Logo Gadero
service

Underlayment

Underlayment is één van de bekendste plaatsoorten en is afkomstig uit Amerika, waar het plaatmateriaal voor de skeletbouw van huizen werd gebruikt. Eigenlijk is een unlerlayment plaat een multiplex plaat met tong en groefverbinding waardoor de platen strak naast elkaar gelegd kunnen worden.

Verschillende soorten underlayment

Hoewel alle soorten underlayment in de basis hetzelfde zijn er zeker verschillende typen underlayment met elk hun eigen producteigenschappen. Hierbij letten we vooral op de kwaliteit van de dichtzijden, dit is verdeeld in 3 kwaliteitsklassen

  • Klasse 1: Is alleen geschikt voor binnengebruik of interieur gebruik

  • Klasse 2: Is geschikt voor buiten gebruik, mits beschut

  • Klasse 3: Is geschikt voor buitengebruik

Voordelen van underlayment platen

  1. Betaalbaar

  2. Een sterke constructieplaat

  3. Geschikt voor zowel binnen als buiten toepassingen

  4. Geschikt voor tijdelijke bouwoplossingen

Nadelen van underlayment platen

  • Duurder dan OSB platen

Wat is beter OSB of underlayment?

Voordat je OSB of underlayment gaat gebruiken, bedenk dan goed met welk doel je de plaat gaat gebruiken. Gebruik je de plaat voor constructief gebruik? Dan zijn een OSB plaat een goede keuze. Wanneer de plaat in zicht blijf raden we een underlayment plaat aan.

Is een underlayment plaat waterbestendig?

WBP verlijmde underlayment platen zijn watervast, maar niet volledig waterbestendig. Daarom kan underlayment wel gebruikt worden in vochtige binnenruimtes alleen raden we niet aan om onbehandeld underlayment in buitenruimtes toe te passen.

Hoe dik moet underlayment zijn?

Algemeen genomen wordt 18mm dik underlayment het meest gebruikt voor vloeren en daken. 9 mm dikke underlayment platen worden vaak gebruikt om wanden te versterken. In dit geval wordt het gebruikt als achterhout. De verschillende diktes in ons assortiment zijn 9, 12, 15 en 18 mm.

Underlayment vloer leggen

Underlayment is dus sterk genoeg om als vloerplaat te gebruiken. Voordat u de underlayment vloer gaat leggen raden wij aan om eerst tussen de balken te isoleren met glaswol of steenwol.Na het isoleren moet u de ruimte uitmeten om zo het juiste aantal underlayment platen te kopen. Houdt er rekening mee dat u enige ruimte overlaat aan de zijkanten. Ook underlayment kan werken net zoals elke andere houtsoort.Wanneer u platen zonder messing en groef legt, zorg er dan voor dat de naden tussen de planken gelijk liggen met de balken. Om het verder te versterken, legt u de planken in halfsteensverband. We raden ten zeerste aan om spaanplaatschroeven te gebruiken om de underlayment platen op de balken te bevestigen.

Underlayment platen kopen bij Gadero

Welke constructie je ook gaat bouwen, underlayment platen koop je altijd voor de beste prijs bij Gadero! Geen vervoer? Geen probleem! Underlayment plaatmateriaal laat je eenvoudig thuisbezorgen!