Logo Gadero
service
Klustip

Fineerparket Leggen - Leginstructies Eiken Fineer Houten Vloer

Gadero logo
Geschreven doorLuuk
Geplaatst23-09-2021

Tips & Instructies voor het zwevend leggen van fineerparket, met klik-verbinding. Wilt u deze vloeren verlijmen? Dit is mogelijk, maar door de werkingsarme plankopbouw van fineerparket, zeker niet nodig! We raden aan bij verlijmd leggen een parketteur in te schakelen. Zoekt u een houten vloer om zelf te gaan leggen? Fineerparket beschikt over een HDF-drager met een uitstekende laminaat click-verbinding. Goed geschikt voor de doe-het-zelf'er dus!

Lindura houten lamel parket Meister fineer vloeren 3
Gemiddeld
1
Bodemvloer prepareren

Voordat u begint met het leggen van het fineerparket moet eerst de bodemvloer worden geprepareerd. Dit is een belangrijk onderdeel bij het leggen van parket en het is noodzakelijk dat dit op juiste manier gebeurd. Vooral de vochtigheid van de bodemvloer is een belangrijk punt wat goed moet worden gecontroleerd voor u overgaat tot het leggen van de lamellen. Hiervoor zijn verschillende vochtigheidsmeters beschikbaar. Zorg dat de bodemvloer een vochtigheid heeft van 2 % of lager, bij een anhydriet bodemvloer mag dit vochtgehalte zelfs niet boven de 0,5% uitkomen. Steek vervolgens alle oneffenheden weg en vul eventuele gaten in de bodemvloer op met egaliseercement. Zorg vervolgens dat de complete bodemvloer vuil- en stofvrij is.

2
Ondervloer leggen

We raden met parket aan altijd een ondervloer te gebruiken. De ondervloeren van Gadero zijn allen voorzien van een vochtscherm die de vloer beschermd tegen vocht uit de bodemvloer. Het is verstandig om deze banen met tape te bevestigen zodat de complete vloer dampdicht is. Leg de banen ondervloer met aantal centimeter tegen de muur omhoog en tape de ondervloer ook hier aan de muur vast. U kunt voor parket kiezen uit 2 typen ondervloer. De budget ondervloer of de vloerverwarming & geluidsreducerende ondervloer. Kies bij een bovenwoning met 10 DB geluidsreductie eisen voor de geluidsreducerende ondervloer.

3
Legrichting bepalen

Voor u over gaat tot het leggen moet eerst een legrichting worden bepaald. We raden aan voor een legrichting te kiezen waarbij u de langste banen kunt maken. Zo creëert u optisch een grotere kamer. Leg vervolgens afstandsblokjes of spanveren langs de muur waar u de eerste baan tegen aan legt. Zorg altijd voor minimaal een centimeter ruimte tussen de vloer en de muur.

4
Parket lamellen leggen

Stapel de planken verticaal af indien mogelijk, of mix deze door elkaar om tot een parketvloer met zoveel mogelijk variatie tussen de verschillende lamellen te komen. Doet u dit niet dan kan het voorkomen dat 2 planken uit dezelfde boom met een gelijk patroon naast elkaar komen te liggen. Vaak wordt het parket met de groef verbinding richting de muur gelegd. Dit verschilt echter per parketsoort en per merk aangezien ieder merk gebruik maakt van een andere soort verbinding. Lees op of in de verpakking de leg-instructies van de betreffende lamellen. Zaag de mes of groef verbinding van de parket lamellen langs de muur af om het parket strakker tegen de muur te kunnen leggen. 1 cm speling tussen muur en vloer is vereist! Deze centimeter speling kan worden aangehouden door afstandhouders te plaatsen.

stappenplan laminaat en eiken houten parket vloeren

Begin met leggen van de lamellen in een hoek en leg de eerste baan met de korte zijden aan elkaar. Gebruik een stootblokje of slagijzer om de parket planken goed te laten aansluiten. Sla nooit rechtstreeks op het parket, dit kan beschadigingen veroorzaken. U vindt het stootblok met slagijzer en afstandhouders in onze Parket Legset.

stappenplan laminaat en eiken houten parket vloeren

Wanneer de volgende plank niet meer past, meet u de ruimte tussen het reeds geplaatste lamel en de muur op. U tekent deze lengte af op de plank en zaagt deze vervolgens door. Het zagen van het parket kan met een handzaag, wij raden dit echter af i.v.m. de ruige zaagrand die hier vaak overblijft. Wij raden aan een decoupeerzaag of cirkelzaag met een fijn blad te gebruiken.

Na het leggen van de eerste baan en het zagen van de laatste plank blijft er een gedeelte over. Als deze overgebleven gezaagde plank langer is dan 40 cm begint u met dit stuk aan de nieuwe baan. Is de overgebleven restplank korter dan 40 cm? Zaag dan een nieuwe plank door midden en begin de nieuwe baan met een halve plank. Zo verspringen de naden van de planken en krijgt u een mooi sfeervol patroon. Leg de nieuwe baan met de lange zijde in de eerder gelegde baan. Druk de planken vervolgens met de korte zijden in elkaar. Al onze houten parket vloeren zijn voorzien van uitstekende klik en mes-en groef verbindingen waardoor de lamellen eenvoudig op elkaar aansluiten.

stappenplan laminaat en eiken houten parket vloeren

5
Deurposten

Zaag aan de onderzijde van de deurpost de dikte van de plank + een aantal millimeters speling uit de deurpost. Vervolgens kunt u de plank net als de eerdere banen op dezelfde wijze afzagen en onder de deurpost leggen. Met het plaatsen van plinten wordt de resterende opening in de deurpost afgedicht. 

Alternatief: Soms is het niet mogelijk om een deurpost af te zagen. Zaag in dit geval de deurpost als volgt uit de eiken vloer plank. Meet de ruimte tussen de laatst gelegde plank en de deurpost op. Teken dit af op de onderzijde van de plank. Meet vervolgens de breedte tussen de vorige baan en het punt waar de deurpost begint op. Teken dit ook af op de plank en u weet welk gedeelte u kunt afzagen. Let op: houdt ook bij deurposten rekening met de 1 cm speling tussen de vloer en deurpost.

6
CV-buizen / water leidingen

Meet de afstand van de muur naar het middelste punt van de waterleiding op. Teken deze afstand af op de te leggen parket plank vanaf de muur. Zaag de omtrek van de buizen met een decoupeerzaag uit de plank, houdt hierbij een marge van 5 mm aan.

stappenplan laminaat en eiken houten parket vloeren

Vervolgens zaagt u de plank vanuit de breedste punten van de reeds uitgezaagde cirkels schuin naar de muur door. Daarnaast zaagt u vanuit het midden van de linkercirkel naar de rechtercirkel.

stappenplan laminaat en eiken houten parket vloeren

Nu kunt u de plank om de buizen leggen. Het afgezaagde stuk kan weer tegen de plank aan worden gelegd en eventueel worden verlijmd. U kunt de vloer vervolgens nog strak afwerken met bijvoorbeeld onze stoere Roestvrijstalen Rozetten.

stappenplan laminaat en eiken houten parket vloeren

7
Vloer afsluiten

Bij de laatste baan meet u de afstand van de muur naar de laatst gelegde baan op. Doe dit aan beide zijden van de te leggen plank (dit is noodzakelijk aangezien muren vaak niet recht zijn). Teken dit af op de plank en trek vervolgens een lijn van het ene punt naar de andere. Houdt hier ook rekening met 1 cm speling tussen de vloer en de muur. Zaag de plank op de juiste maat en leg dit gezaagde eiken vloerdeel tussen de muur en vloer. Ook hier is het verstandig om vooraf het uitstekende mes van de mes en groef verbinding van het houten lamel aan de zijde van de muur af te zagen. Zo houdt u zo min mogelijk ruimte over tussen vloer en muur. Houdt ook aan deze zijde altijd 1 cm speling over. Na het verwijderen van de afstandhouders hoeft u de vloer nu alleen nog af te werken met plinten of lijsten.

Plinten plaatsen - Tips plinten kitten en verstek zagen
play video

8
Vloer afwerken met plint

Zaag de plinten op maat en bevestig ze met de plakstrip, lijm of de plintbevestiging aan de muur/vloer. De bevestiging van de plinten verschilt per plintsoort. Let op: reinig de vloer en muur voldoende voor het bevestigen van de (plak)plinten. Zo bent u verzekerd van een goede bevestiging van uw plint op muur/vloer.

Doe-het-zelf video - Leggen van Fineer Parket

play video

Tips vooraf:

  • Leg de houten planken 24 uur voor het verwerken in de ruimte waar de fineer parket vloer komt te liggen. Door het hout te laten wennen aan de temperatuur voorkomt u dat de vloer in grote mate uitzet of krimpt na het leggen. Ook een fineerlaag op HDF kan werking vertonen! 

  • Gebruik altijd een ondervloer zodat deze met het vochtscherm het parket kan beschermen tegen optrekkend vocht uit de ondervloer. Informeer welke ondervloer het meest geschikt is in uw situatie.

  • Heeft u benedenburen? Dan bestaat de kans dat u verplicht een geluidsabsorberende ondervloer moet toepassen. Informeer bij uw vereniging van eigenaren of de woningbouwvereniging naar de eisen voor uw woning.

  • Zorg dat de bodemvloer goed geprepareerd is; steek grove uitstulpingen weg en vul grove gaten op, maak de ruimte stofvrij en zorg dat de ruimte zo droog mogelijk is. Zaag de planken in een andere ruimte, wanneer mogelijk buiten, om zaagsel en dergelijke niet de kans te geven de bodemvloer te betreden.

  • Weinig tot geen ervaring met het leggen van lamelparket? De Meister Lindura houten vloeren zijn voorzien van een Laminaat Klik-verbinding. Dit zorgt voor een makkelijk verwerkbare parketvloer. Bovendien is dit parket met de HDF tussenlaag ook nog eens grondstof besparend en ijzersterk van karakter.

Materiaal berekenen

stappenplan laminaat en eiken houten parket vloeren

Fineerparket Vloer + Ondervloer: Lengte x Breedte = aantal m2 x 1,1 = aantal te bestellen vierkante meters.

Om te weten te komen hoeveel vierkante meter (m2) fineerparket en ondervloer u nodig bent, meet u de lengte en breedte van de ruimte waar de vloer moet komen te liggen op. Wanneer u beide gegevens heeft kunt u deze met elkaar vermenigvuldigen, Lengte x Breedte, om tot een aantal vierkante meters te komen. Probeer bij afwijkende ruimte's als in de afbeelding aparte vierkante vakken te maken en tel deze uitkomsten bij elkaar op. Reken hier vervolgens 10% snijverlies (x 1,1) bij op.

Plinten/Lijsten: Lengte + Lengte + Lengte + Lengte = aantal strekkende meters X 1,1 = te bestellen strekkende meters. 

Om de benodigde strekkende meters plinten of deklijsten te berekenen telt u alle lengtes van de muren bij elkaar op. U weet nu hoeveel strekkende meter aan plinten u nodig bent. Ook hier houden we rekening met 10% snijverlies (x 1,1).

Product spotlight Meister Lindura Lariks Fineerparket 

Meister Lindua Levendig Lariks Fineerparket - Product Spotlight
play video

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero