#234 Prieel opbouwen van geïmpregneerd hout

In aflevering #234 van Gadero TV laat Ronny u zien hoe u een prieel van geïmpregneerd hout opbouwt. Hij gaat hiervoor Prieel Cordoba van het A-merk Karibu opbouwen. Deze heeft een afmeting van 357 x 357 x 297 cm. Weten welke stappen u moet volgen? Lees dan snel verder! 

Prieel Cordoba Karibu 357 x 357 x 297 cm

Voor Gadero TV #234 heeft Ronny een prieel van het Duitse A-merk Karibu opgebouwd. Prieel Cordoba, met een afmeting van 357 x 357 cm en een hoogte van 297 cm is van keteldruk geïmpregneerd hout. Dit houdt in dat de staanders uiterst duurzaam zijn en bescherming bieden tegen vocht, vuil en schimmel. Door de vierkante vorm van dit prieel is het geschikt voor verschillende toepassingen. U kunt uw loungeset of buitenkeuken hier plaatsen of creëer een mooie plek waar uw kinderen kunnen spelen. 

Karibu prieel Cordoba

Fundering 

De staanders van dit prieel hebben een afmeting van 88 x 88 mm. Deze zijn niet geschikt om te plaatsen op betonpoeren. Daarom raden wij aan om gebruik te maken van H-Paalankers wanneer u uw prieel wilt verankeren. Deze 9 x 9 x 60 cm paalankers van verzinkt staal zijn perfect om uw staanders te verankeren in de grond. Zorg er voor dat u uw ankers insluit met behulp van snelcement. Zo bent u verzekerd van een stevige verankering. 

Opbouw prieel Karibu

Stappenplan

 

Doe-het-zelf

Voorbereidingstijd:

01 uur 30 minuten

Bouwtijd:

08 uur

Geschatte kosten:

€ 950,00 - € 1.250,00

Benodigdheden:

Lijmklem
Ladder
Potlood
Accuboormachine
Duimstok

Stap 1: "De constructie opbouwen"

We beginnen met vier staanders met rondom vier ringbalken. Zo creëert u een mooi vierkant en op deze manier heeft u de basis waar u vanuit omhoog kan werken met de dakbalken naar een puntdakje.

Tip! Er worden voor deze constructie houtdraadbouten meegeleverd. Deze kunt u zelf (indien gewenst) vervangen door tellerkopschroeven met torx 40 en zelfborende kop. U hoeft voor deze schroeven niet voor te boren en kunt ze eenvoudig monteren met een boormachine.

Stap 2: "De ringbalk vastmaken aan uw staanders"

Monteer uw schroef aan de bovenkant van de ringbalk. Zet deze niet gelijk vast, zo heeft u namelijk uw staanders nog even los en kunt u deze nog bewegen. Op deze manier kunt u eerst uw schuine schoren plaatsen in de hoeken voor een haakse constructie. Daarna kunt u alles definitief fixeren. 

Stap 3: "Ringbalk plaatsen op uw staanders"

Als u alleen werkt, is het soms lastig om uw constructie in elkaar te zetten. Wilt u toch uw constructie zelf maken? Maak dan gebruik van een lijmklem. Plaats een lijmklem op uw staanders met een kleine balk. Zo kunt u uw ringbalk eerst laten rusten op dit balkje en deze vervolgens vastzetten met schroeven. 

Stap 4: "Dakbalken monteren aan het klosje"

Al uw dakbalken worden gemonteerd aan hetzelfde klosje. Dit klosje heeft meerdere zijden. Op elke zijde kunt u een van uw dakbalken bevestigen. Maak voordat u uw balken monteert op de constructie eerst een geraamte. Zo zorgt u ervoor dat uw dak de juiste stevigheid krijgt. Zet eerst twee balken in tegenovergestelde zijde vast met behulp van schuine schroeven. Voor extra stevigheid kunt u ook alvast uw onderbalk hier aan vast monteren. 

Stap 5: "Plaatsen van het dakbeschot"

Het dakbeschot bestaat voor dit prieel uit plaatmateriaal. Monteer de dakbalken aan de onderzijde. Om ervoor te zorgen dat het dakbeschot in het midden komt, meet u de linker- en rechterzijde op. 
Wanneer u klaar bent met de middelste platen, kunt u verder met de schuine dakplaten. Ook hier monteert u uw onderbalken aan de onderzijde. Maak een streep op het midden van de balk (balk = 4 cm, dus 2 cm vanaf de zijkant). En laat de dakplaat 3 cm oversteken ten opzichte van de balk. Zo blijven uw balken mooi droog, wat ervoor zorgt dat ze een langere levensduur hebben.
 

Dakbedekking

Prieel Cordoba wordt standaard geleverd met houten dakplaten van 16 mm bitumen. Door de 20 graden helling van uw dak, is deze geschikt voor uitbreiding met dakshingles. Kijk bij de extra opties voor het bestellen van de verschillende soorten dakshingles uit ons assortiment. U kunt kiezen uit Dakshingles Recht Zwart of Dakshingles Beverstaart Groen. Wilt u graag uitleg hoe u dakshingles monteert? Bekijk dan eens Gadero TV #161

Dakbedekking plaatsen Karibu prieel

Materialen en gereedschappen

Materialen

Gereedschappen

  • Accuboormachine
  • Duimstok
  • Ladder
  • Potlood
  • Lijmklem

Alternatieven

Dit prieel van Karibu is ook verkrijgbaar in andere afmetingen. In deze Gadero TV heeft Ronny voor u de 'middelmaat' prieel opgebouwd van 3.5 bij 3.5 meter. Wilt u liever een kleiner prieel? Kies dan voor Prieel Sevilla van 340 x 340 cm. Liever een groter prieel? Dan kunt u kiezen voor Prieel Granada van 377 x 377 cm! 

Meer weten? Bekijk hier ons volledige assortiment tuinprieelen

Dak prieel Cordoba

Wilt u meer inspiratie opdoen voor het maken van een overkapping? Lees dan onze klustips of bekijk de categoriepagina overkappingen van Gadero TV.


Abonneer ook op ons gratis Youtube kanaal en kijk elke week een nieuwe Gadero TV! 

Abonneer Nu op het Youtube kanaal

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op Facebook voor speciale acties, houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes!

Youtube Gadero Hout TV Abonneer op GaderoTV voor doe-het-zelf klustips, de houtsoort van de maand, hout trends en meer.

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz.

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram