Logo Gadero
service
Klustip

Laminaat leggen

Gadero logo
Geschreven doorAnne
Geplaatst17-12-2019

Tips vooraf:

  • Kies bij kleinere ruimte’s voor een smallere laminaat plank of een plank met een lichte kleur om de kamer optisch een stuk groter te laten lijken.

  • Plaats de laminaat pakken 24 uur voor u de vloer gaat leggen in de ruimte waar het laminaat moet komen te liggen. Zo kan het materiaal acclimatiseren en verkleint u de kans dat de laminaat vloer na het leggen uitzet of krimpt.

  • Woont u in een appartement of bovenwoning dan is het mogelijk dat een geluidsabsorberende ondervloer verplicht is. Informeer bij de woningbouwvereniging of de vereniging van eigenaren naar de eisen die voor uw woning zijn vastgesteld.

  • Maak de ruimte voor het leggen stofvrij. Zaag de planken tijdens het leggen van het laminaat in een andere ruimte om nieuwe stofvorming te voorkomen.

  • Toch liever de complete vloer laten verwerken door een professional? Laat uw laminaat leggen voor slechts €13,95 per vierkante meter (m2) inclusief ondervloer en plakplinten door onze ervaren vakmannen. Met 100% zekerheid op het behoudt van uw fabrieksgarantie.

Floer Landhuis Variatie Laminaat Rustiek Pure Eik
Gemiddeld
1
Bodemvloer prepareren

Voordat er kan worden begonnen met leggen van het laminaat moet de bodemvloer worden geprepareerd. De bodemvloer moet voor het leggen van de ondervloer zo vlak mogelijk worden gemaakt. Eventuele putjes kunnen worden opgevuld met bijvoorbeeld egaliseercement. Steek uitstulpingen en andere oneffenheden hoger dan 2 mm weg met een plamuurmes voor u begint met het leggen van het laminaat.

2
Ondervloer voor laminaat leggen

Wanneer de bodem voldoende is geëgaliseerd kan er worden begonnen met het leggen van een laminaat ondervloer. Er zijn verschillende ondervloeren beschikbaar. Woont u in een appartement of bovenwoning dan is het mogelijk dat een geluidsabsorberende ondervloer verplicht is. Informeer bij de woningbouwvereniging of de vereniging van eigenaren naar de eisen die voor uw woning zijn vastgesteld. U kunt kiezen uit verschillende laminaat geschikte ondervloeren voor bijvoorbeeld geluidsreductie naar benedenruimte’s, geluidsreductie van het loopgeluid in de ruimte zelf of bijvoorbeeld een ondervloer geschikt voor vloerverwarming. Ook is er een standaard budget ondervloer beschikbaar.

3
Legrichting bepalen

Voordat er kan worden begonnen met leggen van het laminaat moet er eerst een legrichting worden bepaald. Vaak wordt er begonnen met het leggen van een baan langs de langste muur. Dit kan dankzij de lange banen zorgen voor een ruimte die optisch groter lijkt. In een vierkante ruimte worden de laminaat stroken vaak in de lengte richting het raam geplaatst. Zorg bij het leggen van de eerste baan laminaat dat er 1 cm speling is tussen de muur en de vloer, dit kan door gebruik te maken van afstandsblokjes. Houdt ook tijdens het leggen van de daaropvolgende laminaat stroken 1 cm speling tussen de vloer en muren aan. Deze centimeter kan eventuele uitzetting van de vloer opvangen.

4
Laminaat leggen

Vaak wordt het laminaat met de mes verbinding richting de muur gelegd. Dit verschilt echter per merk aangezien ieder merk gebruik maakt van een andere soort click verbinding. Lees op of in de verpakking, van bijvoorbeeld het Quick-StepMeister of Floer laminaat, de leg-instructies van het betreffende laminaat. Begin met leggen van het laminaat in een hoek van de ruimte en leg de eerste baan met de korte zijden aan elkaar.

Wanneer de volgende plank niet meer past, meet u de ruimte tussen het gelegde laminaat en de muur op. U tekent deze lengte af op de de te leggen plank en zaagt deze vervolgens door. Het zagen van het laminaat kan met een handzaag, wij raden dit echter af i.v.m. de ruige zaagrand die hier vaak overblijft. We raden aan een laminaatknipper of decoupeerzaag te gebruiken.

Na het leggen van de eerste vloerbaan en het zagen van de laatste laminaatplank blijft er een gedeelte over. Als dit overgebleven gezaagde vloerdeel langer is dan 25 cm begint u met dit stuk aan de nieuwe volgende baan. Is de overgebleven restplank korter dan 25 cm? Zaag dan een nieuwe plank door midden en begin de nieuwe baan met een halve laminaat plank. Zo verspringen de naden van de planken en krijgt u een mooi patroon. Begin na het leggen van een baan laminaat altijd weer aan de kant van de ruimte waar u ook de vorige baan bent begonnen. Leg de nieuwe rij laminaat met de lange zijde in de eerder gelegde laminaatstrook. Druk de planken vervolgens met de korte zijden in elkaar. Al ons Laminaat is voorzien van uitstekende klik-verbindingen waardoor dit eenvoudig moet verlopen. U kunt eventueel waar nodig de planken aantikken met een slagblok.

Montage vloer

Door de vloer voorzichtig aan te tikken voorkomt u dat er kieren of kleine openingen tussen de laminaatplanken open blijven tijdens het leggen. Doet u dit niet dan kan het zijn, dat bij het openlaten van de kleinste kieren, de planken verderop tijdens het leggen niet meer passen. Gebruik altijd een slagblok om schade aan het laminaat en de click-verbinding te voorkomen! Hier vindt u een complete Laminaat Legset inclusief slagblok, slagijzer en afstandhouders. 

5
Laminaat planken leggen met Click-verbindingen

U kunt de laminaat vloeren van Quick-Step, Meister en Floer op meerdere verschillende manieren bevestigen. Zo kunnen de planken in de lengte worden bevestigd, in de breedte worden bevestigd en van bovenaf worden geklikt. Het bevestigen van de laminaat vloer in de lengte werkt vaakt het eenvoudigst. Het is echter handig om in lastige hoeken, onder een verwarming of een deurpost meerdere leg-mogelijkheden te hebben. 

Laminaat leggen liggend breedte

Hier wordt het laminaat in de breedte bevestigd. Vervolgens kunt u eenvoudig de laminaat strook in de lengte naar benedenen vast "klikken". 

Parket leggen Liggend lengte 0

Op deze wijze wordt het laminaat in de lengte bevestigd, vervolgens kunt u de brede zijde van de kunststof plank weer eenvoudig naar beneden in elkaar "klikken". 

6
Deurposten

Zaag aan de onderzijde van de deurpost de dikte van de plank + een aantal millimeters speling uit de deurpost. Vervolgens kunt u het laminaatdeel net als de eerdere banen op dezelfde wijze afzagen en onder de deurpost leggen.

Alternatief: Soms is het niet mogelijk om een deurpost af te zagen. Zaag in dit geval de deurpost als volgt uit de laminaat plank. Meet de ruimte tussen de laatst gelegde plank en de deurpost op. Teken dit af op de onderzijde van de plank. Meet vervolgens de breedte tussen de vorige laminaatbaan en het punt waar de deurpost begint op. Teken dit ook af op de plank en u weet welk gedeelte u kunt afzagen. Let op: houdt ook bij deurposten rekening met de 1 cm speling tussen de vloer en deurpost.

7
Water leidingen & Verwarming buizen

Meet de afstand van de muur naar het middelste punt van de waterleiding op. Teken deze afstand af op de te leggen laminaat plank vanaf de muur. Zaag de omtrek van de buizen hier uit de plank met een marge van 5 mm. In onderstaande aflevering van Gadero TV laat Ronny ook zien hoe u deze makkelijk uit de vloer zaagt. 

play video
stappenplan laminaat en eiken houten parket vloeren

Vervolgens zaagt u vanuit het breedste punt van beide cirkels naar de lange zijde. Verder zaagt u vanuit beide cirkels naar elkaar toe.

stappenplan laminaat en eiken houten parket vloeren

Leg de laminaat plank in de vloer en plaats het reststuk achter de CV-buizen. Dit gedeelte kan worden verlijmd aan het laminaat vloerdeel, zo bent u zeker van een strakke afwerking.

stappenplan laminaat en eiken houten parket vloeren

U kunt de vloer vervolgens strak afwerken met onderstaande stoere Roestvrijstalen Rozetten.

110414 QS Roestvrij stalen Rozet RVS

8
Laminaat vloer afsluiten

Wanneer u bij de laatste baan bent beland meet u de afstand van de muur naar de laatst gelegde laminaat strook op. Houdt hier ook rekening met de 1 cm speling tussen de vloer en de muur. Doe dit aan beide zijden van de te leggen plank (dit is noodzakelijk aangezien muren vaak niet recht zijn). Teken dit af op de plank en trek vervolgens een lijn van het ene punt naar de andere over de laminaatplank. Zaag de plank op de juiste maat en leg dit deel. Het leggen van de vloerdelen is hiermee voltooid.

Plinten plaatsen - Tips plinten kitten en verstek zagen
play video

9
Laminaat vloer afwerken

Werk de vloer nu af met plinten. Let op: reinig de vloer en muur voldoende voor het bevestigen van de (plak)plinten. Zo bent u verzekerd van een goede bevestiging van uw plinten. Wanneer u bij een hoek van een muur uitkomt zaagt / knipt u de plint af in een hoek van 45 graden. Zaag / knip de volgende plint strip andersom weer in een hoek van 45 graden voor. Bevestig deze langs de muur en tegen de vorige plintstrip aan.

Vloer afgewerkt met stijlplint en scotia

Het eindresultaat van een Quick-Step Classic vloer afgewerkt met een witte muurplint, ook wel stijlplint genoemd. Om het mooie hout design van dit laminaat sfeervol over te laten lopen in de witte muurplint is gebruikt gemaakt van de Quick Step Scotia Kwadrant Plint. Deze zijn beschikbaar in dezelfde kleuren als de Quick Step Laminaat vloeren! Bekijkt u ons laminaat het liefst gesorteerd per merk en serie? Laminaatspecialist Gadero heeft alle A-merken met kwalitatief hoogwaardige laminaat serie's voor u op een rijtje gezet.

Materiaal berekenen

stappenplan laminaat en eiken houten parket vloeren

Laminaat wordt bij Gadero verkocht per vierkante meter (m2). Om het benodigde aantal vierkante meter laminaat en ondervloer te berekenen moet eerst de ruimte worden opgemeten. Meet de lengte en breedte van de ruimte op en vermenigvuldig deze met elkaar om tot het aantal m2 te komen. Heeft u een ruimte als in bovenstaande afbeelding? Probeer dan vierkante vakken te maken en tel de uitkomsten bij elkaar op. Doordat er tijdens het leggen laminaat planken worden verzaagd rekenen we 10% extra snijverlies mee. Het aantal dat hier uit voort komt is het uiteindelijke aantal benodigde vierkante meters voor zowel het laminaat als de ondervloer. Toch teveel besteld? Bij Gadero kunt u na het leggen de ongeopende pakken retour sturen!

  • Plinten/Lijsten: Lengte + Breedte + Lengte + Breedte = ... x 1,1 (10% snijverlies).

Plinten worden bij Gadero verkocht per 2,4 strekkende meter. De plinten en lijsten worden gebruikt om de vloer mooi over te laten lopen op de muur. Het benodigde aantal meters plinten en/of lijsten wordt berekend door de lengtes van alle muren bij elkaar op tellen. Ook hier moet rekening worden gehouden met een snijverlies van 10%. Het aantal dat hier uit voort komt is het benodigde aantal strekkende meters.

Bekijk ook onderstaande legvideo. 

Gadero TV: Floer Variclick Legvideo
play video

Let op: niet iedere click verbinding is gelijk. De video betreft de Floer Variclick verbinding, deze verbinding en legwijze is vergelijkbaar aan de Uniclic verbinding van Quick-Step. Deze legmethode kan dus ook voor Quick Step Uniclic worden gebruikt. Voor andere verbindingen, zoals de "drop down" systemen gelden ook andere legmethodes. De Quick Step Uniclic en Floer Variclick zijn echter de beste klik verbindingen op de huidige markt. Naast gebruikersgemak houden deze verbindingen het laminaat ook goed op zijn plaats! Zo wordt kiervorming voorkomen en kan er geen vuil of vocht tussen de planken komen.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero