Logo Gadero
service

Hardhouten gevelbekleding

Je wilt duurzame gevelbekleding van hout op je gevel plaatsen? Bekijk hier ons assortiment hardhouten gevelbekleding. Van rhombus profielen van Padouk tot Ayous Channelsiding. Lees onze klustips waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe hardhouten gevelbekleding geplaatst wordt of bekijk onze Youtube video’s waarin we laten zien waar je op moet letten bij het monteren van hardhouten gevelbekleding. Wij bieden hardhouten gevelbekleding aan in verschillende houtsoorten en profielen. Gebruik onze hardhouten gevelbekleding voor gevels van woningen, schuren of maak een wand voor een overkapping of een schutting.

Materialen

De keuze van de gevelbekleding is essentieel voor de gewenste uitstraling. Het uiterlijk van de profielen zijn belangrijk, maar ook de onderhoud, kosten, isolatie en veiligheid is van belang. 

Hardhout staat bekend om zijn duurzaamheid en heeft weinig onderhoud nodig. Het heeft een warme uitstraling en kent een fraaie vergrijzing. Padouk, Ipé en Fraké zijn hardhoutsoorten die voor gevelbekleding gebruikt worden. Hardhouten gevelbekleding hoeft niet behandeld te worden, maar is wel mogelijk als je vergrijzing wilt tegengaan en de levensduur nog verder wilt verlengen. 

Composiet gevelbekleding is materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. Dit zijn meestal kunststoffen, maar composiet kan ook worden gemaakt met metaal, keramiek of glas. Composiet gevelbekleding heeft een natuurlijke uitstraling, maar is ook onderhoudsarm en zeer duurzaam. Andere voordelen van composiet gevelbekleding is dat materiaal nauwelijks werkt, minimaal verkleurt door UV-licht en licht van gewicht is. Hoewel composiet gevelbekleding erg op natuurlijk hout kan lijken, blijft het een “plastic look” hebben. Daarnaast is composiet niet goed recyclebaar, in tegenstelling tot hout. 

Kunststof gevelbekleding bestaat 100% uit kunststof bestanddelen. Het is doorgaans goedkoper dan composiet, maar kent wel vergelijkbare voordelen. Het is zeer duurzaam en onderhoudsarm. Schoonmaken met water en wat zeep is voldoende. 

Installatie

Een correcte installatie van hardhouten gevelbekleding is essentieel om de levensduur zo optimaal mogelijk te benutten. Dit begint met een correcte bevestiging van het regelwerk waar de gevelbekleding op gemonteerd wordt. Verf de achterlatten bij rhombusprofielen eerst zwart, zodat je niet tegen houtkleurige latten aan hoeft te kijken. Wij adviseren om achterlatten te gebruiken die 1,5 keer de dikte van de gevelplank zijn. Om de gevelbekleding mee te bevestigen adviseren we om RVS bolkopnagels te bevestigen die 2,5 keer de lengte van de dikte van de plank zijn. Bij hardhout is voorboren noodzakelijk. Belangrijk is om te zorgen voor voldoende ruimte tussen de planken, zodat het hout kan werken. Houd bij de montage rekening met hoeken en ramen voor een nette afwerking. Ook kan je ervoor kiezen om de hoeken af te werken met hoekprofiel. 

Onderhoud

Een gevel van hardhout kan je het beste schoonmaken met een zachte borstel of spons. Het is belangrijk om geen hogedrukspuit te gebruiken. De vezels van het hout gaan hierdoor open, waardoor vuil zich makkelijker aan het hout hecht. 

Als je vergrijzing van het hout wilt voorkomen, behandel je de gevel met een beits of olie met kleurpigment. Ook kan je hiervoor kiezen als je het hout een iets andere tint wilt geven. 

Het is mogelijk dat er na verloop van tijd scheuren, houtrot of andere beschadigingen in het hout ontstaan. Dit kan plaatselijk gerepareerd worden, maar er kan ook gekozen worden om de gevelplank te vervangen.

