Gadero Klantenservice
Wat voor fundering past het beste bij een blokhut?

Een tuinhuis heeft een solide basis nodig, omdat een goede fundering cruciaal is voor de stabiliteit en duurzaamheid van uw tuinhuis. Zonder fundering staat het hout direct in contact met de grond, waardoor er een grote kans is op houtrot. Voor een tuinhuis van hout is het daarom van belang om het op een ​​fundering te plaatsen. Welke fundering u ook kiest, de ondergrond dient in ieder geval volledig waterpas te liggen en vlak te zijn. Daarnaast adviseren wij ook altijd om een blokhut minimaal 5 centimeter boven het maaiveld te plaatsen op funderingsbalken om problemen met optrekkend vocht en opspattend water te voorkomen.

De verschillende funderingstypes:

Fundering op betonbanden: Wanneer u enkel de blokhutwanden wilt ondersteunen, dan kunt u ervoor kiezen op uw tuinhuis rondom op betonbanden te plaatsen. Kies hiervoor bij voorkeur uit minimaal 6 / 8 cm brede betonbanden / opsluitbanden die u vervolgens ⅔ in de grond plaatst. Plaats op de betonbanden vervolgens funderingsbalken voor de verdere opbouw van uw tuinhuis. Deze funderingstype is met name geschikt voor kleine tuinhuisjes met een laag gewicht.

Fundering op tegels: Een fundering op betontegels is een bijzonder eenvoudige manier om een ​​solide fundering voor een tuinhuis te maken. Het is met name geschikt voor kleine tot middelgrote tuinhuisjes met een laag / gemiddeld gewicht. Het advies is om minimaal een aangetrild en afgevlakt zandbed aan te brengen van minimaal 20 centimeter. Op het zandbed kunnen vervolgens tegels gelegd worden, bij voorkeur minimaal 50 x 50 cm betontegels. Plaats op de tegels vervolgens funderingsbalken voor de verdere opbouw van uw tuinhuis.

Fundering op houten palen (hardhout): Een fundering met een (hard)houten raamwerk is relatief eenvoudig te plaatsen en geschikt voor tuinhuizen waar het gewicht niet extreem groot wordt. Het is met name geschikt voor middelgrote tuinhuisjes. Daarnaast adviseren wij een hardhouten fundering bij het plaatsen van een blokhut op oneffen terreinen of bij een instabiele ondergrond om verzakkingen te voorkomen. Gebruik voor een houten fundering bijvoorbeeld piketpalen hardhout met een minimale kopdikte van 6 x 6 cm en 4 x 20 cm constructieliggers van hardhout.

Fundering op een betonvloer (gestort): Een meer arbeidsintensief en duurder alternatief voor de bovengenoemde type funderingen voor een tuinhuis is de betonfundering / betonvloer. Hierbij wordt betonmortel op een vooraf berekende oppervlak gestort, waarop later het tuinhuis opgebouwd kan worden. Een betonnen vloer is met name geschikt voor middelgrote tot grote tuinhuisjes. Voor een betonvloer van een grote houten schuur waar ook auto's op geparkeerd staan adviseren we minimaal 15 cm aan te houden. Plaats op de betonvloer vervolgens funderingsbalken voor de verdere opbouw van uw tuinhuis.

Terug naar overzicht