Logo Gadero
service

Vellingdelen

Houten vellingdelen zijn tong- en groefplanken die in elkaar schuiven. Bij een dak (onderkant aanzichtzijde) worden dergelijke dakbeschot planken veel gebruikt. Daarbij hebben de planken schuin afgezaagde hoekjes, de zogenaamde velling. Wij hebben mes en groef vellingdelen te koop van onder andere Lariks Douglas hout, Red Class, hardhout, Geïmpregneerd vuren en nog veel meer. Op deze pagina kiest u uit diverse breedtes van 116 mm tot 195 mm breed en diktes van 16 tot 28 mm.

Wij verkopen uitsluitend hoogwaardig vuren planken geschaafd en geploegd met velling met minimaal vuren klasse C. Ook onze vellingplanken van Lariks Douglas hout zijn glad geschaafd en voorzien van tong en groef. Omdat vellingdelen veel als dakplank gebruikt worden, vindt u deze profielen ook terug onder de naam dakbeschot. Lees ook onze blog om erachter te komen wat het verschil is tussen dakbeschot met of zonder vellingkant.

Welke breedte kiezen bij vellingdelen kopen?

Een brede vellingdeel monteert een stuk sneller dan een smalle, echter heeft een brede dakbeschotplank ook meer werking dan een smalle. De 116 en 145 mm breedte vellingdelen kunt u met 1 schroef in het midden monteren. Zorg altijd dat u ook smalle delen nooit te strak in elkaar schuift, maar ruimte laat voor werking. Vooral geschaafd vuren, Lariks Douglas en Red class hout wil graag nog iets uitzetten. Bij (vers) geïmpregneerd hout ziet u vaak dat deze vooral wil krimpen (zeker als deze vochtig aanvoelt). Die mag iets strakker dus. De breedte kiezen is ook een kwestie van smaak, veel mensen vinden 145 mm een prettige breedte om naar te kijken. Bij kleine overkappingen is een 116 mm passend, uw dak lijkt dan groter.

Montage tips

Situatie 1. Plaats de tong en groef vellingdelen op bijvoorbeeld 5x15 cm balken om de maximaal 50 cm hart op hart. Heeft u vellingdelen van gedroogd en geschaafd Lariks Douglas of hardhout, timmer de vellingdelen dan losjes in elkaar. Deze vellingdelen willen immers door de luchtvochtigheid alleen nog maar uitzetten. Deze planken moeten hun uitzetting kwijt kunnen. Dus nooit de mes en de groef te strak in elkaar schuiven. Dit wordt vaak onderschat. 

Situatie 2. Plaats vers geïmpregneerde vellingdelen (die zijn vaak nog wat vochtig) en natte vellingplanken altijd redelijk strak in elkaar. Deze zijn immers vochtig en willen nog krimpen. Zo voorkomt u kieren.

Leg uw dakbedekking nooit koud op uw vellingdelen. Breng op uw vellingdelen een laag panlatten aan en timmer hier bijvoorbeeld 18 mm Underlayment plaatmateriaal of de luxere 18 mm Fins vuren houtplaten op. Deze platen zijn geschikt voor een overkapping met plat dak en dakbedekking als EPDM, Dakleer en Easyroofing. Bij schuine daken van dakpanplaten of dakshingles raden we ook dergelijk plaatmateriaal aan. De vellingdelen zorgen dan voor het mooie aanzicht vanaf de onderzijde. Bestel ook Red Class wood balken en staanders bij Gadero en bouw zo zelf uw terrasoverkapping op maat.

Meer soort rabatdelen

Veer en groef vellingdelen worden doorgaans als dakbeschot gebruikt bij terrasoverkappingen en andere houtbouw projecten. Wilt u een houten gevelbekleding realiseren? Bekijk dan ook ons aanbod halfhouts, channelsiding planken en rhombus profielen. Voor wanden van overkappingen kunt u ook Zweeds rabat potdekselplanken bestellen bij houtwebshop.

In deze onderstaande video ziet u hoe we in een overkapping vellingdelen monteren. Bestel veer- en groefvellingdelen voor de beste prijs en met snelle levering bij Houthandel Gadero. Dergelijke houten mes en groef sponningplanken, een andere benaming voor vellingdelen, bezorgen wij bovendien in heel Nederland en Vlaanderen.

Meest gestelde vragen over vellingdelen