Iroko

Gadero Houtsoorten

Iroko

Iroko

Iroko valt op door de lichte kleur van het hout. Deze hardhoutsoort is verkrijgbaar in kleuren variërend van donkergeel tot licht bruin. Deze houtsoort heeft wel iets weg van teak en padouk hardhout en staat dan ook wel bekend als Afrikaans teak of iroko teak. Deze hardhoutsoort is met duurzaamheidsklasse 1-2 zeer duurzaam. Toch vindt u binnen Iroko nog wel wat verschil in de kwaliteit van het hout. Een goede vuistregel om aan te houden bij deze houtsoort is: hoe donkerder de kleur en hoe zwaarder de plank, hoe duurzamer het hout. Iroko heeft een zeer specifieke structuur, die erg in de smaak valt. Deze houtsoort is door de hoge duurzaamheid en stabiele natuur geschikt voor zeer veel toepassingen.

Iroko hardhout is doorgaans noestvrij en wordt veel gebruikt bij (oude) houten gymzaalvloeren. Ook wordt Iroko hout veel toegepast als gevelbekleding, bijvoorbeeld in de vorm van stripes bij een open gevel. 

  • Duurzaamheidsklasse 1 - 2Iroko hardhout
  • Heeft gelijkenissen met teak hardhout
  • Geschikt voor veel toepassingen: Ramen, deuren, gevelbekleding, meubels en vlonders
  • Iroko kan van kwaliteit verschillen: let op het gewicht en de kleur van de planken

Eigenschappen Iroko hardhout

Deze hardhoutsoort uit West-Afrika is zeer duurzaam, met een levensduur van zo’n 25 jaar of langer. Er kan wel verschil in duurzaamheid zitten tussen verschillende stammen, dat heeft te maken met het groeigebied. Over het algemeen zijn planken die donkerder en zwaarder zijn duurzamer dan de lichte planken. De golvende draad van het hout zorgt voor mooie tekeningen op het hout. Iroko is eerst goud- tot chocoladebruin, maar kent een prachtige vergrijzing. 

Iroko Hardhout heeft de neiging bij dunnere afmetingen en langere lengtes, zoals rabat, om krom te trekken. Door gebruik te maken van vingerlassen is dit grotendeels te elimineren. De houtsoort staat bekend als sterk, duurzaam en stabiel. Hierdoor is Iroko geschikt voor veel verschillende toepassingen van ramen en deuren tot meubels en vlonderplanken.  Zorg ook voor goede afzuiging als u deze houtsoort gaat zagen. Het zaagsel kan namelijk zorgen voor geïrriteerde luchtwegen en/of huid.