#101 Schutting van thermisch gemodificeerd hout maken

#101 Schutting van thermisch gemodificeerd hout maken

In aflevering #101 ziet u hoe de hoofdrolspeler van Gadero TV, Henk Jan, een luxe schutting van thermisch gemodificeerd hout monteert. Thermisch gemodificeerd vuren is zeer geschikt voor de gevels van woningen. Maar u kunt er ook een hele mooi schutting mee maken. 

Schutting monteren thermisch gemodificeerd vuren

Thermisch gemodificeerd vuren is zeer duurzaam (duurzaamheidsklasse vergelijkbaar met red cedar en hardhout), kent nauwelijks werking en heeft een fraaie, bruine kleur. Maak van deze thermowood planken een moderne schutting. Deze moderne planken zijn rondom glad geschaafd met licht afgeronde hoekjes.

Bij thermisch modificeren onder stoomdruk wordt alleen waterstoom gebruikt onder hoge druk. Door het hout thermisch te modificeren wordt het heel duurzaam. Zo ontstaat er een mooie bruine kleur en de plank blijft licht. Het enige nadeel is dat het hout iets broos kan worden. Zodra het gemonteerd is, merkt u hier niks meer van. U kunt deze schutting aan beide kanten bekleden, maar ook enkelzijdig. Hieronder ziet u een voorbeeld.

schutting eenzijdig

Voordelen schutting thermisch gemodificeerd hout

  • Een schutting als deze vormt een prachtig geheel;
  • Lichtgewicht, effen kleur en ideale ventilatie;
  • Een lange levensduur dankzij het thermisch modificeren en nagenoeg geen werking meer;
  • Het thermisch vuren is eenvoudig te zagen, zorgt u ervoor dat u dit voorzichtig doet, aangezien het hout door het thermisch modificeren brozer wordt. Dit zegt daarentegen niets over de duurzaamheid van de planken;
  • Deze houtsoort is dubbel zo duurzaam: afkomstig uit Europese bossen en thermisch gemodificeerd.

Thermisch gemodificeerd

Nadelen schutting thermisch gemodificeerd vuren

  • Kan naar verhouding grote noesten bevatten;
  • Redelijk broos bij montage wees dus voorzichtig met transporteren.

Heeft u toch voorkeur voor een verticale schutting? Bekijk dan aflevering #95 van Gadero TV, daar plaatsen we een verticale schutting van thermisch gemodificeerd Rhombus.

Gadero Tip: boor thermisch gemodificeerd hout altijd voor, anders kunnen er scheuren ontstaan op het uiteinde van de plank. 

WovarRVSschroef

Benodigde materialen van Gadero voor het monteren van een thermisch gemodificeerde schutting:  

Wilt u meer weten over het plaatsen van Azobe Hardhouten palen? Bekijk aflevering #32 van Gadero TV voor meer tips en ideeën. Of ga naar de afspeellijst 'schutting' op ons Youtube-kanaal.

Showroom Gadero Breukelen
Wilt u deze gave schutting in het echt bewonderen? Dat is mogelijk bij onze vestiging in Breukelen. Uitsluitend bezoek op afspraak.

Bekijk ook de video over ons bezoek aan Platowood, waar we het proces van thermisch modificeren bewonderen:

Wilt u meer tuininspiratie opdoen? Lees dan onze blogs.
Abonneer ook op ons gratis Youtube kanaal en kijk elke week een nieuwe Gadero TV! 

Abonneer Nu op het Youtube kanaal

Doe-het-zelf

Voorbereidingstijd:

30 minuten

Bouwtijd:

04 uur

Geschatte kosten:

€ 1.500,00 - € 3.000,00

Benodigdheden:

Schuttingplank Thermisch Gemodificeerd Vuren 1.8 x 14 cm Glad geschaafd
Balk Hardhout 4.5 x 7 cm
Azobe Hardhout Paal 7x7 cm Fijnbezaagd
Schroef 5 x 50 mm Torx RVS Gadero 200 stuks
Grondboor 7 cm voor het maken van paalgaten
Paalhouder Vlakke Steun Elephant 7 x 7 cm
Afstandhouder
Uitzettouw 50 meter
Paalhamer 4 kg
Lange waterpas

Stap 1: "Plaats de 7 x 7 Azobe palen"

Plaats om de 70 cm de 7 x7 Azobé palen in de paalhouder Vlakke Steun Elephant 7 x 7 cm. Deze palen staan op een betonnen vloer, maar als u de mogelijkheid heeft, adviseren wij om de palen in de grond te plaatsen. Gebruik een uitzettouw om ervoor te zorgen dat de schutting recht geplaatst wordt. Wanneer u de palen in de grond plaatst, zorg ervoor dat u met een grondboor van 7 cm goed voorboort. Zo creeërt u een goede basis om uw thermisch gemodificeerde planken horizontaal te monteren. 

Stap 2: "Thermisch gemodificeerde planken monteren"

Gebruik altijd een lange waterpas voor het monteren van de onderste plank. Wij adviseren de eerste plank 7 á 10 centimeter van de grond af te plaatsen. Zo wordt de onderste plank niet vies door opspattend vuil. Plaats daarna de planken bovenop elkaar, met 7mm tussenruimte. Op deze manier maakt u een mooie, dichte schutting. Dit geeft een luxe effect en zo kunnen voorbijgangers niet in uw tuin spieken.

Houd 1 lijn aan wanneer u de 5 x 50 RVS schroeven in het hout plaatst, u kunt hiervoor evenuteel de waterpas gebruiken. Monteer de schroeven in 1/4 en 3/4 van de plankbreedte. 

Stap 3: "Extra tips voor het monteren van een thermisch gemodificeerde schutting"

Boor de 7 x 7 Azobe palen niet in één keer voor. Haal in plaats daarvan meerdere malen de boor in en uit het hout. U kunt de schutting aan twee zijden bekleden, zodat u een compleet dichte schutting heeft. Wij adviseren 7mm tussenruimte aan te houden. U kunt natuurlijk meer tussenruimte aanhouden, maar ons advies is niet meer dan 4,5 cm tussenruimte.

U kunt ook kiezen voor een meer 'open' schutting, door de schutting aan maar één kant te bekleden. Een 'open' schutting zorgt ervoor dat de wind deels door de schutting heenwaait. Als u over een tuin beschikt waar veel wind is, wordt een open schutting aangeraden. 

Stap 4: "Gebruik de afstandhouder tijdens de montage"

Gebruik een afstandhouder van 7mm om eenvoudiger te werk te gaan. Vergeet ook niet om continue de waterpas te gebruiken, zo kunt u in de gaten houden of de schutting nog waterpas is. 

Mis nooit meer acties, tips en trends van houthandel Gadero

facebook gadero Ontdek ons op Facebook voor speciale acties, houthandel Gadero achter de schermen en leuke nieuwtjes!

Youtube Gadero Hout TV Abonneer je op GaderoTV voor doe-het-zelf klustips, de houtsoort van de maand, hout trends en meer.

pinterest tuin inspiratie Volg ons op Pinterest voor inspiratie voor uw terras, schutting, overkapping, binnenvloer, meubels enz.

blog gadero Bekijk de mooiste sfeerfoto's van tuinen tot houten vloeren op onze Instagram