Design

Van nature heeft hardhout een warme kleur. Na verloop van tijd zal deze kleur gaan vergrijzen. Met een beits of olie kan de oorspronkelijke kleur behouden worden of juist een andere tint geven. Ook een optie is om het hout te verven. Het hout krijgt hierdoor een compleet andere uitstraling. Omdat de verf niet in het hout zelf trekt, kan het gaan afbladderen. Beschadigingen zijn hierdoor eerder zichtbaar. Hardhouten gevelbekleding is in verschillende profielen beschikbaar waarmee een ander patroon en uitstraling op de gevel wordt gecreëerd. Kies bijvoorbeeld voor rhombusprofielen voor een moderne look of halfhouts rabat voor een landelijke uitstraling. 

Het plaatsen van hardhouten gevelbekleding is een duurzame optie. Het hout is zeer duurzaam en hoeft niet behandeld te worden. Na verloop van tijd zal het vergrijzen. Vind je dit niet mooi? Behandel dan het hout met een olie of beits. Een bijkomend voordeel is dat het hout hierdoor nog beter beschermd is.

Hardhouten gevelbekleding inspiratie

Kosten en prijzen

De kosten van houten gevelbekleding zijn voornamelijk afhankelijk van de houtsoort. Hardhout is een vrij dure vorm van gevelbekleding. Als je vergrijzing van houten gevelbekleding wilt tegengaan, brengt houten gevelbekleding hoge onderhoudskosten met zich mee. Het hout zal regelmatig behandeld moeten worden met een olie of beits om zijn kleur te behouden. Een goedkopere en milieuvriendelijke optie is thermowood. Dit zijn houtsoorten die zijn verduurzaamd met een langdurig verhittingsproces. Composiet gevelbekleding heeft een hoge aanschafprijs, maar heeft juist weer lage onderhoudskosten. Behandeling met olie of beits is niet nodig en vuil kan eenvoudig worden verwijderd met een natte doek en eventueel wat zeep.

Naast de kosten van de gevelbekleding zelf, dient er ook rekening gehouden te worden met de kosten van het regelwerk en hulpmiddelen. Ben je een handige doe-het-zelver, dan kan je overwegen om de gevelbekleding zelf te plaatsen. Houd dan rekening dat je beschikt over de juiste gereedschappen en wellicht een steiger waarmee je veilig op hoogte kan werken. 

Vergelijking met andere materialen

Als er overwogen wordt om gevelbekleding te plaatsen, wordt er meestal gedacht aan gevelbekleding van hout of composiet. Maar er zijn nog meer materialen die gebruikt kunnen worden voor gevelbekleding. Steenstrip gevels is een vorm van steenbekleding die erg in opkomst is. Steenstrips worden gemaakt van dunne stroken steen waarmee de gevel de illusie van metselwerk of natuursteen krijgt. Omdat deze vorm van gevelbekleding erg smal is, is er niet veel sprake van ruimteverlies. Het nadeel van steenstrips is de relatief hoge prijs en daarnaast zijn ze niet echt milieuvriendelijk. 

Metalen gevelbekleding wordt gemaakt van koper, aluminium, zink of inox. Het voordeel van metaal is dat het goed plooibaar en sterk is. Ook gaat het lang mee en vraagt het weinig onderhoud. Nadeel is dat het relatief duur is en kwetsbaar is voor inslag van (hagel)stenen. Er wordt vaak gekozen voor metalen gevelbekleding als je voorkeur hebt aan een stoer en robuust uiterlijk. Daarbij gaat het langer mee dan houten gevelbekleding en heeft het weinig onderhoud nodig.

Een bakstenen gevel heeft veel minder onderhoud nodig dan een houten gevel, maar heeft ook een minder uniek uiterlijk. Een gevel van bakstenen heeft veel minder onderhoud nodig, omdat het niet geschilderd hoeft te worden. Ook heeft een veel langere levensduur.