#219 Pergola bouwen met ronde palen

In deze nieuwe Gadero TV #219 legt Ronny u uit hoe u een pergola kunt bouwen met ronde palen. Dit geeft een ander effect dan de standaard vierkante balken en zorgt daarmee voor een mooie uitstraling in uw tuin. 

Doe-het-zelf

Voorbereidingstijd:

01 uur

Bouwtijd:

04 uur

Geschatte kosten:

€ 200,00 - € 600,00

Benodigdheden:

Schep
Centimeterband
Uitzettouw
Ladder
IJzeren hamer
Accuboormachine
Water
Paalhamer
Sisaltouw

Stap 1: "Uitlijnen van het oppervlak"

Bij Gadero kiezen wij om een pergola te bouwen met 3 meter palen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van 4 staanders. Deze worden in de lengte 3 meter uit elkaar geplaatst en in de breedte 2.5 meter. Plaats houten latjes in de grond om een lijn te spannen. 

Tip! Span een lijntje boven de bestrating. Wil je weten of het volledig recht is? Hang er dan een lijn waterpas aan. Daarna kun je vanaf je lijn tot de onderkant van het gat meten of het gelijk is. Klopt dit? Dan is alles in lijn.

Stap 2: "Plaatsen van de rondpalen"

Ons advies is om de palen altijd met 2 mensen te plaatsen. Zo kan de één de paal vast houden en de andere kijken of het waterpas is. Wanneer u de de paal in de grond hebt geplaatst kunt u deze aanstampen met wat zand/aarde. Daarna is het van belang om de paal goed te waterpassen zodat deze zeker weten recht staat. Voeg daarna snelcement toe voor een nog stevigere fundering.

Tip: Afhankelijk van het type beton is er 3 liter water per 25 kilo snelcement nodig

Stap 3: "Balken vastschroeven"

Wanneer u de vier staanders hebt geplaatst kunt u hier vier balken overheen plaatsen om de constructie compleet te maken. Wij hebben een doorloophoogte van 2.10 meter aangehouden. Zorg er voor dat u de constructie niet al te hoog maakt en houdt wat overstek aan beide zijden aan voor een mooiere uitstraling. 

De balken bovenaan dragen geen gewicht. Laat deze aan de voor- en achterzijde uitsteken en schroef ze vervolgens (wanneer waterpas) vast met lange 6 x 180 mm dikke lange schroeven. Gebruik hiervoor 2 schroeven per kruising!

Stap 4: "(Dak) balken monteren"

Bovenop de pergola komen nog verschillende balken, deze kunt u zien als de dakbalken van de pergola. Om deze precies gelijk te monteren, wordt rekening gehouden met een tussenruimte van 40/50 cm. Bij Gadero hebben we daarom een handige tip voor het bepalen van de hart op hart maat: plaats eerst de meest linkse en rechtse balk en meet de tussenruimte tussen deze twee op. Deel vervolgens deze totale tussenruimte door de tussenruimtes er tussen (gedeeld door 40/50 cm in dit geval). Zo krijgt u uw hart op hart maat. 

U kunt als laatste wanneer de constructie waterpas staat, alles vastschroeven met de 6 x 180 mm lange schroeven. 

Stap 5: "Afwerking van de Pergola"

Wilt u uw pergola mooi afwerken? Kies er dan voor om sisaltouw (verkrijgbaar bij de bouwmarkt) te bevestigen aan de pergola. U kunt met behulp van krammetjes het touw vast zetten en om de constructie heen wikkelen. Voor deze pergola is 50 meter sisaltouw met een diameter van 10 mm gebruikt. 

Begin door het touw bovenop de pergola vast te maken met een kram. Daarna kunt u het touw om de verbinding heen wikkelen (hoeveel slagen/volgorde bepaalt u zelf) en u kunt het vervolgens aan het einde ook weer vast maken met een kram. 

Stap 6: "Extra uitstraling"

Heeft u alle stappen gevolgd, maar vindt u toch dat er iets mist aan uw pergola? U kunt uw pergola nog bedekken met klimplanten. Deze maakt u vast aan de onderkant van uw staanders en zullen daarna gaande weg omhoog groeien. Zo heeft u een mooie uitstraling en heeft u uiteindelijk een volledig bedekte pergola. 

Pergola van ronde palen

Als u graag een originele pergola wilt in uw tuin dan kunt u kiezen voor een pergola met ronde palen. Ronny maakt in deze video gebruik van ronde cilindergefreesde palen met een diameter van 10 cm. De palen zijn beschikbaar in verschillende lengte maten variërend van 3 tot 5 meter. In deze video wordt gewerkt met rondpalen van 3 meter. 

Stappenplan in het kort

Om u een snelle indruk te geven wat komt kijken bij het plaatsen en monteren van een pergola met ronde palen. Is hieronder een kort stappenplan geschreven. Wilt u het gehele stappenplan lezen? Bekijk dan onze klustip over het plaatsen van een pergola met ronde palen!

 1. Begin met het uitlijnen van het oppervlak. Bij een pergola met palen van 3 meter met 4 staanders, plaatst u ze in de lengte 3 meter uit elkaar en in de breedte 2.5 meter. Hang een lijnwaterpas aan uw uitzetlijn om te kijken of het waterpas en recht is. 
 2. Plaats de staanders met twee mensen, zorg er voor dat deze waterpas zijn en stamp ze eerst aan met zand of aarde voordat u ze uiteindelijk met snelcement vastzet. 
 3. Plaats de balken bovenop om de constructie compleet te maken. Laat ze een stukje oversteken voor het mooiste effect en schroef ze vast met 6 x 180 mm lange schroeven.
 4. Monteer de (dak) balken. Bereken de tussenruimte zorgvuldig om tot de juiste hart op hart maat te komen en schroef deze ook vast met dezelfde 6 x 180 mm schroeven. De tussenruimte bedraagt zo'n 40/50 cm. 
 5. Maak uw pergola compleet met sisaltouw! Deze kunt u vastzetten met krammetjes en om de verbindingen van de pergola heen wikkelen. 
 6. Extra: Bestel klimplanten voor uw pergola. Deze zorgen dat u over een tijdje een volledig bedekte pergola hebt én het geeft net iets meer uitstraling. 

Pergola maken met ronde palen

Materialen en benodigdheden

Hieronder is een overzicht te vinden met de benodigdheden en materialen welke komen kijken bij het bouwen van een pergola met ronde palen! 

Materialen

Benodigdheden

 • Schep
 • Centimeterband
 • Ladder
 • Ijzeren hamer
 • Paalhamer
 • Accuboormachine
 • Water

Liever een pergola maken met vierkante palen? Bekijk dan onze klustip pergola bouwen met Lariks Douglas hout

facebook gadero Ontdek ons op facebook voor speciale acties, Houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes

Youtube Gadero Hout TV Abonneer op GaderoTV voor Doe het Zelf klustips, de Houtsoort van de maand, Trends en meer

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram