roestkleur. Pas op, Cortenstaal is heel iets anders dan gewoon staal! Gewoon staal zal binnen enkele jaren vergaan, Cortenstaal heeft door de speciale behandeling wel een zeer lange levensduur.

Cortenstaal

Doe-het-zelf

Benodigdheden:

Waterpas
Ijzeren hamer (klauwhamer)
Rubberen hamer
Rolmaat
Potlood
Haakse slijper
Accuboormachine

Voorbereidingstijd:

01:30

Bouwtijd:

03:00

Geschatte kosten:

500 - 1000

Stap 1: "Cortenstaal borderranden uitkiezen"

Bij Gadero verkopen we verschillende maten cortenstaal. Dit kan verschillen in lengte, maar ook in hoogte. Kies daarom van te voren uw gewenste borderranden uit. In Gadero TV #221 wordt gebruik gemaakt van 2.16 meter lange, 24 cm hoge borderranden met bijbehorende hoekstukken.

Stap 2: "Koppelen van de borderranden"

Het is belangrijk om te beginnen bij een vast punt (het liefst een hoekpunt). Vanuit daar kunt u de delen met elkaar koppelen. Leg de koppelstukken tegen elkaar aan. Het bevestigingsmateriaal wordt meegeleverd en is eenvoudig toe te passen door de voorgemaakte gaatjes in de koppelstukken. Schuif de bijgeleverde lipjes door de gaten heen aan beide zijden en sla daarna de pennen erin. Zo zit het stevig vast.

Stap 3: "Begin van de border"

Zoals net al genoemd is het handig om bij een vast punt te beginnen, bij voorkeur een hoek. Controleer vanuit daar of het waterpas staat en ga vanuit daar verder met het bevestigen van de andere delen aan het hoekstuk. 

Stap 4: "Zelf een hoekvorm maken"

Wanneer u niet precies uitkomt met hoekstukken en rechte stukken, kunt u ook zelf een hoekstuk maken. Leg de rolmaat tegen de rand van de vaste lijn, naast uw borderrand. Teken de gewenste lengte af op de border met een potlood. Slijp vervolgens met een haakse slijper af op de border, zorg ervoor dat u slechts een lijn maakt. Slijp niet volledig door

Buig het cortenstaal vervolgens iets verder dan 90 graden en vervolgens weer terug. Sla dit eventueel nog aan met een rubberen hamer om er zeker van te zijn dat het precies 90 graden is. Slijp iets verder in de hoek (45 graden naar elkaar toe). Zo heeft u precies 90 graden in uw hoek.

Stap 5: "Verkorte border maken"

Ook rechte stukken kunnen niet altijd passen. Het is eenvoudig om deze aan te passen. Meet eerst de tussenruimte op vanaf de zijkant van de borderrand. Dit is in dit geval 95 cm. Zet hier een lijn en haal vervolgens de bovenste- en onderste lijn weg. Ga vanaf de eerste lijn die is gezet, 2 lipjes verder. Slijp hier een lijn met de haakse slijper. Hier kunt u de lijn volledig doorslijpen. 

Buig na het doorslijpen de laatste 2 lipjes om, zo creëert u het koppelstuk. Maak het zelfgemaakte koppelstuk vast aan het bestaande koppelstuk door middel van zelfborende schroeven. Monteer de schroeven met een 6-kantkop op de boormachine. Houdt de delen aan elkaar met een lijmklem. 

Stap 6: "Ronde border maken"

U kunt ook een ronde border maken! Daarvoor dient u eerst de rechte verstevigingsmaterialen te verwijderen. Daarna kunt u het cortenstaal eenvoudig buigen en vastzetten in de gewenste vorm met grondankers. Zo heeft u eenvoudig een ronde border gemaakt. 

Cortenstaal borderranden monteren in de tuin is geen ingewikkelde klus. Veel cortenstaal borders worden bij Gadero geleverd met handige grondpennen en koppelen eenvoudig. De pennen kunt u met een rubberen hamer of klauwhamer eenvoudig in de grond slaan, bij voorkeur in een zandbed. De borderstrips van cortenstaal kunt u ook eenvoudig aan elkaar koppelen met koppelstukken, popnagels of schroeven.

Borderpakketten

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om uw border in te richten. Bij Gadero verkopen wij verschillende borderpakketten, geschikt voor elke tuin! Deze borderpakketten, van A-merk Yarinde, zijn een ideale invulling voor uw border. 

Alles voor Cortenstaal kantopsluitingen kopen op 1 adres

Gadero levert cortenstaal kantopsluitingen, anti-worteldoek, piketpalen, split en grind overal in Nederland en België. Bekijk hier onze hele assortiment Cortenstaal borderranden.

Mis nooit meer aanbiedingen, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op facebook voor speciale acties, Houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor Doe het Zelf klustips, de Houtsoort van de maand, Hout Trends en meer


pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram