Logo Gadero
service
Klustip

PVC vloer leggen met lijm

Gadero logo
Geschreven doorLuuk
Geplaatst09-02-2021

U bent van plan om zelf een PVC vloer te gaan leggen? In het onderstaande stappenplan leggen wij u precies uit hoe u zelf een PVC vloer legt met lijm. Wij zijn voor het prijsvoorbeeld en de geschatte duur uitgegaan van een PVC vloer van 50 m2. Houd er rekening mee dat de tijd die het leggen van een vloer in beslag neemt erg afhankelijk is van het oppervlak. 

Benodigdheden:

  • Stofzuiger

  • Afstandhouders

  • Potlood

  • Zaag

Floer ComfyClick PVC Onlanden Gerookt
5 uur voorbereiden
20 uur klussen
€1200 - €2100
Gemiddeld
1
Materiaal berekenen
  • PVC: Lengte X Breedte = ... X 1,1 (10% snijverlies).

PVC wordt bij Gadero verkocht per vierkante meter (m2). Om het benodigde aantal vierkante meter PVC te berekenen moet eerst de ruimte worden opgemeten. Meet de lengte en breedte van de ruimte op en vermenigvuldig deze met elkaar om tot het aantal m2 te komen. Heeft u een ruimte als in bovenstaande afbeelding? Probeer dan vierkante vakken te maken en tel de uitkomsten bij elkaar op. Doordat er tijdens het leggen stroken PVC worden versneden rekenen we 10% extra snijverlies mee. Het aantal dat hier uit voort komt is het uiteindelijke aantal benodigde vierkante meters. Toch teveel besteld? Bij Gadero kunt u na het leggen de ongeopende pakken retour sturen! 

  • Plinten/Lijsten: Lengte + Breedte + Lengte + Breedte = ... x 1,1 (10% snijverlies).

Plinten worden bij Gadero verkocht per 2,4 strekkende meter. De plinten en lijsten worden gebruikt om de vloer mooi over te laten lopen op de muur. Het benodigde aantal meters plinten en/of lijsten wordt berekend door de lengtes van alle muren bij elkaar op tellen. Ook hier moet rekening worden gehouden met een snijverlies van 10%. Het aantal dat hier uit voort komt is het benodigde aantal strekkende meters. 

stappenplan laminaat en eiken houten parket vloeren

2
Bodemvloer Prepareren

Voordat er kan worden begonnen met het leggen van een verlijmde PVC vloer moet de bodemvloer worden geprepareerd. Voor een verlijmbare PVC vloer dient de bodemvloer 100% egaal zijn. Dit is van belang omdat oneffenheden altijd zichtbaar worden in de uiteindelijke vloer. Egaliseren kan op twee manieren. De eerste is de bodemvloer te behandelen met egaline (zie foto). Dit wordt ook wel een "natte" egalisatie genoemd. Deze methode is zeer geschikt voor zandcement en anhydriet dekvloeren. De tweede manier is een zogenaamde "droge" egalisatie, dit is een duale ondervloer, zoals Jumpax of Marathon Premium. Deze methode is ideaal voor houten draagvloer constructies.

Bodemvloer egaline

3
Legrichting bepalen

Voordat u begint met het leggen van uw PVC vloer bepaalt u eerst de legrichting. Vaak wordt er begonnen met het leggen van een baan langs de langste muur. Dit kan dankzij de lange banen zorgen voor een ruimte die optisch groter lijkt. In een vierkante ruimte worden de PVC stroken vaak in de lengte richting het raam geplaatst. Zorg bij het leggen van de eerste baan PVC dat er 5 mm speling is tussen de muur en de vloer, dit kan door gebruik te maken van afstandsblokjes. Houdt ook tijdens het leggen van de daaropvolgende PVC stroken 5 mm speling tussen de vloer en muren aan. Deze halve centimeter kan eventuele uitzetting van de vloer opvangen.

4
Lijmen van een PVC vloer

Nadat de legrichting bepaald is kan er begonnen worden met het leggen van vloer. De vloer dient volledig vuil en stofvrij te zijn, even goed stofzuigen is noodzakelijk. De vloer kan rechtstreeks worden verlijmd op de geëgaliseerde ondergrond met de Eurocol 640 lijm. Ook is het mogelijk de PVC stroken te plakken op een zelfklevende ondervloer. Dit maakt het gebruik van lijm overbodig. Na het plaatsen van de PVC delen is het aan te raden de vloer even te verzwaren voor optimale hechting.

5
PVC leggen rond waterleidingen en verwarmingsbuizen

Meet de afstand van de muur naar het middelste punt van de waterleiding op. Teken deze afstand af op de te leggen PVC plank vanaf de muur. Snij de omtrek van de buizen hieruit de plank met een marge van 5 mm.

stappenplan laminaat en eiken houten parket vloeren

Vervolgens snijdt u vanuit het breedste punt van beide cirkels naar de lange zijde. Verder snijdt u vanuit beide cirkels naar elkaar toe.

stappenplan laminaat en eiken houten parket vloeren

Leg de PVC plank in de vloer en plaats het reststuk achter de CV-buizen.

stappenplan laminaat en eiken houten parket vloeren

U kunt de vloer vervolgens strak afwerken met onderstaande stoere Roestvrijstalen Rozetten.

110414 QS Roestvrij stalen Rozet RVS

6
PVC vloer afwerken

Werk de vloer nu af met plinten. Let op: reinig de vloer en muur voldoende voor het bevestigen van de (plak)plinten. Zo bent u verzekerd van een goede bevestiging van uw plinten. Wanneer u bij een hoek van een muur uitkomt zaagt / knipt u de plint af in een hoek van 45 graden. Zaag / knip de volgende plint strip andersom weer in een hoek van 45 graden voor. Bevestig deze langs de muur en tegen de vorige plintstrip aan.

afgewerkte pvs vloer met plint

Gerelateerde klustips van Gadero