28 jan Vloeren

Hoe onderhoud en reinig ik mijn visgraat vloer?

Het onderhouden van uw visgraat vloer is erg belangrijk. Zo zorgt u er niet alleen voor dat uw vloer langer mooi blijft, maar ook dat u er langer van kan genieten door het verlengen van de levensduur! Het reinigen en onderhouden van een visgraat vloer vergt nog wat extra aandacht, simpelweg door het unieke legpatroon. Het onderhouden en reinigen van een visgraatvloer kan een uitdaging zijn als je niet goed bent ingelicht.

Er zitten grote verschillen tussen het reinigen en onderhouden van een parket, laminaat of PVC vloeren. Daarom leggen we het per type vloer graag aan u uit.

Hoe reinig ik een visgraat parket vloer?

Een parket vloer schoon houden en onderhouden is erg belangrijk voor een lange levensduur en garantie. Zand kan het meest schadelijk zijn voor een (geoliede) parketvloer. De zandkorrels kunnen krasjes veroorzaken in de beschermende toplaag. Als het zand te lang blijft liggen kan het zelfs krassen gaan maken in het hout. Om dit te voorkomen is het belangrijk om regelmatig de stofzuiger te gebruiken met een zachte opzetborstel. Hierdoor heeft het zand dat is binnengekomen niet de kans om de vloer te beschadigen en zorgt de stofzuiger niet voor krassen op de vloer. Tip: gebruik een schoonloopmat!

SchoonloopmatBij een visgraat parket met vellingzijden is er door het patroon van de vloer meer kans dat er zand achter blijft in de groeven. Hierdoor wordt het schoonmaken nog belangrijker. We raden u daarom aan om de vloer met het patroon mee te stofzuigen. Hierdoor weet u zeker dat het zand weg is en blijft er niets achter in de groeven wat schade kan veroorzaken.


Kan ik mijn parketvloer dweilen zonder de vloer te beschadigen?

Uw parketvloer dweilen zonder deze te beschadigen kan door de juiste hoeveelheid water in combinatie met de juiste middelen te gebruiken. Te veel vocht is erg slecht voor een parket vloer. Daarom mag er geen plasvorming ontstaan. Bij een visgraatpatroon is de kans, indien van toepassing, groter dat er vocht achterblijft in de groeven. Daarom is het gewenst om de vloer goed te laten drogen en desgewenst met een doek enkele vochtige plekken droog te maken. Gebruik geen allesreiniger of soortgelijke middelen bij het dweilen van een visgraat parket vloer. Deze producten zullen de afwerklaag en soms zelfs het hout aantasten, beschadigen en zorgen voor een vlekkerig resultaat. In enkele gevallen is dit niet meer te herstellen. In plaats van de standaard schoonmaakmiddelen raden we aan om natuurzeep te gebruiken of een reinigingsmiddel speciaal ontwikkeld voor de betreffende parket vloeren. 

Hoe onderhoud ik mijn eiken parket vloer?

Een Houten Visgraat Parket vloer heeft regelmatig onderhoudsolie nodig. Dit adviseren we minimaal één keer per jaar aan te brengen. Het gebruiken van een onderhoudsolie is essentieel om langdurig te genieten van uw houten vloer. Het beschermt de vloer tegen vlekken en (blijvende) beschadigingen. Heeft u een gezin, huisdieren of wordt er op een andere manier veel gebruik gemaakt van de vloer? Dan raden we aan om de vloer vaker te behandelen met onderhoudsolie.
Wilt u meer weten over het reinigen van een parketvloer, welke onderhoudsolie u kan gebruiken en hoe vaak u dit moet doen? Lees er alles over in het artikel Hoe reinig en onderhoud ik mijn eiken parket vloer?

Floer Visgraat Eiken Parket Verouderd en Wit Geolied

We verkopen van de merken Meister, Floer en Fesca visgraat parket vloeren. Er zijn veel verschillende mogelijkheden in afmetingen en behandelingen. Bekijk alle parketvloeren en neem bij vragen contact op.

Hoe reinig en onderhoud ik een visgraat laminaat vloer?

Een laminaat vloer onderhouden klinkt eenvoudig, maar hier gelden ook een aantal aandachtspunten. Zand en kleine steentjes kunnen erg schadelijk zijn voor elke vloer dus ook voor uw visgraat laminaat. Stofzuigen van uw visgraat laminaat vloer is ook hier dus erg belangrijk. Wanneer zand of steentjes blijven liggen zullen er krassen kunnen ontstaan doordat het in de toplaag van de vloer schuurt en slijtplekken kan veroorzaken. Gebruik bij het stofzuigen van de visgraatvloer een opzetstuk met zachte borstel. Diverse laminaatvloeren bij Gadero zijn afgewerkt met een speciale anti-kras laag, waardoor de vloer minder snel beschadigd wordt. Bekijk bijvoorbeeld het visgraat laminaat van Floer.

Welke schoonmaakmiddelen kan ik gebruiken voor mijn visgraat laminaat vloer?

Een visgraat laminaat vloer kan gereinigd worden met (lauw) warm water. Bij laminaat is het belangrijk dat de vloer niet langdurig vochtig blijft en er geen plasvorming blijft liggen. Hoe langer er water blijft liggen op de vloer, hoe groter de kans dat het water door groeven onder het laminaat terecht komt. Wanneer dit gebeurt, zal het voor werking zorgen en de vloer blijvend beschadigen. De planken kunnen gaan bollen of omhoog komen. Het is daarom aan te raden om na het dweilen van een laminaatvloer af te nemen met een droge (microvezel) doek. De deuren en ramen openzetten na het dweilen kan er ook voor zorgen dat de vloer sneller droogt. Gebruik bij het schoonmaken van een visgraat laminaat vloer geen allesreiniger of groene zeep. Dit maakt de vloer erg dof en kan zelfs de kleur van het laminaat aantasten. Gebruik in plaats daarvan een klein scheutje schoonmaakazijn en verdun dit Floer Visgraat Laminaat Mat Wit Eikenmet (lauw) water.

Let op!: een stoomreiniger is niet aan te raden bij het schoonmaken van een visgraat laminaat vloer. De druk van de reiniger is erg hoog, waardoor de kans op vocht dat door de groeven onder de vloer komt groter is.

Is de toplaag van vloer beschadigd of dof geworden door intensief gebruik of door het gebruik van de verkeerde schoonmaakmiddelen? Een klein scheutje ammoniak kan helpen. Hierdoor kan de natuurlijke kleur van het laminaat weer worden hersteld. Een visgraat laminaat vloer kan in principe onderhouden worden door deze manier van reinigen 2 keer per jaar te hanteren.

Bij Gadero verkopen we onder andere het visgraat laminaat van Floer. Op zoek naar een prachtige visgraat laminaat vloer? Bekijk de gehle collectie en lees meer over het A-kwaliteit Nederlandse vloerenmerk Floer.

Hoe onderhoud ik een visgraat PVC vloer?

Het onderhouden van een visgraat PVC vloer is erg eenvoudig. Dat is ook de reden dat vandaag de dag veel klanten voor een PVC vloer te kiezen. PVC is namelijk 100% waterbestendig. Al zou er water onder de vloer terecht komen, het zal geen negatief effect hebben op de vloerdelen. Wel zo gemakkelijk tijdens het schoonmaken. 

Voor het onderhoud adviseren een aantal vloerenmerken het gebruik van de middelen van Dr. Schutz. Hiermee zou namelijk de toplaag van de PVC vloer worden versterkt. Echter vraagt een PVC vloer niet perse om intensieve onderhoudsbehandelingen met behulp van dure schoonmaakmiddelen. Door regelmatig te stofzuigen en voor het dweilen water te gebruik dat lauwwarm is, krijgt de PVC vloer al het onderhoud wat het nodig heeft.

visgraat pvc vloer onderhouden

Hoe reinig ik mijn visgraat PVC vloer?

Bij het reinigen van Verlijmde Visgraat Vinyl of Klik Visgraat PVC vloer is het allereerst belangrijk om te weten wat er NIET gebruikt moet worden. Want ook bij PVC zijn sommige schoonmaakmiddelen schadelijk. Schoonmaakmiddelen zoals allesreiniger en dergelijke zijn niet aan te raden bij het reinigen van een visgraat PVC vloer. Dit kan er voor zorgen dat het PVC vlekkerig wordt of juist gaat glimmen. Zo hebben enkele PVC vloeren van het merk Floer bijvoorbeeld een speciale, extra matte afwerking. Een stoomreiniger gebruiken op een PVC vloer is tevens niet aan te bevelen. De stoom is zo heet dat het de lijm kan beschadigen, waardoor er de kans bestaat dat de vloer gaat opbollen of loslaten van de stroken.

Het reinigen van uw PVC vloer is eigenlijk relatief eenvoudig. Normaliter reinigt u PVC namelijk door deze te dweilen met warm of lauw water. Is er sprake van hardnekkige vlekken in uw PVC vloer? Voeg dan enkele druppels afwasmiddel toe aan uw sopje en dweil de vloer opnieuw! 

Heeft u interesse in een visgraat vloer? Bekijk dan de verschillende visgraat collecties van A-merken: mFLOR, Fesca en Floer of zie in een oogopslag de meest populaire visgraat vloeren. Liever een Extra breed Laminaat, Rechte Patroon Click PVC of Eiken Lamel Parket? Bekijk alle vloeren bij Gadero.