Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Gadero klustips

Lamelparket Duoplank Leggen - Leginstructies Eiken Houten Vloer

Hier vindt u Tips & Instructies voor het zwevend leggen van lamelparket, ook wel duoplank genoemd. Wanneer u een parket vloer wilt gaan verlijmen aan de ondervloer raden we aan een specialist in te schakelen. Tevens is het verstandig om een specialist in te schakelen om uw visgraat vloer te plaatsen. De houten vloerdelen uit het assortiment van Gadero beschikken over kwalitatief uitstekende en eenvoudig (click-) verbindingen. Denk hierbij aan de Uniclic verbinding van Quick-Step, Het MasterClic Plus systeem van Meister of de mes en groef verbinding van het Floer lamelparket. Bekijk onze Legservice voor het zwevend en verlijmd laten leggen van alle typen lamel parketvloeren!

Let op: Wanneer u een houten parketvloer verlijmd laat leggen kunt u deze vaak financieren vanuit het bouwdepot van uw hypotheek! Doordat u de vloer vast lijmt aan de ondergrond van het huis wordt het lamelparket een onderdeel van uw huis. Informeer bij uw hypotheek verstrekker naar de mogelijkheden in uw situatie. Lees verder voor meer tips vooraf!

MDF Muur Plinten (M) - Wit Gegrond - 9 cm hoogte https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/Plint-wit.jpg
Quick Step Parket Compact - Eik Sneeuwvlokwit Extra Mat 182 x 14,5 x 1,25 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/COM-3099.png
Floer Eiken Multiplank Lamel Parket Vloer - Onbehandeld 18 x 1,2 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/Floer-Lamelparket-Eiken-Onbehandeld-Product-18.png
Floer Eiken Multiplank Lamel Parket - Wit Geolied 18 x 1,2 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/Floer-eiken-lamel-parket-vloer-wit-geolied-3.png
Floer Multiplank XL Eiken Lamel Parket - Neutraal Geolied 20 x 1,6 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/Floer-eiken-lamel-parket-vloer-naturel-geolied-20.png
Floer Eiken Multiplank Lamel Parket - Enkel Gerookt & Wit Geolied 18 x 1,2 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/Floer-eiken-lamel-parket-vloer-wit-geolied-enkel-gerookt-3.png
Floer Landhuis Eiken Parket Vloer - Dubbel Gerookt & Wit Geolied 22 x 2 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/Floer-Landhuis-eiken-lamel-parket-vloer-wit-geolied-dubbel-gerookt-24-0.png
Grenen Vloer Massief Onbehandeld Geschaafd 300-330-360 x 18.2 x 1,95 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/Grenen-Vloeren-Naaldhout-Vloer-Vuren-18,2x2cm-Mes-en-Groef-prod-0.jpg
Floer Eiken Multiplank Lamel Parket - Gerookt & Grijs Geolied 18 x 1,2 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/Floer-Lamelparket-Eiken-Gerookt-Grijs-Geolied-Product-18cm.png

Tips vooraf:

 • Leg de houten planken 48 uur voor het verwerken in de ruimte waar de uiteindelijke parket vloer komt te liggen. Door het hout te laten wennen aan de temperatuur voorkomt u dat de vloer in grote mate uitzet of krimpt na het leggen.
 • Gebruik altijd een ondervloer zodat deze met het vochtscherm het parket kan beschermen tegen optrekkend vocht uit de ondervloer. Wanneer u dit niet doet bestaat de kans dat het parket erg gaat werken en eventueel scheuren of zelfs rotten.
 • Gebruik bij het leggen parket spanveren. Deze veren vangen eventuele werking van de vloer op. Zo voorkomt u dat de vloer gaat krullen / bollen en de planken vervolgens bij het inkrimpen los komen te liggen. De veren drukken het houten parket tijdens het inkrimpen namelijk weer in elkaar.
 • Kies bij kleine kamers voor een lichtere kleur plank of voor een smallere plank zodat de ruimte optisch groter lijkt. Banen in de lengte leggen of in de richting van een raam leggen zorgt ook voor een ruimer effect.
 • Heeft u benedenburen? Dan bestaat de kans dat u verplicht een geluidsabsorberende ondervloer moet toepassen. Informeer bij uw vereniging van eigenaren of de woningbouwvereniging naar de eisen voor uw woning.
 • Zorg dat de bodemvloer goed geprepareerd is; steek grove uitstulpingen weg en vul grove gaten op, maak de ruimte stofvrij en zorg dat de ruimte zo droog mogelijk is. Zaag de planken in een andere ruimte, wanneer mogelijk buiten, om zaagsel en dergelijke niet de kans te geven de bodemvloer te betreden.
 • Gebruik een stootblokje of slagijzer om de parket planken stevig te bevestigen. Sla nooit rechtstreeks op het parket, dit kan beschadigingen veroorzaken.
 • Kies bij een vloerverwarming altijd voor een multiplank, ook wel duoplank genoemd. Deze planken bestaan uit verschillende houtlagen met een eiken toplaag. Doordat de houtlagen van deze parketlamellen dwars op elkaar zijn verlijmd wordt werking van het hout tegen gegaan. Zeer geschikt voor het plaatsen op een vloerverwarming!
 • Onze visgraat duoplank vloeren zelf leggen? De Nederlands geproduceerde visgraat multiplanken zijn makkelijk te verwerken dankzij de maatvaste mes- en groef verbinding. Houdt bij het leggen van eiken parket in een visgraat verband altijd rekening met extra snijverlies. De werkingsarme duoplank kan ook zwevend op een ondervloer worden gelegd.
 • Behandel de vloer na plaatsing met bijbehorende Natuurzeep en/of Onderhoudsolie. Na plaatsing kunnen er namelijk plaatsingsporen op de vloer zijn aangebracht welke door dit onderhouds weer extra beschermd worden. Daarnaast is de vloer op dit moment vaak nog leeg, hierdoor kunt u de extra onderhouslaag nog even overal goed aanbrengen voordat u de meubels op de vloer plaatst! 
 • Weinig tot geen ervaring met het leggen van lamelparket? De Meister Lindura houten vloeren zijn voorzien van een Laminaat Klik-verbinding. Dit zorgt voor een makkelijk verwerkbare parketvloer. Bovendien is dit parket met de HDF tussenlaag ook nog eens grondstof besparend en ijzersterk van karakter.

Materiaal berekenen

Materialen berekenen Eiken houten vloeren vierkante meters Plint

Houten Parket Vloer + Ondervloer: Lengte x Breedte = aantal m2 x 1,1 = aantal te bestellen vierkante meters.

Om te weten te komen hoeveel vierkante meter (m2) parket en ondervloer u nodig bent, meet u de lengte en breedte van de ruimte waar de vloer moet komen te liggen op. Wanneer u beide gegevens heeft kunt u deze met elkaar vermenigvuldigen, Lengte x Breedte, om tot een aantal vierkante meters te komen. Probeer bij afwijkende ruimte's als in de afbeelding aparte vierkante vakken te maken en tel deze uitkomsten bij elkaar op. Reken hier vervolgens 10% snijverlies (x 1,1) bij op.

Plinten/Lijsten: Lengte + Lengte + Lengte + Lengte = aantal strekkende meters X 1,1 = te bestellen strekkende meters. 

Om de benodigde strekkende meters plinten te berekenen telt u alle lengtes van de muren bij elkaar op. U weet nu hoeveel strekkende meter aan plinten u nodig bent. Ook hier houden we rekening met 10% snijverlies (x 1,1).

Leginstructies

Stap 1 - Bodemvloer prepareren

Voordat u begint met het leggen van het parket moet eerst de bodemvloer worden geprepareerd. Dit is een belangrijk onderdeel bij het leggen van parket en het is noodzakelijk dat dit op juiste manier gebeurd. Vooral de vochtigheid van de bodemvloer is een belangrijk punt wat goed moet worden gecontroleerd voor u overgaat tot het leggen van de lamellen. Hiervoor zijn verschillende vochtigheidsmeters beschikbaar. Zorg dat de bodemvloer een vochtigheid heeft van 2 % of lager, bij een anhydriet bodemvloer mag dit vochtgehalte zelfs niet boven de 0,5% uitkomen. Steek vervolgens alle oneffenheden groter dan 2 mm weg en vul eventuele gaten in de bodemvloer op met egaliseercement. Zorg vervolgens dat de complete bodemvloer vuil- en stofvrij is.

Stap 2 - Ondervloer leggen

We raden met parket aan altijd een ondervloer te gebruiken. De ondervloeren van Gadero zijn allen voorzien van een vochtscherm die de vloer beschermd tegen vocht uit de bodemvloer. Het is verstandig om deze banen met tape te bevestigen zodat de complete vloer dampdicht is. Leg de banen ondervloer met aantal centimeter tegen de muur omhoog en tape de ondervloer ook hier aan de muur vast. U kunt voor parket kiezen uit 2 typen ondervloer. De budget ondervloer of de vloerverwarming & geluidsreducerende ondervloer. Kies bij een bovenwoning met 10 DB geluidsreductie eisen voor de geluidsreducerende ondervloer.

Stap 3 - Legrichting bepalen

Voor u over gaat tot het leggen moet eerst een legrichting worden bepaald. We raden aan voor een legrichting te kiezen waarbij u de langste banen kunt maken. Zo creëert u optisch een grotere kamer. Leg vervolgens afstandsblokjes of spanveren langs de muur waar u de eerste baan tegen aan legt. Zorg altijd voor minimaal een centimeter ruimte tussen de vloer en de muur.

Stap 4 - Parket lamellen leggen

Stapel de planken verticaal af indien mogelijk, of mix deze door elkaar om tot een parketvloer met zoveel mogelijk variatie tussen de verschillende lamellen te komen. Doet u dit niet dan kan het voorkomen dat 2 planken uit dezelfde boom met een gelijk patroon naast elkaar komen te liggen. Vaak wordt het parket met de groef verbinding richting de muur gelegd. Dit verschilt echter per parketsoort en per merk aangezien ieder merk gebruik maakt van een andere soort verbinding. Lees op of in de verpakking de leg-instructies van de betreffende lamellen. Zaag de mes of groef verbinding van de parket lamellen langs de muur af om het parket strakker tegen de muur te kunnen leggen. 1 cm speling tussen muur en vloer is vereist! Deze centimeter speling kan worden aangehouden door afstandhouders te plaatsen.

Eerste lamel parket plank leggen met afstandhouders

Begin met leggen van de lamellen in een hoek en leg de eerste baan met de korte zijden aan elkaar. Gebruik een stootblokje of slagijzer om de parket planken goed te laten aansluiten. Sla nooit rechtstreeks op het parket, dit kan beschadigingen veroorzaken. U vindt het stootblok met slagijzer en afstandhouders in onze Parket Legset.

2e lamel parket plank leggen slagijzer aanslaan

Wanneer de volgende plank niet meer past, meet u de ruimte tussen het reeds geplaatste lamel en de muur op. U tekent deze lengte af op de plank en zaagt deze vervolgens door. Het zagen van het parket kan met een handzaag, wij raden dit echter af i.v.m. de ruige zaagrand die hier vaak overblijft. Wij raden aan een decoupeerzaag of cirkelzaag met een fijn blad te gebruiken.

Na het leggen van de eerste baan en het zagen van de laatste plank blijft er een gedeelte over. Als deze overgebleven gezaagde plank langer is dan 40 cm begint u met dit stuk aan de nieuwe baan. Is de overgebleven restplank korter dan 40 cm? Zaag dan een nieuwe plank door midden en begin de nieuwe baan met een halve plank. Zo verspringen de naden van de planken en krijgt u een mooi sfeervol patroon. Leg de nieuwe baan met de lange zijde in de eerder gelegde baan. Druk de planken vervolgens met de korte zijden in elkaar. Al onze houten parket vloeren zijn voorzien van uitstekende klik en mes-en groef verbindingen waardoor de lamellen eenvoudig op elkaar aansluiten.

Meerdere gelegde banen eiken houten lamelparket aan tikken slagijzer

Stap 5 - Deurposten

Zaag aan de onderzijde van de deurpost de dikte van de plank + een aantal millimeters speling uit de deurpost. Vervolgens kunt u de plank net als de eerdere banen op dezelfde wijze afzagen en onder de deurpost leggen. Met het plaatsen van plinten wordt de resterende opening in de deurpost afgedicht. 

Alternatief: Soms is het niet mogelijk om een deurpost af te zagen. Zaag in dit geval de deurpost als volgt uit de eiken vloer plank. Meet de ruimte tussen de laatst gelegde plank en de deurpost op. Teken dit af op de onderzijde van de plank. Meet vervolgens de breedte tussen de vorige baan en het punt waar de deurpost begint op. Teken dit ook af op de plank en u weet welk gedeelte u kunt afzagen. Let op: houdt ook bij deurposten rekening met de 1 cm speling tussen de vloer en deurpost.

Stap 6 - CV-buizen / water leidingen

Meet de afstand van de muur naar het middelste punt van de waterleiding op. Teken deze afstand af op de te leggen parket plank vanaf de muur. Zaag de omtrek van de buizen met een decoupeerzaag uit de plank, houdt hierbij een marge van 5 mm aan.

Cv - buizen uit vloer zagen 2 gaten in houten lamel

Vervolgens zaagt u de plank vanuit de breedste punten van de reeds uitgezaagde cirkels schuin naar de muur door. Daarnaast zaagt u vanuit het midden van de linkercirkel naar de rechtercirkel.

Uitzagen CV Buis bij houten lamel parket vloeren

Nu kunt u de plank om de buizen leggen. Het afgezaagde stuk kan weer tegen de plank aan worden gelegd en eventueel worden verlijmd. U kunt de vloer vervolgens nog strak afwerken met bijvoorbeeld onze stoere Roestvrijstalen Rozetten.

Laatste Eiken houten vloer plank om CV-buizen gelegd

Stap 7 - Vloer afsluiten

Bij de laatste baan meet u de afstand van de muur naar de laatst gelegde baan op. Doe dit aan beide zijden van de te leggen plank (dit is noodzakelijk aangezien muren vaak niet recht zijn). Teken dit af op de plank en trek vervolgens een lijn van het ene punt naar de andere. Houdt hier ook rekening met 1 cm speling tussen de vloer en de muur. Zaag de plank op de juiste maat en leg dit gezaagde eiken vloerdeel tussen de muur en vloer. Ook hier is het verstandig om vooraf het uitstekende mes van de mes en groef verbinding van het houten lamel aan de zijde van de muur af te zagen. Zo houdt u zo min mogelijk ruimte over tussen vloer en muur. Houdt ook aan deze zijde altijd 1 cm speling over. Na het verwijderen van de afstandhouders hoeft u de vloer nu alleen nog af te werken met plinten of lijsten.

Stap 8 - Vloer afwerken met plint

Zaag de plinten op maat en bevestig ze met de plakstrip, lijm of de plintbevestiging aan de muur/vloer. De bevestiging van de plinten verschilt per plintsoort. Let op: reinig de vloer en muur voldoende voor het bevestigen van de (plak)plinten. Zo bent u verzekerd van een goede bevestiging van uw plint op muur/vloer.

 

 

Mis nooit meer aanbiedingen, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op facebook voor speciale acties, Houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor Doe het Zelf klustips, de Houtsoort van de maand, Hout Trends en meer


pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram